Tadaa! We gaan beginnen met de grote deken! We gaan beginnen met de opzet, die ietsje anders wordt gedaan dan bij het proeflapje. Daarna dan gaan we de rand doen en het eerste ‘nieuwe’ patroontje. De rand gaat rond de hele deken in hetzelfde patroon worden gedaan, en met dat patroon zijn jullie al bekend door het haken van het proeflapje: de trappetjes. Dus dat is een lekker makkelijk begin. En deel 2 zijn de kruisjes. Ook supersimpel, maar meteen even wat anders, om dit begin toch ook een beetje wat spannender te houden.

Heb je het proeflapje nog niet gedaan, dan adviseer ik je dat vooral wél te doen. Ik ga namelijk op de volgende pagina’s niet alles herhalen wat ik daar heb verteld. Dus kijk hier voor de tutorial op deze website. Je vindt daar ook alle links naar de video’s.

Beschikbaarheid van het patroon

Het patroon is niet meer gratis beschikbaar. Zie hier voor informatie waar je het kunt kopen: https://www.dehandwerkjuf.nl/nl/haken/hooked-and-locked-cal/hooked-and-locked-cal-introductie/

Inhoudsopgave voor deel 1

De video’s

Hier zijn ook weer video’s voor gemaakt.

De link voor de opzet en rijen 1a en 1b: https://youtu.be/fo1azHj_1uk

De link voor rijen 4b tot en met 6b: https://youtu.be/wUGQdgiNyPw

Of zie de links aan het eind van de pagina.

De patronen

Klik hier om de pdf met het getekende en het geschreven patroon te downloaden.

Voor de start laat ik hier ook nog even de plaatjes zien. Hier zijn de patronen van de voorkant. Klik op de kleine plaatjes om het grote patroon te zien.

Patroon onderrand rechts - voorkant
Patroon onderrand rechts – voorkant
Patroon onderrand links - voorkant
Patroon onderrand links – voorkant


De patronen van de achterkant.

Patroon onderrand rechts - achterkant
Patroon onderrand rechts – achterkant
Patroon onderrand links - achterkant
Patroon onderrand links – achterkant


Instructies voor de opzet

Eerst een algemene tip! Dit is het lastigste stukje van de hele deken. Ik zeg dit niet om je te ontmoedigen, maar om te zorgen dat je de tijd en de rust hiervoor neemt. Het gaat je echt wel lukken met alle instructies, maar neem een kop thee, leg je mobieltje weg, stuur de kinderen naar school, en je partner moet maar even een stukje buiten gaan wandelen, maar ga dit vooral doen met een rustige mindset. Dus relax!

Kleur 1

Het patroon voor de buitenkant is 120 hokjes breed. Zet daarom 120 x 2 + 1 = 241 steken op met kleur 1. Gebruik daarvoor lossen of de lange draad methode zoals ik die ook heb laten zien bij het proeflapje. De lange draad methode heeft mijn voorkeur. Daarvoor heb je een draad nodig van 3,5 meter lang.

Plaats een steekmarkeerder in elke 20e steek: in steek 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180, 200 en 220. In steek 240 hoeft geen steekmarkeerder, maar wel in steek 239, omdat je daar je 2e stokje in gaat maken (vergelijk dit met het proeflapje, je doet eigenlijk precies hetzelfde). Als je ze hebt, gebruik dan verschillende kleuren steekmarkeerders. Op de foto’s hierna (waar ik een kort stukje als voorbeeld heb genomen) zie je hoe ik dat heb gedaan.

Het is voor de lange draad methode niet echt nodig om elke 10e steek te markeren. Het is bij deze opzet zo duidelijk om te zien waar je in moet steken, dat ik het zelf een beetje overbodig vond. Maar als je het zelf liever wel doet, dan moet je dat zeker doen!

Kleur 2

De binnenkant in kleur 2 is weer 1 hokje minder. Maak dus een lossenketting van 2 x 119 + 1 = 239 lossen met kleur 2. Gebruik hiervoor niet de lange draad methode!

Markeer hier wel elke 10e steek met een steekmarkeerder, want hier kan je makkelijker fouten mee maken. Markeer steek 10, 20, 30, enzovoort, tot steek 230. En plaats een steekmarkeerder in steek 237. Ook hier doe je eigenlijk precies hetzelfde als bij het proeflapje. Als je steekmarkeerders in verschillende kleuren gebruikt, gebruik dan een soort kleurcodering om het zoveel mogelijk te matchen. Kijk maar op de foto’s hoe ik dat heb gedaan. Dat is gewoon een extra houvast weer.

Opzettoeren (kort) met steekmarkeerder codering
Opzettoeren (kort) met steekmarkeerder codering

Detail kleurcodering start
Detail kleurcodering start
Detail kleurcodering midden
Detail kleurcodering midden
Detail kleurcodering eind
Detail kleurcodering eind


Rij 1 van deel 1

Klik hier om naar de pagina te gaan met de uitleg voor rij 1

Video’s