Kan je driehoeken weven op een vierkant spijkertjes weefraam? Ja, dat kan! En dat ga ik je in deze tutorial laten zien! Als je niet meer precies weet hoe je een vierkant schuin weeft, kijk dan hier voor de tutorial daarvan (met links naar de video’s!).

Even terugkijken naar gewoon schuin weven

Schuin weven stap 1
Schuin weven stap 1
Schuin weven stap 2
Schuin weven stap 2

Bij het ‘gewoon’ schuin weven begon je met het spannen van je eerste draad van linksonder naar rechtsboven (van nr 1 naar nr 2) en ging je rond de 2 spijkertjes rechtsboven heen (van nr 2 naar nr 3). In stap 2 bracht je je draad eerst weer naar beneden (van nr 4 naar nr 5) en ging je onder de eerste gespannen draad door. De bovenste lus bleef daarbij boven die eerste gespannen draad en werd doorgetrokken naar boven naar nr 7. Je weefsel werd daardoor als het ware gespiegeld. Wat linksonder gebeurde, het over-onder-over-onder, gebeurde ook rechtsboven.

Maar nu wil ik maar een deel van het weefsel maken, en het gedeelte boven de middelste diagonale draad heb ik niet nodig als ik een driehoek wil maken.

Wat niet bleek te werken

Ik weet het, het is misschien een beetje raar om in een tutorial op te nemen wat niet werkt, maar ik neem jullie ook graag mee op mijn ontdekkingsreizen en ik probeer jullie op die manier te stimuleren om gewoon eens wat uit te proberen. Je verkrijgt er alleen maar meer inzicht door! Dus, even wat foto’s en uitleg wat niet werkte. Ik heb het even met dun rood garen gedaan om het duidelijk te laten zien. Klik op de foto’s om het vergroot te kunnen zien.

Na de tweede stap
Na de tweede stap

Eerst deze foto, die toont wat er normaliter gebeurt bij het schuin weven. Stap 2 van de tekening hiervoor is hier uitgevoerd. Mijn eerste idee was om de bovenste rode draad, die om de spijkertjes (bij nr 6 en nr 7 in de tekening) liep, daar vanaf te halen, en de draad ’terug te vouwen’ en door het weefsel heen te halen. Dus de bovenste draad over de middelste diagonale draad heen vouwen naar onderen toe, en dan onder de onderste draad door.

Draad teruggevouwen
Draad teruggevouwen

Zoals je op de foto kunt zien zag dat er veelbelovend uit!


Linkerkant om het spijkertje heen
Linkerkant om het spijkertje heen

Toen ik aan de linkerkant de draad om het eerstvolgende lege spijkertje legde, zag dat er goed uit. Dus op naar de andere kant:

Rechterkant: dat werkt dus niet
Rechterkant: dat werkt dus niet

Oops! Je ziet het. Ik zou de onderste draad om het 3e spijkertje van boven kunnen leggen, of misschien wel het 4e spijkertje, maar dan zit daar ook nog de draad die naar de bol toe gaat, die weer naar de linkerkant moet worden gebracht. En dat gaat niet goed.

Ok, wat nu?

Hoe kan het dan wel

Toen ik vierkante weefsels leerde maken op een vierkant weefraam, heb ik geleerd om altijd bij het doorweven van de draad te beginnen door onder de eerste draad door te gaan, over de volgende, enzovoort, en altijd te eindigen door onder de laatste draad door te gaan. Vooral in het begin was dat iets dat ik even moest onthouden. Maar ik heb me altijd afgevraagd: kan je niet net zo goed beginnen door over de eerste draad heen te gaan, onder de volgende, enzovoort. Ik heb het nooit uitgeprobeerd, maar mijn gevoel zegt echt dat het niet zou moeten uitmaken. Maar met dat in gedachten, dacht ik: ‘zou dat misschien de oplossing kunnen zijn?’ Dus, gewoon uitproberen, en raad eens 🙂 ! 

Stappen 1 en 2

Stap 1
Stap 1
Stap 2
Stap 2

De eerste stap is net als gebruikelijk. Stap 2 is dus net iets anders. Als de draad naar links wordt gebracht (zie van nr 5 naar nr 6), dan gaat de weefdraad over(!) de eerste gespannen draad (de zwarte lijn) heen!


Stap 3

Stap 3: uitproberen
Stap 3: uitproberen
Stap 3
Stap 3

Nu gaat de draad (groene lijn) terug naar beneden (van nr 6 naar nr 7) en daarbij ga je onder de eerst gespannen of bovenste draad door (zwarte lijn) en over de tweede of onderste draad heen (bruine lijn). 

De draad wordt om het eerstvolgende spijkertje heen gelegd en de lus wordt doorgetrokken naar rechtsboven (van nr 7 naar nr 8). Daar wordt de lus om het eerstvolgende spijkertje heen gelegd, en nu is het doorweven, dat aan de linkerkant is gedaan, automatisch gespiegeld aan de rechterkant.

Je ziet op de detail foto’s hierna hoe dat er uit ziet.

Stap 3: om het spijkertje heen links
Stap 3: om het spijkertje heen links
Stap 3: om het spijkertje heen rechts
Stap 3: om het spijkertje heen rechts


Stap 4

Stap 4
Stap 4

Bij nr 9 maken we weer een bochtje om de middelste diagonale draad heen, en dit keer ga je terug over(!) de draad heen, onder de volgende en over de laatste. De lus zit nu wederom aan de onderkant van het werk, en kan weer om de spijkertjes bij nr 10 en nr 11 worden gelegd. Het resultaat van het doorweven rechtsboven is dit keer automatisch aan de linkerkant gespiegeld. Je hebt nu weer dezelfde uitgangssituatie als na stap 2. Op de foto’s zie je hoe het er in het echt uit ziet.

Stap 4: om het spijkertje heen rechts
Stap 4: om het spijkertje heen rechts
Stap 4: om het spijkertje heen links
Stap 4: om het spijkertje heen links


Stuivertje verwisselen

Wat er nu gebeurt is een herhaling van de voorgaande stappen.

  1. Aan de linkerkant van het werk ga je altijd bij het doorweven onder de draad door naar beneden, en wordt het weefsel gespiegeld aan de rechterkant.
  2. Aan de rechterkant van het werk ga je altijd bij het doorweven over de draad door naar beneden, en wordt het weefsel gespiegeld aan de linkerkant.

Volgende stappen

Stap 5
Stap 5
Stap 6
Stap 6
Stap 7
Stap 7
Stap 8
Stap 8
Stap 9
Stap 9


De laatste stap

Je bent nu rond de laatste 2 spijkertjes gegaan, en nu is het, net als bij het gewone schuine weven in een vierkant, tijd om de draad af te knippen en het laatste stukje in het midden met de naald terug door te weven naar het hoekpunt. 

Stap 10
Stap 10

En hier moet je even opletten. In mijn getekende voorbeeld ben ik uitgekomen bij de bovenkant van het weefsel. Ik heb aan ieder rand van het weefraam 8 spijkertjes tussen de hoekspijkertjes, een even aantal. Als je een oneven aantal spijkertjes tussen de hoekspijkertjes hebt, dan zal je aan de onderkant van het weefsel uitkomen met je laatste rij. Kijk dus bij het doorweven met de naald of je over de middendraad heen of onder de middendraad door moet! Maar, ik twijfel er niet aan dat je dat meteen ziet! In mijn geval hier moet ik over de middendraad heen. 


Nog een aantal tips

 Je hebt geen spijkertjes in het midden om omheen te gaan, dus je hebt ten eerste geen houvast aan hoe de draden mooi recht moeten lopen, dat zal je dus puur op het gezicht moeten doen. Dat is trouwens best goed te doen hoor, vooral als je met de juiste dikte garen werkt. Hoe meer je bij het midden en eind van je werk komt, hoe duidelijker het wordt. Je kan dat dan altijd nog netjes corrigeren.

Ten tweede: zoals je ook al op een van de detailfoto’s van de hoekpunten kunt zien, kan je weefsel naar binnen toe trekken in het midden. En daar heb ik een tweetal trucs voor.

Durable vissersgaren
Durable vissersgaren
Draadjes van vissersgaren gespannen
Draadjes van vissersgaren gespannen

Truc 1: Gebruik van een sterke lijn garen. Dit is een truc die ik heb geleerd als je een dubbele dikte gaat weven op een gewoon weefgetouw. Dan kan je soms ook wat hulp gebruiken om je middennaad niet in te laten trekken. Neem garen dat supersterk is en waar geen rek in zit, en wat ook niet al te dik is. Ik heb dit Durable vissersgaren genomen. Dat is supersterk, mooi dun, ideaal hiervoor. Ik heb om de twee hoekpunten twee draden gespannen, met best wel wat spanning erop en dat bevestigd. Maak gewoon een knoopje bij een van de hoekpunten, dus maak het niet aan het spijkertje vast, zodat je het er gewoon weer kan afhalen en later hergebruiken (als je het niet kwijtraakt 🙂 ). En ga dan gewoon weven. Doe net alsof deze twee draden onderdeel zijn van je middelste draad. Houd in gedachten dat deze extra draden gewoon een hulpmiddel zijn. Je zult nog steeds niet eraan moeten gaan trekken door spanning op de weefdraden te zetten. Laat alles zo relaxed mogelijk liggen! Als je klaar bent met weven, en je hebt je weefsel van het weefraam afgehaald, dan kan je deze hulpdraden er simpelweg uittrekken.


Een dunne breinaald gebruiken
Een dunne breinaald gebruiken
Een dunne breinaald gebruiken: weven
Een dunne breinaald gebruiken: weven

Truc 2: Gebruik een dunne breinaald. Hierbij is de kans op het naar binnen trekken van het weefsel nog kleiner. Ik heb ook een foto toegevoegd hoe dat eruit ziet tijdens het weven. En ook hier geldt weer: geen spanning op de draden zetten! Je wilt niet dat bij het verwijderen van de breinaald, dat de rand van je weefsel alsnog naar binnen trekt!


Nog wat foto’s

Na stap 9
Na stap 9
Stap 10: doorweven
Stap 10: doorweven
Klaar: met de breinaald er nog in
Klaar: met de breinaald er nog in
Klaar: breinaald verwijderd
Klaar: breinaald verwijderd
Detail linker hoek
Detail linker hoek
Detail rechter hoek
Detail rechter hoek
Detail hoekpunt
Detail hoekpunt


De video

Wel, ik heb de video over hoe je dit doet nog niet gemaakt, maar hij staat wel op mijn lijstje als eerste om te doen zodra we weer gaan filmen. Zodra ik het op mijn YouTube kanaal heb gepubliceerd, zal ik de link hier opnemen. Je kan ook naar YouTube gaan en je abonneren (ga hier naar mijn kanaal), en zet de alarmklok aan, zodat je meteen een bericht krijgt wanneer ik een nieuwe video heb gepubliceerd!