Welkom bij de Hooked and Locked CAL 2018 in Mozaïek haakwerk

Zoals jullie in mijn bericht hebben kunnen lezen (klik hier op de link) gaat de CAL van 2018 op herhaling, maar nu in de mozaïek haakwerk techniek.

Op deze pagina vind je de informatie. 

<Edit 27 juni 2020: De patronen zijn niet langer gratis beschikbaar. Je kunt ze kopen in mijn Ravelry shop (https://www.ravelry.com/patterns/sources/the-craftsteachers-ravelry-store). Let goed op welke versie je kiest bij aanschaf. In de beschrijving op Ravelry staat vermeld of het gaat om de interwoven crochet versie of de mozaïek haakwerk versie. >

Info over de deken en het garen

Alize Cotton GoldIk gebruik voor het haakwerk Alize Cotton Gold met haaknaald 4.0 mm. 

Voor de mozaïek haakwerk versie heb je nodig:

9 bollen van kleur 1: hier Jeansblauw, kleur 279
8 bollen van kleur 2: hier Wolwit, kleur 01
Alize Cotton Gold is gemaakt van een combinatie van 55% katoen en 45% acryl. De bollen zijn 100 gram (3.53 oz) en hebben 330 meter looplengte (361 yards).

De afmeting van de deken in mozaïek haakwerk is ca 162 cm breed en 215 cm hoog zonder rand, met rand 166 breed en 219 cm hoog.

2 Patronen

Hooked and Locked CAL full backToen ik bezig was met de patroontekeningen om de patroonbeschrijvingen te maken, herinnerde ik me van de 2018 CAL in interwoven crochet dat er diverse mensen waren die de patronen aan de achterkant ook heel leuk vonden. Sommigen vonden de achterkant van de deken zelfs mooier dan de voorkant.

Zoals je misschien weet krijg je bij interwoven crochet aan de achterkant van je werk automatisch leuke patronen. Sommige lijken sterk op het patroon van de voorkant, andere zien er juist totaal anders uit. Bij mozaïek haakwerk krijg je aan de achterkant van je werk alleen horizontale strepen in de twee kleuren waarmee je werkt. Dat gaf me het idee om je ook de beschrijvingen te geven voor de deken zoals hij er aan de achterkant uitziet. Dat betekent dat je eigenlijk het patroon van twee dekens krijgt. En voor de creatievelingen onder ons geeft dat de mogelijkheid om misschien wel het een en ander te mixen!

Tutorial voor mozaïek haakwerk

Ben je nog niet bekend met mozaïek haakwerk, dan kan je hier de tutorial vinden:  https://www.dehandwerkjuf.nl/nl/haken/haakinstructies/mozaiek-haakwerk/mozaiek-haakwerk-de-knip-methode/. Dan leer je ook hoe je het patroon moet lezen. Er zijn ook video’s bij.

De facebook groepen

Je kunt je voor hulp en het delen van je foto’s over jouw deken het best aansluiten bij de groepen op facebook voor de Hooked and Locked CAL. Klik hier voor de Nederlandstalige groep en klik hier voor de Engelstalige groep. Daar vind je mensen die meestal al de vorige CAL hebben gedaan en bekend zijn met de techniek, dus stel daar vooral je vragen. Het zijn leuke groepen met veel aardige en behulpzame mensen! Op de website hier zal ik niet veel vragen beantwoorden. En deel die foto’s! Niets leuker dan te zien hoe jullie dekens er uit komen te zien met het door jullie gekozen garen!

Beschikbaarheid van het patroon

Gedurende de CAL zijn de patroondelen gratis van de website te downloaden. Dit patroon is ook als kooppatroon beschikbaar op Ravelry (https://www.ravelry.com/designers/the-craftsteacher). Dan krijg je meteen het volledige patroon. Let goed op: de naam van de mozaïek versie is ‘HAL CAL 2018 in MoC‘! Gedurende de CAL zal dit tegen een sterk gereduceerde prijs worden aangeboden. Na afloop van de CAL blijven de downloads nog even ter beschikking, maar ik haal ze per 15 juni van de website af. Daarna is het patroon alleen nog voor de reguliere prijs op Ravelry verkrijgbaar.

Raak je bestanden niet kwijt!

Ik heb met de vorige CAL diverse malen gezien dat mensen de gedownloade bestanden kwijt zijn, en ik heb toen ook een tijdje losse delen ter beschikking gesteld tegen een kleine vergoeding. Dit keer geef ik die optie niet, dus zorg dat je je downloads niet kwijt raakt! Zet het op je computer op een plek die makkelijk terug te vinden is, of zet het in de cloud, zoals op Google Drive, op OneDrive of in Dropbox. 

Het release schema

Hieronder geef ik je het schema met de release data. Ik heb het patroon van de deken in 5 delen opgesplitst. 

De onderstaande delen zijn niet langer gratis beschikbaar. Zie de informatie eerder op deze pagina hoe je het patroon kunt verkrijgen.

 

Week 1: 22 april 2020:  de opzet en onderste rand, de kruisjes en de Griekse meande

Week 2: 30 april 2020: de hartjes, de golfjes en de brievenbusjes

Week 3: 6 mei: de zonnetjes en de visjes

Week 4: 13 mei: de diamantjes, de autootjes in de file en de vlinders

Week 5: 20 mei: de torentjes met antennes, de appeltjes en de bovenrand