Trapezium versie
Trapezium versie

Je hebt vast mijn omslagdoek gezien van Alize – Superlana Maxi – Long Batik in een trapezium vorm, maar als je liever gewoon een rechthoekige vorm wilt maken, dan kan dat met wat kleine aanpassingen. Je kunt alle informatie over het garen hier vinden.

Ik heb hier een klein stukje gemaakt om een idee te geven hoe het er dan uitziet. In het patroon heb ik 8 steken op een rij gebruikt, maar dat kan je naar wens aanpassen. Je kan korte toeren maken, zodat je de sjaal in de lengte haakt, maar je kan de toeren ook heel lang maken, zodat je de sjaal in de breedte haakt. Het hangt er vanaf in welke richting je de strepen wilt laten lopen. Ook hier is de achterkant weer heel mooi, dus het zou natuurlijk zo maar kunnen zijn dat die je voorkeur heeft 🙂 . 

Voorkant
Voorkant
Achterkant
Achterkant


Het patroon

Patroon rechthoekige sjaal
Patroon rechthoekige sjaal

De opzet:

Ik ben in het patroon begonnen met het opzetten van 8 lossen.

Toer 1: 

Begin met een startstokje in de laatste steek van de opzet. Hoe je dat doet heb ik hier beschreven. Je kan dat trouwens ook in de eerste video zien bij de trapezium sjaal. De link naar de video’s staan op de pagina daar.  Maak vervolgens 7 stokjes in de rest van de opzetlossen. 

Als je het maken van het startstokje vlak na de opzet ietsje te lastig vindt, dan kan je ook de methode van de 3 keerlossen gebruiken, maar gebruik de methode van het startstokje wel in alle andere toeren: het ziet er echt beter uit!

Toer 2:

Begin met een startstokje in de laatste steek van de vorige toer. Maak nu een dubbel stokje voorlangs om de volgende stokjes van de toer. Eindig met een stokje in de laatste steek.

Herhaal de toeren 1 en 2 tot je de gewenste lengte of hoogte van je sjaal of omslagdoek hebt bereikt. Of tot je garen op is 🙂 .