Wat heb je nodig om te kunnen breien?
Breinaalden!

Lange breinaalden met knop

Lange breinaalden
Lange breinaalden

Breinaalden heb je in allerlei soorten en maten en voor verschillende doeleinden. Dit zijn de aloude breinaalden die ik vroeger gebruikte. Ik ben er heel zeker van dat ze nog heel veel worden gebruikt, en er is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar ik heb ze inmiddels aan de wilgen gehangen. Ik breide er vroeger mee door de achterkanten onder mijn armen te klemmen, maar ik heb ontdekt dat je met rondbreinaalden meer mogelijkheden hebt. Maar daarover meer verderop in dit artikel.

Breinaalden met twee punten

Dit zijn naalden die voor rondbreien worden gebruikt. In het Engels heten ze Double Pointed Needles. Ik zal in het vervolg ook de term DPN gebruiken om het onderscheid met andere rondbreinaalden die verderop worden getoond te maken. Links metalen DPN’s, rechts van bamboe. Metaal heeft als eigenschap dat het erg glad is, wat in dit geval dus eigenlijk een nadeel is. De steken glijden vrij makkelijk van de naald af, er is geen knopje om ze tegen te houden. Als ik DPN’s gebruik, gebruik ik mijn bamboe naalden. Die zijn glad genoeg om toch lekker mee te breien, maar de steken glijden er niet zo gemakkelijk vanaf. Ideaal dus.

Rondbreinaalden met flexibel tussenstuk

Deze rondbreinaalden hebben een tussenstuk van flexibel materiaal. Ik gebruik deze naalden voor bijna al mijn breiwerk. Je kunt ze makkelijk in je hand houden, er passen een heleboel steken op het tussenstuk (afhankelijk van de lengte van het tussenstuk) en je kan je werk makkelijk op je schoot laten rusten terwijl je breit. Dat scheelt echt in de spanning op je nek en je armen. Het is misschien even wennen als je gewend bent met de lange breinaalden te werken, maar als je eenmaal hieraan gewend bent, wil je niet anders meer. Links zijn de naalden van hout, in het midden bamboe en rechts metalen naalden. Wat heel belangrijk is bij de keuze van je naalden is de overgang tussen de naald en de tussendraad. Als die niet glad aanvoelt, krijg je voortdurend problemen met het doorschuiven van de steken.

Mijn juweeltjes

Dit is echt een geweldige set. Dit zijn Addi rondbreinaalden. Deze set bestaat uit losse naalden, losse tussendraden en verlengstukken. De tussendraden kunnen aan de breinaalden worden gekoppeld middels een simpel kliksysteem. De naalden en de tussendraden zijn allemaal los verkrijgbaar. Ideaal!