Overzicht van de tutorials

Deze tutorial van de eerste 5 blokken en de rand is opgedeeld in een aantal pagina’s, zodat je snel naar de pagina kunt gaan die je nodig hebt. Ik geef je hier het overzicht met de linkjes.

  1. Kleuren kiezen en haaksymbolen: klik hier om naar de pagina te gaan
  2. Het proeflapje: klik hier om naar de pagina te gaan
  3. Blok 1, het middenstuk: dat is deze pagina
  4. De lage rand om blok 1: klik hier om naar de pagina te gaan
  5. Blok 2, de eerste 2 toeren: klik hier om naar de pagina te gaan
  6. Blok 2, de interwoven toeren en de eindrand: klik hier om naar de pagina te gaan
  7. Blok 3: klik hier om naar de pagina te gaan
  8. Blok 4, met steken aan de voorkant in rij 1a: klik hier om naar de pagina te gaan
  9. Blok 5: klik hier om naar de pagina te gaan
  10. De rand: klik hier om naar de pagina te gaan

De video’s

Er zijn voor de eerste paar blokken video’s gemaakt om je alles uit te leggen en te laten zien. Klik hier om de afspeellijst met alle video’s te zien.

Voor dit specifieke onderdeel kun je hier de video zien: https://youtu.be/zoP3OY8Mg_o.

Blok 1: start met gewoon interwoven crochet

In dit deel gaan we beginnen met het middelste blok. Het is voor dit blok eigenlijk gewoon interwoven crochet zoals je dat gewend bent. Maar er komt aan het eind iets extra’s bij, om je voor te bereiden om er een log cabin patroon van te maken. Je kunt de downloads van de patronen van de eerste paar blokken op de overzichtspagina vinden: klik hier.

In het eerste deel van de tutorial laat ik je wel het een en ander zien van het maken van het blok, vooral om je weer even op weg te helpen of als je iets minder ervaren bent in interwoven crochet. Ik ga er dus in een snel tempo doorheen. Als je de terminologie nog niet begrijpt, of hoe je dit moet doen, doe dan eerst het proeflapje voor deze CAL (klik hier), en kijk vooral ook even hier op de super beginners pagina (klik hier) en doe ook het proeflapje van de HAL CAL 2018 (klik hier).

Tips – Lees dit voor je begint!

Kijk ook even bij de fototutorial om te zien wat ik bedoel bij de navolgende tips!
1. Aan het begin van een nieuwe toer is het gebruikelijk om 4 lossen te maken: 3 lossen voor het stokje en 1 tussenlosse. Als je je lossen heel los haakt, kijk dan of je beter 3 lossen in totaal kunt maken. Probeer het eens uit totdat je de beginrand van blok 3 hebt gemaakt. Als de randen van je blokken te ‘ruim’ worden, dan zul je merken dat bij het aanhaken van een beginrand van een nieuw blok (zoals bij de start van blok 3, als je in de zijranden van blok 1 en blok 2 haakt) de rand aan de voorkant van je werk die een beetje naar boven komt te staan door steken achterlangs te haken (dit zijn de zijranden van blok 1 en 2), er slordig en kronkelig uit komt te zien.
2. Werk het laatste stokje van de ‘gewone’ toeren in de hoeken in de lossenopeningen. Je hoeft niet in de lossenrand in te steken, omdat je bij het aanhaken van een beginrand van een nieuw blok steken achterlangs gaat haken, die ervoor zorgen dat alles netjes op zijn plek komt. Het is simpeler en sneller voor dit project om het zo te doen.

De fototurial voor het middenblok

01-Row-1a-baseRij 0a: opzet 11 lossen, plaats een markeerder in steek 9, doe  daarna nog 3 of 4 lossen (zie de tips over het starten van een nieuwe toer).
Rij 1a: Vergeet de ‘voor’ en ‘achter’ instructies even. Maak een stokje in de losse met de markeerder, als 1 losse over, dan een stokje in de volgende, anzovoort tot je de rij hebt gedaan.


02-Row-1a-with-color-2Rij 0b: opzet 9 lossen, plaats een markeerder in steek 7.
Rij 1a: omdat kleur 2 aan de voorkant moet starten, en alle steken van kleur 1 aan de achterkant moeten liggen, betekent dit dat de opzetrij van kleur 2A volledig aan de voorkant moet worden geplaatst, dus er is geen doorweven nodig.


03-Row-1b-start

Rij 1b: v 2x, a 1x, v 2x
Maak 3 of 4 lossen (het eerste stokje plus de tussenlosse), en een stokje bij de markeerder in steek 7. Dit zijn de ‘v 2x’.

Om alles op zijn plek te houden, plaats markeerders om te zorgen dat het zijstokje in kleur 2A voor de opening van kleur 1 komt te liggen 1 en het volgende stokje voor de volgende opening van kleur 1.
Ik heb hier voor de duidelijkheid de derde opening van kleur 1 met de blauwe markeerder gemarkeerd, omdat dat de plek is waar het volgende stokje moet worden gemaakt.


04-Row-1b-middleDe ‘a 1x’ aan de achterkant van de derde opening


05-Row-1b-finishedEn de volgende ‘v 2x’. Houd de linkerhoek op zijn plek met een markeerder.


06-Row-2a-backrij 2a klaar (achter)


07-Row-2b-backrij 2b klaar (achter)


08-Rows-2-frontvooraanzichtna rij 2b


09-Row-3a-frontrij 3a klaar (voor)


10-Row-3b-frontrij 3b klaar (voor)


11-Rows-3-backachteraanzicht na rij 3b


12-Row-4a-backrij 4a klaar (achter)


13-Row-4b-backrij 4b klaar (achter) (knip het garen nog niet af!)


14-Rows-4-frontvooraanzicht na rij 4b


15-Row-5a-frontrij 5a klaar (voor)


voor
voor
achter
achter

Dit is hoe het er uitziet met een lichte achtergrond kleur. Voor en achter.


Klik hier om naar de volgende pagina te gaan voor het maken van de rand om blok 1.