Overzicht van de tutorials

Deze tutorial van de eerste 5 blokken en de rand is opgedeeld in een aantal pagina’s, zodat je snel naar de pagina kunt gaan die je nodig hebt. Ik geef je hier het overzicht met de linkjes.

  1. Kleuren kiezen en haaksymbolen: klik hier om naar de pagina te gaan
  2. Het proeflapje: klik hier om naar de pagina te gaan
  3. Blok 1, het middenstuk: klik hier om naar de pagina te gaan
  4. De lage rand om blok 1: dat is deze pagina
  5. Blok 2, de eerste 2 toeren: klik hier om naar de pagina te gaan
  6. Blok 2, de interwoven toeren en de eindrand: klik hier om naar de pagina te gaan
  7. Blok 3: klik hier om naar de pagina te gaan
  8. Blok 4, met steken aan de voorkant in rij 1a: klik hier om naar de pagina te gaan
  9. Blok 5: klik hier om naar de pagina te gaan
  10. De rand: klik hier om naar de pagina te gaan

De video

Voor dit onderdeel kun je hier de video zien:  https://youtu.be/OdTBG29_QZo

Lage rand tutorial voor blok 1

03b-Block-01-color-2-borderKlik op het plaatje om het volledig te zien. Kijk op de eerste pagina van de tutorial voor de haaksymbolen.

We gaan nu een lage rand om het blok heen maken met kleur 2A. We gaan werken  in de achterkant van de bovenkant, de zijdes en de onderkant van de steken in kleur 2A.
Deze rand is bedoeld om een rij steken te krijgen die achter de rand van kleur 1 vallen. Dus we moeten ‘lage’ steken maken. Dit betekent dat we vasten en reliëf halve stokjes achterlangs gaan maken (RhstA: Reliëf half stokje Achterlangs).
Het gebruik van RhstA’s gaat je helpen een hele nette look te krijgen als je werkt aan de zijranden van een blok.


16-border-color-2-startPlaats de voorkant van het werk naar boven. Het garen van kleur 1 is aan de linkerbovenkant. Maak geen keerlosse, maar maak meteen een vaste in de top van het eerste stokje van kleur 2. Plaats een markeerder in de top van deze steek. Maak vervolgens een losse.

!Onthoud: maak altijd 1 losse tussen de vasten en de RhstA’s, behalve bij de hoeken. Daar zitten 2 lossen tussen, maar dat laat ik je verderop zien.


17-start-BPhdcVervolgens gaan we een RhstA maken rond het volgende stokje in kleur 2A. Maak een omslag.


18-next-step-BPhdcBreng de haaknaald naar de voorkant. Ga daarbij door de opening van kleur 1 vanaf de achterkant. Je moet het eigenlijk zo zien: het is alsof je een interwoven stokje gaat maken in de top van het stokje van kleur 2, werkend achter kleur 1, a ‘achter’ stokje. Alleen gaan we dit keer niet werken in de bovenkant van de steek, maar een steek ‘achterlangs’ maken, en we gaan een half stokje in plaats van een stokje maken.
Reliëf steken achterlangs starten altijd aan de achterkant, over de steek heen (die daardoor naar achter wordt geduwd), en dan haal je het garen op vanaf de achterkant.


19-next-step-BPhdcHier zie je dat de naald weer naar de achterkant is gebracht, klaar om het garen op te pikken aan de achterkant.


20-next-step-BPhdcHet garen is nu opgepikt. Vouw kleur 1 naar voren om makkelijker te kunnen werken.


21-last-step-BPhdcMaak nog een omslag en haal de omslag door al de 3 lussen op je naald om het halve stokje af te maken.
Onthoud dat je hierna de tussenlosse maakt.


22-result-first-BPhdc

Hier zie je het resultaat wanneer de rand van kleur 1 weer in zijn natuurlijke positie ligt. Je ziet dat de rand van kleur 2A er achter ‘verborgen’ zit.

Maak nog 2 RhstA rond de volgende 2 stokjes. Onthoud dat je de tussenlossen maakt na elke RhstA.


23-first-side-done-cornerMaak een vaste in de opening in de hoek. De eerste zijde is gedaan.


24-start-second-sideMaak 2 hoeklossen en dan nog een vaste in de opening in de hoek. Plaats een markeerder in de nieuw gemaakte lossenopening.
Ga door zoals bij de eerste zijde.


25-border-worked-all-aroundAls je rondom het hele blok hebt gewerkt, alle 4 zijdes, eindig dan met het maken van 1 lossen na de vaste van de laatste rand, knip het garen af and trek het garen door. Rijg je garen door een naald, ga door de top van de vaste, onder het V-vormpje door, en ga terug in de laatste losse. Op deze manier heb je de tweede losse met een naald gemaakt. Plaats weer een markeerder in de lossen opening en werk alle losse eindjes af.


26-backHet resultaat aan de achterkant van het werk.


27-front-whiteHet resultaat aan de voorkant van het werk met een lichte achtergrond kleur.


28-back-whiteHet resultaat aan de achterkant van het werk. met een lichte achtergrond kleur.


Klik hier om naar de volgende pagina te gaan.