Hoi! Alhoewel vrijwel alle informatie op de informatie pagina staat van de interwoven versie (klik hier), wilde ik toch even een aparte pagina maken met wat uitleg. Dus lees lekker verder.

<Edit 15 juli 2023: Dit patroon is niet langer meer gratis beschikbaar. Je kunt het kopen in mijn Ravelry shop (https://www.ravelry.com/patterns/sources/the-craftsteachers-ravelry-store). De delen voor de tutorials (zie het proeflapje) zijn wel nog steeds beschikbaar.>

De techniek

practice_piece_mosaic_NEWDe uitleg van de techniek vind je bij het proeflapje. Daar staat de download van de patroontjes en de linkjes naar de video’s met de uitleg.

Je vindt het proeflapje hier: klik hier.


Garen verbruik

Let op: deze informatie is voor de mozaïek versie!

Voor deze deken heb ik Alize Cotton Gold, Solid en Batik gebruikt. Als je andere kleuren wilt gebruiken, kies dan kleuren met een hoog contrast. Gebruik 1 kleur voor de achtergrond. Ik heb daarvoor Alize Cotton Gold zwart gebruikt.

Overzicht van de batik kleuren

Alize-Cotton-Gold-4530-side
Alize Cotton Gold Batik 4530
Alize-Cotton-Gold-4530-top
Alize Cotton Gold Batik 4530
Alize-Cotton-Gold-4531-side
Alize Cotton Gold Batik 4531
Alize-Cotton-Gold-4531-top
Alize Cotton Gold Batik 4531
Alize-Cotton-Gold-7687-side
Alize Cotton Gold Batik 7687
Alize-Cotton-Gold-7687-top
Alize Cotton Gold Batik 7687


De kleine versie

Voor de kleine versie heb je 2 bollen van elke batik kleur nodig: 

Alize Cotton Gold Batik 4530, 4531 en 7687.

Je hebt 6 bollen Alize Cotton Gold Black 60 nodig.

De afmeting van de deken in ongeveer 138 cm x 115 cm.


De grote versie

Voor de grote versie heb je 4 bollen van elke batik kleur nodig:

Alize Cotton Gold Batik 4530, 4531 and 7687.

Je hebt 11 bollen Alize Cotton Gold Black 60 nodig.

De afmeting van de deken in ongeveer 138 cm x 220 cm.


Het verbruik van het proeflapje is hierbij inbegrepen. Neem wel 1 extra bol wit als je de blokken niet wilt hergebruiken voor de deken!

De bollen zijn 100 gram en hebben 330 meter looplengte. Het is  een mix van 55% katoen en 45% acryl.

Ik heb haaknaald 4 mm gebruikt.

Maak eerst het proeflapje om je garenverbruik te controleren. 

NB Met deze hoeveelheid garen heb je genoeg om ‘cherry picking’ (kersen plukken 🙂 ) te doen.  Ik heb  ‘gesmokkeld’ bij het kiezen van de kleuren van mijn blokken door soms stukken van het batik garen over te slaan om bij het stuk te komen wat ik wilde hebben. Ik heb in een apart bestand gespecificeerd hoeveel garen je nodig hebt voor elk blok , dus je kunt een goede inschattting maken hoe de kleuren er uiteindelijk uit zullen zien. Voor de deken zul je zeker garen overhouden, maar het is een creatief proces waarbij je zelf bepaalt welke batik kleur je voor welk blok gebruikt. Dat kan betekenen dat je van een batik kleur vrijwel alles gebruikt, maar van een andere kleur veel overhoudt. De gegeven hoeveelheid garen zou je voldoende keuzevrijheid moeten geven om naar je smaak te kiezen, maar houdt het natuurlijk wel in de gaten. Maak van de resten gewoon een set leuke kussens of een babydeken. Als je de CAL hebt gedaan zul je zien dat het niet zo moeilijk is om zelf blokken te combineren en je eigen ontwerp te maken.

Wil je je eigen ontwerp maken of ander garen gebruiken?

Als je wilt weten hoeveel garen je nodig hebt voor een ander ontwerp, bijvoorbeeld een ander gebruik van de blokken of bijvoorbeeld een vest of sjaal, dan kun je berekenen hoeveel garen je nodig hebt op basis van de informatie die ik heb bijgeleverd voor het garenverbruik. Maar als je bijvoorbeeld ander garen wilt gebruiken, dan kun je uitrekenen hoeveel je per blok nodig hebt. Dit staat in de koop-versie van het patroon, met alle gegevens en uitleg over hoe je moet rekenen.


Ziet het er wel hetzelfde uit als het interwoven voorbeeld?

mosaic-sampleTja, mozaïek haakwerk heeft een andere structuur, dat is zeker waar. Maar vergelijk de foto’s van de twee proeflapjes eens met elkaar. Ziet er niet zo heel anders uit, toch? Interwoven vind ik zelf een wat meer ‘gedefinieerde’ look geven, mozaïek vind ik iets ‘verfijnder’. Beide zijn echter mooi! En ook hiernaast zie je een voorbeeld van een stukje uit laag 5 van de deken. 

Ik heb voor de mozaïek versie een opzet bedacht die het centrum van de blokken er precies hetzelfde uit laat zien als de interwoven versie! Bij de patronen van andere ontwerpers wordt het midden vaak in een kleur gedaan, dat is inderdaad wat makkelijker, maar dat zou betekenen dat ik de patronen had moeten aanpassen als ik dat ook zo zou doen. En dat wilde ik niet, want ik wilde het exact hetzelfde maken. Dus probeer het eens uit, juist ook als je al vaker mozaïek haakwerk in de rondte hebt gemaakt.


Toch maar interwoven doen?

small-version-back
achterkant interwoven versie

Als je diep in mijn hart kijkt, zeg ik: doen! Want als je de achterkant van de interwoven versie bekijkt zul je zien dat dat ook zo mooi is! Echt de moeite waard! Dat hoor ik van iedereen die ik de deken heb laten zien, ze staan elke keer weer versteld dat je met de interwoven techniek in een klap zo’n leuk resultaat aan beide kanten krijgt.

Ik hoor soms dat mensen interwoven best lastig vinden. Maar zodra dat kwartje is gevallen, is het zo makkelijk! Echt waar. De eerste keer dat ik een interwoven project deed, in 2018, was ik een beetje bang dat ik iets te moeilijks had gemaakt. De techniek was toen nog vrij onbekend. Toen ik bij de start van die CAL de commentaren las, zonk de moed me soms in de schoenen. Maar toen kwamen de berichten van mensen die toch door hadden gezet! En ze waren vrijwel zonder uitzondering enthousiast! Ik wil je daarom aanmoedigen om de video’s eens te bekijken! Probeer het gewoon, er is geen haast bij. Zeker, ik raad aan om met de tutorials te beginnen voor beginners, en je kunt de proeflapjes van de vorige CALs uitproberen. Die staan allemaal nog gewoon op de website, met bijbehorende video’s. Maar misschien dat je juist het in de rondte haken met interwoven wel makkelijker vindt! Ik heb echt geprobeerd het zo duidelijk en simpel mogelijk uit te leggen, alhoewel ik er wel van uitga in de video’s dat je een beetje op de hoogte bent met interwoven crochet. Dus, probeer het!

Veel plezier met het haken van de deken!