Dit is een ontwerp voor een klein tasje of zakje, om bijvoorbeeld potloden of make-up in te doen, of voor wat je er ook maar mee wilt doen. Er zit nog geen rits in op deze foto, wat ik wel van plan ben,  maar je kan bijvoorbeeld ook een sluiting maken met knoopjes. Ik heb wat blogs geschreven op deze website over het hele ontwerpproces (zie hier voor de start), en over de stappen hoe je dit moet maken (zie hier voor de start). Ik heb ook nog een aantal video’s op mijn YouTube kanaal hoe je dit moet maken, waarin ik je elke stap laat zien, van begin tot eind. Hier is de link naar de afspeellijst met alle video’s: klik hier.

Dit ontwerp wordt in de rondte uitgevoerd. Het patroon dat hier wordt getoond is slechts een deel van het geheel. Je kan het herhalen zo vaak als je wilt. Ik heb het patroon 8 keer herhaald, wat een zakje van 22,5 cm per kant heeft opgeleverd. Ik ben met knopen gestopt op een diepte van 11,5 cm.  Ik heb katoen voor haken of breien gebruikt, omdat borduurgaren voor een project als dit wel een beetje teveel van het goede is voor mij 🙂 

Ok, voordat ik verder ga… je ziet hier 2 ontwerpen. Het originele ontwerp dat ik als eerst heb getekend, en het ontwerp van wat ik uiteindelijk ook heb geknoopt zoals je kan zien op de foto van het tasje. Je kan kiezen welke je voorkeur heeft. Maar let wel even op hoeveel van het paarse garen je nodig hebt, want je hebt echt meer nodig daarvan als je het originele ontwerp maakt. Je kan in mijn blogs lezen waarom ik zelf gaandeweg van het originele ontwerp moest afstappen.

Het originele ontwerp
Het originele ontwerp
Het geknoopte ontwerp
Het geknoopte ontwerp

Klik op de foto’s voor een download van de full size versie van de ontwerpen!

Gebruikte kleuren:
Donker paars; Blauw; Oranje; Donker roze; Licht roze; Donker groen; Licht groen; Geel; Rood. 

Verbruik:
Voor de strengen van de bovenrand heb ik 4 strengen van elk 75 cm lang genomen. Je kan elke combinatie van kleuren gebruiken die je maar wilt.
Ik heb ongeveer 2 meter voor elke 2 draden van een kleur in het patroon gebruikt. Je moet ze dubbelvouwen, dus elke werkdraad zal uiteindelijk 1 meter lang zijn. Dus, voor het blauwe blok links bovenaan heb je  2(!) draden van 2 meter lang nodig.  Neem 3 meter voor elke 2 paarse werkdraden als je het originele ontwerp, waarbij de zigzagranden helemaal tot aan de bodem lopen, wil maken, omdat de zigzag meer knoopjes heeft en dus meer garenlengte nodig heeft. Ik had uiteindelijk best wat lengte over, zoals je ook in mijn blog (hier) waar ik de afwerking beschrijf kan zien, maar dat was omdat ik het zakje wel diep genoeg vond voor waar ik het voor wilde gebruiken.  

Beschrijving:
De patronen laten je 2 zigzag randen zien, een aan de linkerkant en een aan de rechterkant. De rand aan de rechterkant is de rand van een volgende herhaling van het patroon. Dus de eerste paarse draad van de groep van 4 draden rechts, is de start van een volgende herhaling. Ik heb ook een grijze kleur gebruikt aan de linker- en rechterkant van het patroon. Dit is omdat je niet ‘verplicht’ bent om elke herhaling van het patroon in dezelfde kleuren te doen, of in dezelfde volgorde. Je kan elke herhaling volledig anders maken als je wilt. Dus ik heb het als het ware een beetje ‘open’ gelaten zodat je het zelf kan invullen. Als je gewoon het patroon gaat herhalen zoals het getekend is, en zoals ik ook gedaan heb zoals je kan zien op de foto van mijn zakje, dan kan je de grijze lijnen en blokken in het eerste diamantje rechts bovenaan vervangen door oranje, zoals aan de linker bovenkant. Mocht dit niet helemaal duidelijk voor je zijn (ik hoop altijd maar dat mijn uitleg toereikend is, maar ok, er is altijd een kans dat het dat niet helemaal is 🙂 ), dan kan je altijd de video’s nog bekijken!

Je start dit zakje met het dubbelvouwen van elke draad, en deze rond de bovendraden te bevestigen. Kijk naar het patroon in welke volgorde ze moeten worden bevestigd: 2 paarse draden, 1 blauwe, 1 oranje, 1 blauwe, 1 oranje, 1 licht roze, 1 donker roze, en zo verder. Ik geef er een voorkeur aan ze zo te knopen dat er een klein horizontaal ‘lijntje’  ontstaat net onder de bovendraden. Het maakt eigenlijk niet uit hoe je dit doet, dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar knoop het wel consequent op dezelfde manier.

De eerste rij die je gaat knopen is afwijkend en belangrijk, want je moet de werkdraden op de juiste positie laten uitkomen om de rest van het patroon te kunnen knopen. Als je niet bekend bent met hoe je dit moet doen, dan kan je de foto tutorials over de basisknopen bekijken, of de video.

Werken in een V-vorm
Werken in een V-vorm

Ok, je moet nog even wachten met in de rondte werken. Ga eerst het patroon deels knopen, alsof je gewoon ‘op een rij’ blijft werken. Dit zorgt er namelijk voor dat je een correcte verdeling krijgt. Je zou de draden namelijk veel te dicht tegen elkaar aan kunnen schuiven als je ze om de bovendraden hebt geknoopt. Als je een paar rijen knoopt voorkom je dat. Maar, let wel op dat je de linkerdraden, die aan de draden van de rechterkant moeten worden geknoopt als je de ‘cirkel’ moet gaan sluiten, niet gebruikt! Werk in een V-vorm, zoals je in de volgende foto kan zien. 

Voor de rest moet je simpelweg het patroon volgen. Na wat rijen te hebben geknoopt, kan je de zijkanten naar elkaar toebrengen, en doorwerken alsof het patroon gewoon doorloopt, alsof er geen linker- of rechterkant is. Wel, die zijn er ook eigenlijk niet 🙂

De zijranden naar elkaar toe brengen
De zijranden naar elkaar toe brengen

In mijn video’s laat ik zien in welke volgorde ik graag werk, hoe je de zigzagranden knoopt en de rechte paarse lijn. Dus bekijk ze als je extra hulp nodig hebt (zodra ze er zijn 🙂 ). En je kan natuurlijk ook mijn blogs lezen.

Detail onderrand
Detail onderrand

Wanneer je vindt dat je tasje diep genoeg is voor waarvoor je het wilt gebruiken, eindig dan met het maken van een onderrand waarbij de knopen in een rechte lijn lopen. Ik maakte halve gekleurde blokken zoals je in de detailfoto kan zien. 

Vouw je werk dubbel op de plek waar je dat wilt, en knoop achtereenvolgens elke draad van de voorkant vast aan een draad aan de achterkant. Doe dit voor elke draad, en in de juiste volgorde, zodat je tasje/zakje niet scheef trekt. Daarna kan je je tasje met franjes of vlechtjes afwerken. Ik heb vrij lange vlechtjes gemaakt, omdat ik dol ben op vlechtjes en vind dat ze zo leuk passen bij deze manier van knopen. Maar, natuurlijk, als je bijvoorbeeld gedraaide koordjes wil maken, doe dat dan vooral! Ook heel leuk!

Wel, ik hoop dat je het leuk vind om dit te maken. Laat een commentaar achter als je dat leuk vindt, of als je vragen hebt! Veel plezier!