Zijkant detail weefraam
Zijkant detail weefraam

Oké, niet lachen hé? Ik weet het, ik weet het, die spijkers staan alle kanten op, ik ben nu eenmaal geen held met hamers en spijkers, maar, hij werkt wel! En ik heb het toch mooi even zelf gefixt! En jij kan het vast en zeker ook, misschien wel veel beter dan ik, dus ik ga je hier uitleggen wat ik heb gedaan. Oh ja, en niet onbelangrijk, hij kost maar een paar euro! Ik zal niet zeggen dat ik heel zuinig ben, maar ik heb zo mijn momenten 🙂 🙂 🙂 .  Enneh, dit is gewoon een beschrijving wat ík heb gedaan. De eerste de beste handigerd lacht zich waarschijnlijk helemaal suf, maar ach, hebben die ook even lol, toch? Tip: wat nog veel mooier is: een handige man/vrouw die dit voor je maakt 🙂

Wil je de video zien? Ga dan even naar de link onderaan deze pagina!


  Men neme…..

  • Een fotolijstje: mijn lijstje was 24 x 24 cm gemeten aan de buitenrand. Was ongeveer 4 euro bij de Action. Je kan een kleinere kopen, een grotere, maar ik vond deze geschikt voor wat ik in gedachten had, en ik vond de afmeting prima
  • Spijkertjes: 1,2 x 20mm, iets meer dan 2 euro voor een doosje bij de Gamma. Eén doosje was genoeg geweest, maar ik wilde 2 kleuren hebben, maar dat zal ik later uitleggen
  • Een hamer
  • Een priem (optioneel)
  • Lineaal en potlood
  • Schroevendraaiertje (optioneel)

Fotolijstje
Fotolijstje
Hamer en priem
Hamer en priem
Spijkertjes
Spijkertjes

 


En vervolgens…

Stap 1: verwijder alles

Ik heb eerst het glasplaatje uit het lijstje gehaald. Er zaten wat klemmetjes aan de achterkant, die het glasplaatje en de tekening die er in zat op zijn plek hielden, en er was een ophanglintje aan bevestigd. Dat heb ik er ook allemaal vanaf gehaald (daar moest even een klein schroevendraaiertje aan te pas komen), zodat alleen het houten frame overbleef. 

Stap 2: uitmeten en waar je rekening mee moet houden

Ten eerste moeten er aan elke kant evenveel spijkertjes komen. Het maakt niet uit of het er een oneven of even aantal zijn. Op elke hoek komt een spijkertje, en daartussen zitten de rest van de spijkertjes, een vierkant dus. Zoals je op de foto van het weefraam kan zien, zitten er aan de linkerkant 2 plekken waar het ophanglint aan was bevestigd. Het hout was daar enigszins doorboord, dus ik had besloten dat ik op die hoogte geen spijkertjes wilde hebben. Ik voorzag, dat als ik op die plekken spijkertjes zou moeten hameren, dat ze dan binnen de kortste keren los zouden laten, dus ik moest of daarbinnen blijven, of daarbuiten. Ik heb gekozen voor daarbuiten. Ik had besloten dat ik er zoveel mogelijk op wilde hebben, dus ik ben zo dicht mogelijk aan de buitenrand gaan zitten. Je kunt eigenlijk beter iets meer ruimte aan de buitenranden overlaten. Ik heb uiteindelijk een vierkant van 23 cm gemaakt, dus ik hield aan elke kant 0,5 cm over, maar beter is het om het iets breder te houden, zodat je het weefraam beter in je handen kan vasthouden. Ik zou voor 1 cm gaan als ik hem opnieuw zou moeten maken.

Ten tweede: er moet evenveel ruimte tussen twee spijkertjes zitten. Ik was heel voortvarend uitgegaan van een halve cm tussen elke 2 spijkertjes, maar er waren 2 redenen waarom ik daarvan ben teruggekomen. De eerste reden was mijn hamerkunst. De spijkertjes komen dan wel heel dicht op elkaar te staan, en als een spijkertje dan ook maar een beetje overhelt naar  het spijkertje ernaast, dan houd je geen plek meer over waar je draad doorheen zou moeten kunnen. En dat had misschien sowieso een issue kunnen worden, reden twee. Want als ik die spijkertjes er wel superrecht in had kunnen slaan, dan had er nog steeds niet heel veel plek overgebleven tussen de bovenkanten van 2 spijkertjes, omdat die aan de bovenkant ietsje breder zijn dan daaronder.

Stap 3: markeren waar de spijkers moeten komen

Ik heb uiteindelijk een vierkant uitgemeten van 23 x 23 cm. Ik heb eerst met potlood de lijnen op het hout getekend, en vervolgens op elke cm een streepje gezet waar een spijkertje moest komen. Ok, het was elke halve cm, maar dat vergeten we voor het gemak maar even. Dat heb ik aan alle 4 zijdes gedaan.

Stap 4: spijkeren

Ja, dat was lachen! Spijkertje 1: ‘hoe ga ik dit in vredesnaam doen???’ Mijn lange nagels zaten in de weg, dus: ‘hoe ga ik dit vasthouden zonder op mijn vingers te slaan???’ En: ‘hoe hard moet ik eigenlijk slaan???’ En: ‘hoe diep moeten die spijkers eigenlijk, gaat dat wel houden???’ Hm, gewoon maar proberen dus… Oké, twee spijkertjes verder had ik al door dat dat niet helemaal ging zoals ik stiekem toch een beetje had gehoopt. Vrouw van de wereld, kom op, die moet toch een paar spijkers in een stukje hout kunnen slaan, niet??? 🙂 🙂 🙂 . Ehm, ja, ze zaten er in ja…. Maar ik had het idee dat het zou helpen als ik een klein beginnetje zou hebben. Dus, op naar de doe-het-zelf zaak, het probleem even voorgelegd, en een priem gekocht. Dus, met de priem de gaatjes waar de spijkertjes moesten komen alvast een beetje voorbewerkt: gewoon, priem op de markeringen zetten, een paar flinke tikken met de hamer erop, en je hebt een klein gaatje. Het hielp. Een beetje. De spijkertjes schoten niet meteen alle kanten op, dus dat scheelde, maar je moet nog steeds wel gewoon recht slaan. Tja…., wat zullen we zeggen…. 🙂 🙂 🙂 . Beetje gekeken tot hoever ik ze erin moest slaan zodat ze een beetje stevig zaten, maar wel zo dat er  genoeg plek overbleef om het garen omheen te wikkelen, en natuurlijk ook niet zover dat de spijkertjes er aan de andere kant uit zouden komen.

Mission accomplished

Mijn eigen gemaakte weefraam
Mijn eigen gemaakte weefraam

En toen was hij klaar! Ik ben er uiteindelijk niet eens zo heel lang mee bezig geweest. Als je eenmaal op gang bent, dan gaat het best wel goed, en je wordt gaandeweg handiger. En toen kwam de vraag: gaat dit werken? Gaan de spijkertjes er niet uit vallen? Het is namelijk zo dat er bij het weven een lichte spanning op de draden komt te staan, maar die hoort ook niet al te groot te zijn, dus als ik de spanning netjes zou kunnen houden, dan zou het toch moeten lukken. En dat deed het ook! In het Engels: ‘it worked like a charm’! Dus toch wel een beetje trots op mezelf 🙂 . 

De houdbaarheidsdatum

Laten we eerlijk zijn: nee, hij zal niet eeuwig goed blijven, maar voorlopig heb ik er toch al het nodige op gedaan. Ik heb tot nu toe 2 keer een spijkertje weer even een paar tikjes moeten geven, nadat ik een weefsel van het raampje had afgehaald en blijkbaar iets te hard had getrokken, waardoor ik zag dat een spijkertje wat wiebelig werd. Maar, voor dit geld, ik vind het helemaal goed!

Wat kan je er mee maken?

Ik zal hier wat voorbeelden geven van lapjes die ik er mee heb geweven. Dit zijn geen afgeronde projecten, maar hoe de individuele lapjes eruit zien. Natuurlijk moeten ze nog verder worden verwerkt, in sjaals, omslagdoeken, tafellopers, tassen, wat je maar wilt en waar je fantasie je brengt. Ze zijn ook nog niet gewassen of gestreken, maar dan heb je vast een idee. Ik beschrijf in de andere tutorials hoe ik ze heb gemaakt. Kijk daarvoor verder in het menu. Er komen trouwens nog veel meer mogelijkheden. De methode die ik voor onderstaande voorbeelden heb gebruikt is met een doorlopende draad, maar je kunt ook korte afgeknipte draden gebruiken. Deze zijn op de diagonaal geweven, in een simpele linnenbinding, met heel dik, medium en dunner garen. Dat kan allemaal op dit weefraam, dus mogelijkheden genoeg. 

De video: