EEN BEHOEFTE OM KENNIS EN KUNDE TE DELEN.

Waarom ‘De Handwerkjuf’? En waarom deze website?
Als jong meisje leerde ik van mijn oma’s en mijn moeder allerlei handwerktechnieken. Ik kreeg ze als het ware met de paplepel naar binnen gegoten. Ik wilde al jong borduren, breien en haken, en bleek er ook nog eens gevoel voor te hebben.

Ik kreeg het als het ware met de paplepel naar binnen gegoten.

Dat bleek toen ik op de lagere school (tegenwoordig basisschool) handwerkles kreeg, van een handwerkjuf. Toendertijd kregen de meisjes dit vak, de jongens werden op handarbeid getrakteerd. En daar waren aparte docenten voor die zich gespecialiseerd hadden. Mijn wens was toendertijd dan ook om handwerkjuf te worden. Het leven liep echter anders. Ik ben nu van beroep een ICT-er, maar het handwerken heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld.

Handwerken heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld.

In de periode dat internet er nog niet was, deed ik mijn verdere kennis vooral op door veel te lezen en het vervolgens ook toe te passen! Dat is volgens mij het belangrijkst. Doen! Niet bang zijn, je krijgt iets pas onder de knie door het te doen. En fouten vermeerderen je inzicht, dat vergeten heel veel mensen. Stop ook niet te snel met nieuwe kunde toe te passen. Verfijning en regelmaat komt over het algemeen pas bij herhaling. Veel herhaling.
Wees daarom vriendelijk voor en geduldig met jezelf. Accepteer dat het resultaat er aanvankelijk misschien wat minder fraai uitziet dan het voorbeeld dat je hebt. Maar zet door en behoud je plezier. Je doet het voor je lol, toch?
En wat een geweldige bron van informatie hebben we tegenwoordig op het internet. Zoveel mensen die hun kennis met elkaar delen door publicaties en filmpjes. Ik vind het prachtig!

Wees daarom vriendelijk voor en geduldig met jezelf.

Maar, waarom dan nog een website met handwerktechnieken?
Ten eerste omdat ik het gewoon leuk vind om de kennis die ik zelf heb opgedaan te delen. Ik heb geen tijd om thuis cursussen te geven, maar heb toch de behoefte mijn kennis te delen. Daarnaast denk ik dat ik dingen goed kan uitleggen. En dat is wat een juf moet kunnen, toch? En ik ben iemand die zaken tot op de bodem wil doorgronden, waardoor ik op sommige vlakken net iets meer informatie kan verschaffen of iets vollediger kan zijn.
Ten tweede vind ik het als ict-er ook gewoon leuk om mijn eigen site te hebben. Ik ben geen grafisch ontwerper, dus vergeef mij als het allemaal mooier kan, maar ik hoop dat mijn site wel makkelijk toegankelijk gestructureerd is.
Ik wens een ieder heel veel plezier met deze website!

Ben ik toch nog een Handwerkjuf geworden!