Omdat we moeten helpen

Ik laat me eigenlijk nooit in met politiek op mijn website en in mijn video’s…. Maar de beelden van de vluchtelingen uit de Oekraïne spoken door mijn hoofd. Het laat me niet los. En ik voel dringend dat de mensen geholpen moet worden. Deze mensen hebben alles achter moeten laten, hun bezittingen, hun leefomgeving, maar bovenal hun geliefden, familie, vrienden. En dat in de bittere kou. Er wordt geprobeerd om ze te helpen, aan alle kanten, maar er moet meer geld komen om de vluchtelingen naar een veilig en warm onderkomen te brengen en ze daar op te vangen, om een nieuwe toekomst voor ze voor te bereiden. De beelden van de mensen die nu in de bittere kou wachten totdat het zover is snijden door mijn ziel. Vooral de beelden van de kinderen en de ouderen….

Wat kan ik doen? Wat kunnen jullie doen?

Geld doneren! Ik heb inmiddels een paar donaties gedaan aan verschillende organisaties, en ik wil jullie aansporen datzelfde te doen. Maar ik begrijp ook dat niet iedereen financieel in de gelegenheid is dat te doen, vooral nu de gevolgen ook bij ons voelbaar worden, maar misschien wel die behoefte hebben. Ik werd vanochtend wakker, en het volgende schoot door mijn hoofd: een vriendschapsarmbandje in de kleuren van de vlaggen van Nederland (waar ik woon) en van de Oekraïne. Het idee is dat je dit armbandje maakt (een heleboel!) en ze draagt om je betrokkenheid te tonen, maar ook om ze te verkopen, en het geld dat je daarmee verdient te doneren aan de hulporganisaties! 

RedWhiteBlueYellowHet patroon

Hiernaast zie je het patroontje dat ik heb bedacht. Het is echt supersimpel. Als je al bekend bent met de techniek voor het maken van vriendschapsarmbandjes, dan kan je dit patroon vast direkt maken. Ben je nog niet bekend met de techniek, kijk dan de video die ik speciaal hiervoor heb gemaakt. De link staat onder op de pagina. Je kunt op het plaatje klikken om hem in groot formaat te zien en te downloaden. Print hem uit, zodat je hem naast de video kunt houden om het te volgen.

Ik heb gewoon haakkatoen gebruikt, de Phil Coton 3 van Phildar. Ik heb voor elke kleur 2 draden gebruikt, elk 1,5 meter lang. De beginknoop heb ik op ongeveer 15 cm gemaakt. Ik heb ongeveer 7 herhalingen van het patroon gemaakt, en het geknoopte deel is ongeveer 21 cm lang (de omvang van mijn pols). Ook aan het eind heb ik 15 cm voor de ‘franje’ overgelaten. Daarna had ik nog ongeveer 30 cm over die ik heb afgeknipt. Je kunt kijken hoe lang je het armbandje wilt maken en je verbruik daarop afstemmen.


Ik heb er voor gekozen om de uiteinden super simpel te houden. Dat maakt de leercurve voor de nieuwelingen wat korter. Je kunt gewoon een knoop in de draden te leggen aan begin en eind van de armband en daarmee de armband om je pols knopen.  Maar je kunt ook vlechtjes maken aan het begin en het eind. 

position-threads-startHaal de knoop aan de start uit en leg de draden op volgorde, gebruik de 3 draden links als een set, de middelste 2 draden als een set, en de rechter 3 draden als een set.


braid-startAls je nu heel netjes vlecht, en de draadjes op de volgorde blijft houden als bij de start, dan krijg je een heel fancy look.


position-threads-endDoe hetzelfde bij het eind van je armband.


braid-endDat ziet er dan net even anders uit, maar ook heel leuk!


Wat kun je nog meer doen?

Ik hoop dat je dit armbandje vaak gaat maken en er veel van zult verkopen, zodat je veel kunt doneren. Maar deel het ook in je kerk, het buurthuis, met vrienden, zodat je dit samen kunt doen!

Help de vluchtelingen… alsjeblieft!