Welkom bij de Hooked and Locked CAL 2023 – Framed (HAL CAL 2023)


Dit is de pagina voor de interwoven crochet versie! De informatie voor de mozaïek haakwerk versie kun je hier vinden: klik hier.


small-version-front
kleine versie – voorkant

<Edit 15 juli 2023: Dit patroon is niet langer meer gratis beschikbaar. Je kunt het kopen in mijn Ravelry shop (https://www.ravelry.com/patterns/sources/the-craftsteachers-ravelry-store). De delen voor de tutorials (zie het proeflapje) zijn wel nog steeds beschikbaar.>

Introductie

YAY! Een nieuwe CAL! Het is altijd zo leuk om een nieuwe te doen. Het is opnieuw heel veel werk geweest, omdat ik alles zelf haak, en ik heb heel veel video’s voor de tutorials gemaakt (wat me altijd meer tijd kost dan ik denk), maar het was leuk!

In mijn vorige CAL’s heb ik altijd geprobeerd iets nieuws te doen. Ik heb er een gedaan met de Log Cabin techniek (klik hier) , die bijzonder was omdat we daar de blokken opbouwden rond het midden. De vorige CAL werd gedaan met de solid squares techniek (klik hier), die meer mogelijkheden gaf om te spelen met de ‘intensiteit’ van de kleuren in een ontwerp.

Deze keer wordt het een deken die is opgebouwd uit vierkante blokken die in de rondte worden gehaakt, en die je direkt aan elkaar haakt.

Klik op de foto om het in zijn geheel te zien. De kleuren zijn nog mooier in het echt. Dit is trouwens de kleine versie van de deken.


Prachtige achterkant!

Een van de grote voordelen van interwoven crochet is de achterkant van je werk. Voor ‘niet-plaatjes’ ontwerpen is dat heel mooi! En met deze deken zelfs nog mooier! Omdat alle blokken apart worden gehaakt en dan aan elkaar worden gehaakt, is het effect ook zo mooi aan de achterkant. Daarvoor hoef je niets extra’s te doen. Een keer haken, tweemaal plezier!

Kijk verder op de pagina voor een foto van de achterkant.


Een heerlijk zomer project

Dit project kun je natuurlijk altijd doen, maar als het buiten warm is, dan is het niet altijd fijn om aan een grote deken te werken. Bij deze deken werk je elke keer aan een los blok, en je haakt het pas aan de rest vast in de laatste toer, dus dan is het maar even dat je het geheel op je schoot hebt. 


Blokken uit mijn e-book reeks

Boekje-2-webEen tijdje geleden heb ik een e-book reeks gepubliceerd:  ‘Create your own interwoven crochet projects’ (lees er hier over). Deze e-books bevatten elk 53 ‘van onder naar boven’ ontwerpen en 40 vierkante ontwerpen.

Na het publiceren van mijn e-book reeks, wilde ik eigenlijk iets meer doen met de ontwerpen die ik had gemaakt. Ik wilde iets maken om je op weg te helpen met het ontwerpen van je eigen projecten, gebaseerd op de blokken uit de e-books. Om je te inspireren en je de mogelijkheden te laten zien. In de e-books vind je samplers voor de ontwerpen die van onder naar boven worden gehaakt, als tutorial, maar voor de vierkante ontwerpen heb ik dat niet gedaan. Het is eigenlijk vrij simpel om iets daarvoor te bedenken, maar ik wilde een stapje verder gaan en het ook nog wat  leuker maken, door een ontwerp te maken waarbij de voorkanten, achterkanten en de reverse versies worden gecombineerd, en er nog een extra sausje overheen te gooien door verschillende formaten blokken te maken. Je zult zien dat de effecten zo kunnen verschillen, ook door simpelweg een klein beetje van een blok te gebruiken, of juist een hele grote te maken, en formaten er tussenin. Je zult echt verbaasd staan hoe verschillend de versies van 1 blokpatroon eruit kunnen zien!

Ik besloot om van elk e-book een paar patronen te nemen, en ik begon er mee te spelen. Dit resulteerde in een nieuw ontwerp, en ik besloot om er een CAL van te maken, deze CAL 🙂 . Overigens, je hoeft de e-books niet te kopen als je dat niet wilt! Alle patronen die nodig zijn zullen in de patroonbestanden staan.


Volledig aanpasbaar!

Ik heb een ontwerp gemaakt dat blokken heeft in 11 verschillende formaten. De deken is opgebouwd uit  5 lagen boven elkaar. Als je de eerste 3 lagen hebt gedaan, heb je alle 11 formaten gedaan. De bovenste 2 lagen zijn samengesteld met de formaten uit de voorgaande lagen, maar in een verschillende setting en door de 9 patronen in verschillende formaten te gebruiken.

Je kan bijna ‘alles’ wijzigen met dit ontwerp 🙂 .  Als je een deken wilt maken met blokken die allemaal hetzelfde formaat hebben, dan kan dat. Als je de positie van de blokken wilt wijzigen, dan kan dat (binnen de grenzen van wat je kunt combineren, maar dat wordt duidelijk als je de patroontekeningen hebt gezien). Je kunt de deken breder, smaller, hoger of korter maken. Ja, daarvoor zal je een beetje moeten gaan puzzelen, maar het kan!

Uitbreidbaar met meer patronen en grotere versies!

Zoals ik al zei gebruik ik patronen uit mijn e-books. Ik heb er 3 genomen uit elk e-book. De blokpatronen zijn niet volledig gebruikt zoals in mijn e-books. En niet elk blokpatroon is beschikbaar tot formaat 11. Zeg dat je patroon A hebt, en het grootste formaat die in de CAL wordt gebruikt is formaat 4. Dan heb je het patroon tot maat 4. Stel dat je patroon A wilt gebruiken voor een blok in maat 6. Dan zul je het e-book nodig hebben waar het patroon uit komt.

Om het allemaal nog leuker te maken kun je nog meer patronen gebruiken! Door er een aantal uit mijn ontwerp te vervangen. Hiervoor heb je dan wel een of meerdere e-books nodig. De instructies voor hoe je dit in de CAL gebruikt met de ‘frames’ (de omranding) rond het patroon zullen worden geleverd bij mijn e-books. Dat is echt super simpel!


De techniek

practice_piece_front

Ik ga er vanuit dat je de interwoven crochet techniek al onder de knie hebt. Zo niet, doe dan eerst de tutorials die op deze website staan met de bijbehorende video’s. Klik hier voor de startpagina voor de superbeginners. Of kijk in het menu onder Haken, Haakinstructies, Interwoven of locking crochet.

Om je te leren hoe je deze ‘in de rondte’-techniek doet, heb ik een sampler gemaakt waarin alle mogelijke start situaties van de blokken worden geraakt. Ik heb voor allemaal video’s gemaakt, ook voor hoe je ze aan elkaar haakt ‘on the go’.

Je kunt het patroon en de linkjes naar de tutorial video’s op deze pagina vinden: klik hier.


In 2 talen: Engels en Nederlands

De tutorials en het patroon voor de deken zijn beschikbaar in het Nederlands en het Engels. Ga voor de Engelstalige instructies naar https://www.thecraftsteacher.com/.


Garen verbruik

Let op: deze informatie is voor de interwoven crochet versie!

Voor deze deken heb ik Alize Cotton Gold, Solid en Batik gebruikt. Als je andere kleuren wilt gebruiken, kies dan kleuren met een hoog contrast. Gebruik 1 kleur voor de achtergrond. Ik heb daarvoor Alize Cotton Gold zwart gebruikt.

De Wolman gaat pakketten hiervoor aanbieden met verschillende alternatieven voor de batik kleuren. Kijk daarvoor even verder op de pagina! 

Overzicht van de batik kleuren

Alize-Cotton-Gold-4530-side
Alize Cotton Gold Batik 4530
Alize-Cotton-Gold-4530-top
Alize Cotton Gold Batik 4530
Alize-Cotton-Gold-4531-side
Alize Cotton Gold Batik 4531
Alize-Cotton-Gold-4531-top
Alize Cotton Gold Batik 4531
Alize-Cotton-Gold-7687-side
Alize Cotton Gold Batik 7687
Alize-Cotton-Gold-7687-top
Alize Cotton Gold Batik 7687


De kleine versie

Voor de kleine versie heb ik 2 bollen van elke batik kleur gebruikt: 

Alize Cotton Gold Batik 4530, 4531 en 7687.

Ik heb 7 bollen Alize Cotton Gold Black 60 gebruikt.

De afmeting van de deken in ongeveer 130 cm x 110 cm.


De grote versie

Voor de grote versie heb je 4 bollen van elke batik kleur nodig:

Alize Cotton Gold Batik 4530, 4531 and 7687.

Je hebt 12 bollen Alize Cotton Gold Black 60 nodig.

De afmeting van de deken in ongeveer 130 cm x 210 cm.


Het verbruik van het proeflapje is hierbij inbegrepen. Neem wel 1 extra bol wit als je de blokken niet wilt hergebruiken voor de deken!

De bollen zijn 100 gram en hebben 330 meter looplengte. Het is  een mix van 55% katoen en 45% acryl.

Ik heb haaknaald 4 mm gebruikt.

Maak eerst het proeflapje om je garenverbruik te controleren. 

NB Met deze hoeveelheid garen heb je genoeg om ‘cherry picking’ (kersen plukken 🙂 ) te doen.  Ik heb  ‘gesmokkeld’ bij het kiezen van de kleuren van mijn blokken door soms stukken van het batik garen over te slaan om bij het stuk te komen wat ik wilde hebben. Ik heb in de patroonbestanden gespecificeerd hoeveel garen je nodig hebt voor elk blok , dus je kunt een goede inschattting maken hoe de kleuren er uiteindelijk uit zullen zien. Voor de deken zul je zeker garen overhouden, maar het is een creatief proces waarbij je zelf bepaalt welke batik kleur je voor welk blok gebruikt. Dat kan betekenen dat je van een batik kleur vrijwel alles gebruikt, maar van een andere kleur veel overhoudt. De gegeven hoeveelheid garen zou je voldoende keuzevrijheid moeten geven om naar je smaak te kiezen, maar houdt het natuurlijk wel in de gaten. Maak van de resten gewoon een set leuke kussens of een babydeken. Als je de CAL hebt gedaan zul je zien dat het niet zo moeilijk is om zelf blokken te combineren en je eigen ontwerp te maken.


Wat ga ik je allemaal geven

small-version-back
small version – back

Website

De patronen van de blokken van het proeflapje zijn als download op de website beschikbaar. Ze zullen daar ook na het eind van de CAL blijven!

YouTube

Op YouTube heb ik een Nederlandstalig kanaal (De Handwerkjuf, klik op de link) en een Engelstalig kanaal (The Craftsteacher, klik op de link) waar al mijn filmpjes staan. Voor deze CAL heb ik aparte afspeellijsten voor alle video’s: kijk op de pagina’s voor de proeflapjes.

Abonneer je alsjeblieft op mijn YouTube kanaal (of kanalen), en ‘zet het belletje aan’, dan krijg je ook bericht als er een nieuwe video wordt gepubliceerd. Daarmee help je mij enorm. Als je een video leuk vindt, geef dan ook een duimpje omhoog, daarmee toon je je waardering voor het werk dat ik erin heb gestoken.

Facebook

Ik heb op facebook groepen die ook gebruikt zijn voor de vorige CALs: voor Nederlands: https://www.facebook.com/groups/HookedAndLockedCALNederlands/, en voor Engels: https://www.facebook.com/groups/HookedAndLockedCALEnglish/. Daar kan je vragen stellen, zodat anderen je kunnen helpen, en je kunt anderen helpen als ze vragen hebben. Ik zal daar natuurlijk ook op aanwezig zijn voor hulp. Daar kondig ik het ook aan als er een nieuw deel wordt gepubliceerd. Je kunt daar ook je foto’s tonen van jouw versie van de deken.


Beschikbaarheid van het patroon

Gedurende de CAL zijn de patroondelen gratis te verkrijgen. De patronen voor het proeflapje zijn van de website te downloaden en zullen daar ook na de CAL blijven, omdat ze ook als tutorials dienen.

Mag ik je vriendelijk vragen dit te overwegen?

Voordat ik verder ga en vertel hoe je gratis aan het patroon komt, zou ik je willen vragen om dit te overdenken. Ik heb een heleboel tijd besteed om het patroon en alles wat daar bij hoort te maken. Ik heb geen garen deals met fabrikanten of winkels. Dus wanneer je het patroon wilt gebruiken, overweeg dan alsjeblieft of je het wilt kopen. Als je in ogenschouw neemt hoeveel je uitgeeft aan het garen, of een fles wijn, of een avondje uit naar de bios, en hoeveel tijd en plezier je hebt met het haken, denk dan ook aan de ontwerpster 🙂 . 

Gratis via de nieuwsbrief

Voor de overige delen moet je je abonneren op de nieuwsbrief van The Craftskid (klik hier). Je krijgt elke 2 weken een nieuwe mail met de plek waar je de bestanden kunt downloaden. De linkjes in de nieuwsbrief blijven maar twee weken geldig, omdat we zo veel mogelijk willen voorkomen dat dit op internet gaat worden gedeeld buiten de nieuwsbrief om. Ben je een mail vergeten? Geen probleem, want de nieuwe plek waar je de bestanden kunt downloaden bevat ook de patroondelen van de weken daarvoor. Houd dus je mails goed in de gaten en controleer je spam folder!

Het voordeel van je abonneren op de nieuwsbrief is dat we via die weg ook onze kortingcodes zullen delen, of ander nieuws, zoals de release van onze nieuwe patronen. Kortingscodes zullen niet meer via FaceBook of andere kanalen worden gedeeld. The Craftskid (mijn dochter) en ik zijn zeer terughoudend met het sturen van mails (want we hebben een enorme hekel aan bedrijven die je elke dag wel een mail sturen!), dus wees niet bang dat je mailbox vol gaat lopen met onze mails. 

 Na afloop van de CAL blijven de gratis downloads nog even ter beschikking, maar ik verwijder ze per 14 juli 2023. Daarna is het patroon alleen nog voor de reguliere prijs op Ravelry verkrijgbaar.

Kooppatroon

Het patroon is ook te koop op Ravelry: klik hier.  Dan krijg je meteen het volledige(!!!) patroon en kan je de deken full speed gaan haken. Gedurende de CAL zal het kooppatroon tegen een sterk gereduceerde prijs worden aangeboden. De kortingscode zal je via de nieuwsbrief worden toegestuurd (klik hier)

Mocht je het patroon kopen, dan wil ik je wel vragen om te wachten met het plaatsen van je foto’s op Facebook totdat ook degenen die gratis meedoen zover zijn. Dus plaats bijvoorbeeld pas je deken als je tot laag 3 hebt gehaakt als ik dat onderdeel heb vrijgegeven voor publicatie.

Gratis bij aanschaf bij mijn e-books

Als je besluit om een of meerdere van mijn e-books te kopen, dan krijg je het patroon er gratis bij. Ook als je een e-book al eerder hebt gekocht. Log in bij je Ravelry account en voeg het toe aan je winkelwagentje. Ravelry zal dan zien dat je eerder een van de e-books hebt gekocht en zal je er niets voor in rekening brengen. Gedurende de CAL zullen ook mijn e-books met korting verkrijgbaar zijn. Let op: bij gebruik van een kortingscode kan Ravelry het helaas niet aan om die toe te passen en je ook de CAL gratis te geven als je dat tegelijk in je winkelwagentje stopt. Koop dan eerst een of meerdere e-books met de kortingscode, reken af, en doe daarna de CAL in je winkelwagentje. Dan zal Ravelry geen kosten in rekening brengen voor de CAL.

Combinatie met de mozaïek versie 

Bij mijn andere CALS heb ik de mozaïek versie en de interwoven versie apart aangeboden op Ravelry. Deze keer bied ik je de mozaïek en de interwoven versie samen aan. Dat heeft te maken met het feit dat ik de informatie over het garenverbruik voor de mozaïek versie bij de release van de interwoven versie niet meteen kan leveren. Daar moet ik gewoon nog teveel voor testen, dus dat komt later. En ik wilde de CAL echt niet nog langer uitstellen.

Alle patroontekeningen en beschrijvingen worden wel meteen geleverd, dus dan kan je wel beginnen als je wilt. 

Raak je bestanden niet kwijt!

Ik heb met de vorige CALs diverse malen gezien dat mensen de gedownloade bestanden kwijt zijn, en ik heb toen op aanvraag ook een tijdje losse delen ter beschikking gesteld. Dat doe ik niet meer ivm de groeiende aantallen deelnemers, dus zorg dat je je downloads niet kwijt raakt! Zet het op je computer op een plek die makkelijk terug te vinden is, of zet het in de cloud, zoals op Google Drive, op OneDrive of in Dropbox.

Pakketten van De Wolman

Ik koop mijn Alize garen altijd bij De Wolman (zie zijn website hier), en ik heb al vroeg mijn eerste delen van de deken met hem gedeeld. Dit heeft hem enthousiast gemaakt, en hij wilde graag pakketten maken met verschillende varieties van het batik garen. Ze zijn superleuk! Hij biedt deze pakketten met korting aan: daarvoor heb je wel de kortingscode nodig die je via mijn nieuwsbrief kunt ontvangen, dus schrijf je hier in. De kortingscode wordt in de eerste mail verstuurd als we met het proeflapje gaan beginnen.

De Wolman levert ook internationaal!

NB: De Wolman is even een weekje op vakantie! Maandag 1 mei is hij weer terug, dus dan wordt er weer geleverd. 

Klik op de foto’s om de kleuren van de batik bollen beter te zien.

orange-brown
Orange Brown
summer-sunset
Summer sunset
rainbow-blue
Rainbow blue
deep-sea
Deep sea
sweet-candy
Sweet candy
black-white-grey
Black white grey


Release schema 

Ik ga de onderdelen op onderstaande data publiceren (onder voorbehoud!). Houd je nieuwsbrief dus in de gaten op die dagen! 

27 april 21 2023: Het proeflapje voor interwoven crochet (klik hier) en het proeflapje voor mozaïek haakwerk (klik hier) . Dan worden ook de tutorial video’s voor de proeflapjes gepubliceerd.

3 mei 2023: laag 1

19 mei 2023: laag 2

31 mei 2023: laag 3  (een aantal dagen vroeger, omdat ik in het weekend concerten heb met mijn koor)

16 juni 2023: laag 4

30 juni 2023: laag 5

 

Dan wens ik je verder heel veel plezier met het maken van deze deken!