In deze tutorial leer ik je hoe je interwoven crochet (of ook wel locking crochet genoemd) in het vierkant kan doen, en dan bedoel ik dat je in de rondte werkt, dus niet van onder naar boven. Het is daarvoor eigenlijk wel nodig dat je de techniek voor het interwoven crochet beheerst. Je kan daar alles over leren op de pagina’s van het HAL CAL menu of hier voor het allereerste begin (klik hier). Daar staan de fototutorials en de links naar de bijbehorende filmpjes.


Een nieuwe uitgebreide tutorial!

small-version-frontHierna volgt de tutorial die ik in eerste instantie in 2019 voor interwoven vierkanten in de rondte haken heb gemaakt. Begin 2023 heb ik een nieuwe tutorial gemaakt voor de Hooked and Locked CAL van 2023, die uit allemaal blokken bestaat die in de rondte zijn gehaakt, en die tutorial is zeer uitgebreid. Alle situaties die je kunt bedenken voor de opzet en  de eerste paar toeren komen daar aan bod. Ik heb daar geen fototutorial bij zoals hierna, dus ik raad je aan om de navolgende tutorial eerst te doen om een goed beeld te krijgen wat je doet, maar kijk daarna vooral de video’s van het proeflapje van de HAL CAL 2023! Sommige dingen zijn daar misschien net iets handiger voor je. Hier is de link naar de pagina van het proeflapje: klik hier. Er zitten ook veel kleine gratis te downloaden patroontjes bij.

Een kleinigheidje is veranderd

In de tutorial hierna heb ik het over rij 1, 2, 3, 4 en 5. In de nieuwe tutorial is dat rij 1a, 1b (was 2), 2a (was 3), 2b (was 4) en 3a (was 5) geworden. Dit is om aan te geven met welke kleur je moet haken: de a-rijen met kleur 1, de b-rijen met kleur 2. Is net wat makkelijker 🙂 .


Pagina’s van deze tutorial

Ik heb de tutorial over meerdere pagina’s verdeeld.

Video’s

Ik heb voor deze tutorial ook weer een aantal video’s gemaakt. Klik in het lijstje hieronder of aan het eind van de pagina:

Let op: ik heb geen aparte tutorial hier op de website voor de kleurwisselingen! Kijk video 2 daarvoor!

Waarom in het vierkant?

1. Join as you go

Tja, natuurlijk kan je een vierkant patroon voor interwoven crochet ook haken op de ‘gewone’ manier, van onder naar boven. Je kan als je losse blokken maakt een rand eromheen haken, en die dan aan elkaar bevestigen. Maar als je, net als bij granny square blokken, de blokken bijvoorbeeld al meteen aan elkaar wilt haken (on the go), dan kan dat gelijk als je de blokken in het vierkant uitvoert.

2. Spelen met kleurverlopen

voorbeeld kleurwisselingen
voorbeeld kleurwisselingen

Bovendien kan je bij het gebruik van garen met een kleurverloop hier anders mee spelen dan dat je een patroon van onder naar boven haakt. Dat kan een garen zijn dat zelf een kleurverloop in zich heeft, maar als je diverse bollen koopt in verschillende kleuren (zie video 2 en de foto hiernaast), dan kan je ontzettend leuke effecten bereiken. Net een beetje anders dus.

3. Spelen met voor- en achterkant

Wat je ook heel leuk hiermee kunt doen is het ene blok met de voorkant naar boven plaatsen en het andere blok met de achterkant naar boven plaatsen. Oké, er is bij veel interwoven crochet patronen geen echte voor- en achterkant (tenzij je echt afbeeldingen hebt), maar je begrijpt wat ik bedoel 🙂 . Je kan echt op allerlei manieren variëren.

4. Je buitenrand kiezen 

Als je een patroon voor interwoven crochet hebt, is de buitenrand altijd in kleur 1. Als je nu een patroon in de ‘rondte’ haakt, dan zou je kunnen beslissen om te stoppen op een punt waarbij je de laatste rand in kleur 2 hebt gedaan. 

5. Restjes opmaken

En wat je natuurlijk ook kunt doen: restjes opmaken! Als je blokken in allerlei kleurcombinaties maakt kan je een leuk bont project ervan maken. En dat kan ook door meer dan 2 kleuren per blok te kiezen.

Voldoende redenen om het eens te proberen. Het is even opletten hoe je het doet, maar met onderstaande tutorial lukt het vast.

Een punt van aandacht bij het kiezen van patronen

Eigenlijk geldt dit ook wel voor reguliere interwoven crochet patronen, maar als je patronen tegenkomt op het internet die je op deze manier wilt gaan gebruiken, let dan op het patroon van de buitenranden. Zorg dat er voldoende ‘voor-achter interactie’ is, zodat je niet hele losliggende rijen krijgt. Als je vaker interwoven crochet hebt gedaan, dan weet je dat er momenten in je patroon kunnen zijn waarbij een of meerdere toeren als het ware los van elkaar kunnen komen te liggen. Dat lost zich bij een goed patroon dan verderop weer op, als er weer voldoende ‘voor-achter interactie’ is, waarbij de lagen weer bij elkaar komen. Als je nu meerdere blokken maakt en die aan elkaar gaat bevestigen, doe je dit met de buitenste rij haaksteken. Als de rij daarvoor in de andere kleur helemaal losligt, dan kan je de lagen niet meer aan vastmaken (tenzij je daar een fancy oplossing voor bedenkt). Dus houd daar rekening mee!

De tutorial

Patroon voorkant
Patroon voorkant
Patroon achterkant
Patroon achterkant

Ik ga de stappen uitleggen aan de hand van dit patroon. Klik op het plaatje om het volledig te zien en te downloaden.

Het groen is kleur 1, het geel kleur 2. Als je in de war raakt wat kleur 1 of 2 is, kijk dan naar het midden. Dat is kleur 1.

Dat doe ik door het per rij grafisch weer te geven, met in het begin ook haaksymbolen, met foto’s en uitleg en geschreven instructies. Daarnaast leer ik je ook hoe dit in mijn verkorte patroonbeschrijvingen terug gaat komen.


Stap 1: het middenhokje, rij 0 (kleur 2, geel)

Patroonbeschrijving: haak 8 lossen

Rij 0, de middencirkel
Rij 0, de middencirkel
Rij 0 instructies
Rij 0 instructies

Het begin, dat ik rij 0 noem (zoals je ook van mij gewend bent van de gewone interwoven crochet patronen) is altijd eerst een cirkel. Het wordt uiteindelijk een vierkant hokje. Je haakt simpelweg 8 lossen en maakt het in een cirkel met een halve vaste.

Als je naar de patroontekening kijkt, vraag je je misschien af waarom je niet met dat groene puntje in het midden begint. Dat zal straks duidelijk worden!


Rij 0 gehaakt
Rij 0 gehaakt

Zo ziet het eruit als het is gehaakt. Bevestig een steekmarkeerder in je lus, want we gaan nu met de andere kleur werken.


Stap 2: rij 1 (kleur 1, groen)

Rij 1 grafisch weergegeven
Rij 1 grafisch weergegeven

Dit is een grafische weergave van hoe rij 0 en rij 1 samen eruit gaan zien. Je ziet dat je vier groene hokjes hebt, waarvan de spijltjes allemaal achter het middenhokje van kleur 2 vallen. 


Rij 1 haaksymbolen
Rij 1 haaksymbolen

Eigenlijk kan je het middenhokje eerst even wegleggen. Je gaat rij 1 nu haken volgens deze patroontekening. Vergeet het geel even. 

Voordat we verder gaan, gaan we het even over de hoeken hebben en hoe je deze gaat haken. Elke hoek bestaat uit 4 lossen. Eigenlijk 2 lossen per kant. Als je straks stokjes in de hoeken haakt, haak je deze heel simpel gewoon in een lossenopening. Je hoeft niet in een steek in te steken. Het mag trouwens wel. Soms besluit ik dat als ik wil dat het er net een beetje ‘strakker’ uit ziet.

Je begint met het maken van een magische lus. Maak de eerste 3 lossen die tellen als je eerste stokje (1), en haak dan nog 4 hoeklossen (2 en 3). Maak een stokje in de magische lus (4) en 4 hoeklosssen (5 en 6). Maak nog een stokje in de magische lus (7) en 4 hoeklosssen (8 en 9). Maak nog een stokje in de magische lus (10) en 4 hoeklosssen (11 en 12). Trek de magische lus aan. Je ziet dan al de 4 hokjes ontstaan.

Wacht nog even met stap 13: het sluiten van de ‘cirkel’, want er moet nog iets speciaals gebeuren.


Rij 1 voor het sluiten van de rij
Rij 1 voor het sluiten van de rij

Hier zie je het resultaat van de stappen zover.


Plaats  rij 0 op rij 1
Plaats rij 0 op rij 1

Plaats nu rij 0 op rij 1. Nu zie je ook dat het middenpuntje van het patroon wordt gevormd door de plek waar de 4 stokjes in de magische cirkel samenkomen.


Alvast 4 lossen kleur 2
Alvast 4 lossen kleur 2

Haak alvast de eerste 4 lossen van de volgende rij in kleur 2. Ik leg verderop uit waarom dit 4 lossen zijn.

Nu moet je gaan bepalen waar je kleur 2 moet plaatsen. Je weet van regulier interwoven crochet dat dat van belang is voor je volgende toer.


Design front detail start row 2Als je de geschreven instructies die ik bij mijn patronen geef volgt, dan hoef je hier niet over na te denken. Dan kan je gewoon de aanwijzingen volgen. Maar hier is de uitleg.

Ik heb hier de volgende toer die je gaat haken in kleur 2 (geel) met de oranje lijn gemarkeerd. Waar de gele pijl staat is waar je het eerste stokje (de 3 lossen) van de volgende toer gaat maken. Je ziet dat  het gele stokje achter het groen moet vallen, dus moeten we de ‘cirkel’ van rij 1 sluiten over de 4 lossen heen. Maw, kleur 2 moet naar de achterkant van het werk.


Plaats kleur 1 over kleur 2
Plaats kleur 1 over kleur 2

Door het eerste stokje te haken van de volgende toer kan je dus altijd controleren waar je die moet plaatsen: aan de voorkant of aan de achterkant.


Toer 1 gesloten met halve vaste
Toer 1 gesloten met halve vaste

Hier is stap 13 gedaan en de toer gesloten met een halve vaste.


Patroonbeschrijving uitgebreid:

    • stokje achter (3 lossen)
    • 4 hoeklossen
    • herhaal 3 keer:
      • stokje achter
      • 4 hoeklossen
  • kleur 2 achter
  • sluit toer met halve vaste

Patroonbeschrijving beknopt: *(a 1x, h)* 4x, kleur 2 naar achter  (a=achter, h=hoek)


Klik hier om naar de volgende pagina van deze tutorial te gaan.

De video’s