Index

Deze tutorial is te groot om op 1 pagina te tonen, dus is hij verdeeld over meerdere pagina’s. Gebruik de linkjes van onderstaande index om naar de pagina te gaan waar je wilt zijn.

  • Inleiding, afkortingen en tekens en start tutorial 1: dat is deze pagina
  • Start tutorial 1, opzet en eerste rijen: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 1: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 2: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 3, werken aan de achterkant: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 1, met driehoekjes die naar boven wijzen: klik hier
  • tutorial 2: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 2, met driehoekjes die naar beneden wijzen: klik hier
  • structuren combineren en samenvatting: klik hier
  • tutorial 3: klik hier

Introductie

Interlocking of interwoven crochet met schuine lijnen is zo leuk! Het geeft voor de haakpatronen extra mogelijkheden, waardoor afbeeldingen met wat vloeiender lijnen en randen kunnen worden gemaakt. Het is een techniek waarvoor je wel een geoefend haakster moet zijn, en vooral ook goed bekend met de interwoven of interlocking crochet techniek moet zijn, zowel met de basis techniek met de ‘open hokjes’ (open squares) als de ‘gesloten hokjes’ (solid squares). Voor beide technieken zijn er tutorials op deze website (kijk in het menu onder de haakinstructies). 

Tutorials: video’s en beschreven met foto’s

Deze tutorial is opgesplitst in meerdere lapjes, omdat ik je stap voor stap door het proces heen wil leiden. De geschreven instructies worden met nieuwe elementen uitgebreid, en dat vergt wel enige oefening om ze te lezen. Het is belangrijk dat je de geschreven instructies van de open en solid squares versies al begrijpt, maar die komen ook nog wel als herhaling langs in de proeflapjes.

Ik heb video’s gemaakt van de tutorial-lapjes. Niet van alles, want als je de tutorials voor de basis hebt gedaan, kun je de rest zelf haken als oefening. En hier op deze pagina’s staan natuurlijk de geschreven tutorials met de foto’s. Alle patroontjes kun je downloaden. Doe dat ook als je de video’s gaat bekijken, zodat je de instructies gaandeweg kunt volgen. En haak mee als oefening!

Link naar de afspeellijst van alle video’s: klik hier.

Nieuw: patroontekeningen met instructies!

tut-1-chart-03Ik heb iets nieuws bedacht voor het makkelijk kunnen werken met patroontekeningen. Dat gaat je vast en zeker helpen!

Toen ik voor het eerst met de techniek aan de gang ging, kon ik niets vinden over patroontekeningen met schuine lijnen, en hoe je het patroon het best kunt vormgeven en vertalen naar geschreven instructies. Daarvoor heb ik eerst de ontwerptekeningen bedacht met de schuine lijnen (en in mijn eigen ontwerp software ingebouwd), en vervolgens ben ik mijn ontwerpjes gaan proberen te haken, waarbij ik in elk hokje opschreef wat ik moest doen: een steek voor, achter, schuin naar links, schuin naar rechts, enzovoort.

Gaandeweg bedacht ik dat dit ook wel handig zou zijn als ik dit in mijn software zou bouwen als basis voor het genereren van de geschreven instructies, maar ik merkte ook dat het eigenlijk wel erg handig kon zijn om te gebruiken bij het haken zelf, in plaats van de geschreven instructies gebruiken. Vergelijk het maar een beetje met mozaïek haakwerk, waar het plaatje soms handiger is om vanaf te werken dan de geschreven instructies. Ook dat komt uitgebreid aan de orde. Voor een breed en hoog ontwerp is dat wel iets wat veel pagina’s zal beslaan, en dan hangt het van je voorkeur af of je liever met een tekening of geschreven instructies wilt werken, maar als je een tablet gebruikt met apps waarmee je pdf’s kunt lezen en bewerken, dan is dit erg handig. Ik gebruik daarvoor de XODO app, waarmee je dingen kunt afstrepen, markeren, aantekeningen kunt maken, en nog veel meer, maar ook andere apps kunnen je helpen.

Kijk ook even naar de video met de introductie waar ik het een en ander laat zien over de patroon- en instructie tekeningen: https://youtu.be/PuL2VcbxPR4

Overzicht van de afkortingen en tekens met vertalingen

Je kunt dit overzicht alvast even doorlezen, maar je kunt de tutorials ook stap voor stap doornemen en het gaandeweg leren. Het lijkt een flinke lijst, maar eigenlijk is het vrij simpel.

Let op: de instructietekeningen zijn alleen Engelstalig, waarbij de afkortingen van onderstaande lijst worden gehanteerd.

  • sst: side stitch (NL: zijsteek)
  • f: front (NL: voor)
  • b: back (NL: achter)
  • c: chain (NL losse)
  • -: geen steek  (is de zijkant van het werk bij de b-rijen)
  • .: markeert een rastersteek, dus .f is een steek aan de voorkant bij een rastercel. Niet alle rastercellen bevatten een punt, zoals die waar een pijl in is getekend.
  • br, bl: back to the right, back to the left (NL: achter naar rechts, achter naar links)
  • fr, fl: front to the right, front to the left (NL: voor naar rechts, achter naar links)
  • bmr, bml: middle back to the right, middle back to the left (NL: achter midden naar rechts, achter midden naar links)
  • fmr, fml: middle front to the right, middle front to the left (NL: voor midden naar rechts, voor midden naar links)
  • {il}: insert at the left side (NL: insteken aan de linkerzijde)
  • {ir} insert at the right side (NL: insteken aan de rechterzijde)
  • [, +, en ]: + geeft een gecombineerde steek weer, bij de geschreven instructies gecombineerd met “[” en “]”
  • &: opeenvolgende steken, zonder tussenlossen; dit komt niet in de instructie tekening voor, wel in de geschreven instructies
  • row: NL rij
  • color 2 to front/back: NL kleur 2 naar voren/achter
  • setup: NL opzet

Dit lijkt op veel nieuwe terminologie die je hier ziet verschijnen naast de bekende terminologie, en dat is het ook wel, maar echt, het is heel duidelijk als je de tutorials hebt gevolgd. 

Tip: leer te werken met de Engelstalige afkortingen en instructies!

Op Ravelry lever ik altijd zowel Engelstalige als Nederlandstalige instructies bij de patronen. Voor tutorials in het Engels met Engelstalige instructies verwijs ik je naar mijn andere website: www.thecraftsteacher.com. Tegen mijn gewoonte in zal ik nu ook hier de Engelstalige instructies laten zien, omdat de patroontekening met de instructies alleen Engelstalig is.

Introductie-video

Kijk eerst ook even de introductie-video waar ik aandacht schenk aan de patroon- en instructie-tekeningen en uitleg geef over het belang van het volgen van het raster: https://youtu.be/PuL2VcbxPR4.

 

Volgende pagina: start van tutorial 1