Welkom bij de Hooked and Locked CAL 2022 – Solid Squares (HAL CAL 2022)

voorkant deken
voorkant deken

<Edit 16 mei 2022: Dit patroon is niet langer meer gratis beschikbaar. Je kunt het kopen in mijn Ravelry shop (https://www.ravelry.com/patterns/sources/the-craftsteachers-ravelry-store). De delen voor de tutorials zijn nog steeds beschikbaar.>

Dit is alweer CAL nummer 4! Wat gaat de tijd snel!!!

Voordat ik verder ga: dit is de pagina voor de interwoven crochet versie! De informatie voor de mozaïek haakwerk versie kun je hier vinden: klik hier.

De vorige CAL’s waren met ‘gewoon’ interwoven crochet. De vorige met de Log Cabin techniek (klik hier) was wel bijzonder omdat we daar de blokken rondom opbouwden rond het midden. Ik heb daar een methode bedacht om de kleurwisselingen van de blokken netjes te laten lopen, zonder dat je een nieuwe kleur al zag doorschemeren in een voorgaand blok (niet altijd mooi!).

Dit keer is het opnieuw iets nieuws. Nog steeds interwoven crochet, maar nu met de solid squares techniek. Ik heb deze naam aan de techniek  gegeven, omdat we nu ‘opgevulde’ vlakjes gaan maken. De techniek is ook bekend onder de naam ‘Solid Stitches’ (daar kwam ik later achter), dus mocht je patronen van andere ontwerpsters tegenkomen met deze naam, dan weet je dat dit dus dezelfde techniek is. Deze techniek geeft mij als ontwerpster meer mogelijkheden om te spelen met de ‘intensiteit’ van de kleuren in een ontwerp.

Zoals je op de foto kunt zien wordt het weer een deken met een rand en stroken met verschillende patronen, net zoals de HAL CAL van 2018 (klik hier).

Een voorzichtig advies vooraf: je moet het ‘gewone’ interwoven crochet wel al onder de knie hebben! Je moet soms best wel goed kijken waar je in een vorige toer moet haken. En dat is prima te doen als je bekend bent met interwoven crochet, en ik zal je zeker door het begin heen helpen met een tutorial en hulp bij het begin van de deken, maar ik raad je absoluut aan om eerst een van mijn vorige CAL’s te doen, of andere patronen die van mij op Ravelry staan.


De techniek

50-block-finished-frontIk ga er vanuit dat je de interwoven crochet techniek al onder de knie hebt. Zo niet, doe dan eerst de tutorials die op deze website staan met de bijbehorende video’s. Klik hier voor de startpagina voor de superbeginners. Of kijk in het menu onder Haken, Haakinstructies, Interwoven of locking crochet.

Bij de Solid Squares methode maken we een uitbreiding op de techniek. Zoals je weet heb je bij gewoon filet haakwerk dichte en open hokjes, zodat je patronen krijgt. Interwoven crochet is de techniek waarbij je twee lagen filet haakwerk op een speciale manier door elkaar heen werkt, waarbij je de patronen creëert door in de ene laag voor en achter de andere laag te haken. Met de Solid Squares techniek combineren we dat.

Ik heb voor deze CAL een nieuw proeflapje ‘herontworpen’ die je ook voor je stekenverhouding gaat gebruiken, het Diamond proeflapje. Misschien denk je: hé, die komt me bekend voor! Dat klopt! Ik heb dit patroontje ook gebruikt voor de tutorial voor mozaïek haakwerk, maar hij is voor deze tutorial een beetje aangepast om je de Solid Squares techniek te leren. Ik heb daarvoor een aantal filmpjes gemaakt om je de techniek in een snel tempo te laten zien. Ik laat ook wel een beetje zien in de tutorials en de filmpjes voor de deken, maar beter is het om eerst de techniek te beheersen. Je kunt het patroon en de geschreven tutorial op deze pagina vinden: klik hier.


In 2 talen: Engels en Nederlands

De tutorials en het patroon voor de deken zijn beschikbaar in het Nederlands en het Engels. Ga voor de Engelstalige instructies naar https://www.thecraftsteacher.com/.


Algemene informatie

Let op: deze informatie is voor de interwoven crochet versie!

Voor deze deken heb ik Scheepjes Colour Crafter garen gebruikt in 2 kleuren. Kies twee kleuren die een goed contrast met elkaar vormen.

00-yarn

Ik heb Roermond (1123, donkerrood) als kleur 1 gebruikt en Lelystad (1026, roze) voor kleur 2.

Neem 14 bollen voor kleur 1 en 13 bollen voor kleur 2. Dit is voldoende voor de deken en het proeflapje.

De bollen zijn 100 gram en hebben 300 meter looplengte. Het is 100% Premium Acryl (Anti Pilling).

Ik heb haaknaald 4.5 mm gebruikt.

De afmeting van de deken is ong 151 cm x 227 cm.

Maak eerst het Diamond proeflapje om je stekenverhouding en het garenverbruik te controleren. 

Wat ga ik je allemaal geven

achterkant deken
achterkant deken

Website

Ik heb naast de tutorial van de techniek extra tutorials op de website gemaakt met veel foto’s en tekst, om je door de opzet heen te helpen en de techniek kort te herhalen. De startpagina kun je hier vinden: klik hier. Of kijk in het menu onder HAL CAL 2022. Deze tutorials blijven ook na het eind van de CAL aanwezig!

Bij de tutorials staan ook de links naar de filmpjes die ik op YouTube heb staan. 

YouTube

Op YouTube heb ik een Nederlandstalig kanaal (De Handwerkjuf, klik op de link) en een Engelstalig kanaal (The Craftsteacher, klik op de link) waar al mijn filmpjes staan. Voor deze CAL heb ik een aparte afspeellijst voor alle video’s: klik hier.

Abonneer je alsjeblieft op mijn YouTube kanaal (of kanalen), en ‘zet het belletje aan’, dan krijg je ook bericht als er een nieuwe video wordt gepubliceerd. Daarmee help je mij enorm. Als je een video leuk vindt, geef dan ook een duimpje omhoog, daarmee toon je je waardering voor het werk dat ik erin heb gestoken.

Facebook

Ik heb op facebook groepen die ook gebruikt zijn voor de vorige CALs: voor Nederlands: https://www.facebook.com/groups/HookedAndLockedCALNederlands/, en voor Engels: https://www.facebook.com/groups/HookedAndLockedCALEnglish/. Daar kan je vragen stellen, zodat anderen je kunnen helpen, en je kunt anderen helpen als ze vragen hebben. Ik zal daar natuurlijk ook veel op aanwezig zijn voor hulp. Daar kondig ik het ook aan als er een nieuw deel wordt gepubliceerd. Je kunt daar ook je foto’s tonen van jouw versie van de deken.


Beschikbaarheid van het patroon

Gedurende de CAL zijn de patroondelen gratis te verkrijgen. Het proeflapje en de onderrand zijn van de website te downloaden en zullen daar ook na de CAL blijven, omdat ze ook als tutorials dienen.

Via de nieuwsbrief

Voor de overige delen moet je je abonneren op de nieuwsbrief van The Craftskid (klik hier). Je krijgt elke week (vanaf blok 1, na de onderrand) een nieuwe mail met de plek waar je de bestanden kunt downloaden. De linkjes in de nieuwsbrief blijven maar een week geldig, omdat we zo veel mogelijk willen voorkomen dat dit op internet gaat worden gedeeld buiten de nieuwsbrief om. Ben je een week vergeten? Geen probleem, want de nieuwe plek waar je de bestanden kunt downloaden bevat ook de patroondelen van de weken daarvoor (met uitzondering van de onderrand). Houd dus je mails goed in de gaten en controleer je spam folder!

Het voordeel van je abonneren op de nieuwsbrief is dat we via die weg ook onze kortingcodes zullen delen, of ander nieuws, zoals de release van onze nieuwe patronen. Kortingscodes zullen niet meer via FaceBook of andere kanalen worden gedeeld. The Craftskid (mijn dochter) en ik zijn zeer terughoudend met het sturen van mails (want we hebben een enorme hekel aan bedrijven die je elke dag wel een mail sturen!), dus wees niet bang dat je mailbox vol gaat lopen met onze mails. 

 Na afloop van de CAL blijven de gratis downloads nog even ter beschikking, maar ik verwijder ze per 14 mei 2022. Daarna is het patroon alleen nog voor de reguliere prijs op Ravelry verkrijgbaar. Alle info voor de tutorials blijft wel ter beschikking.

Kooppatroon

Het patroon is ook te koop op Ravelry (klik hier).  Dan krijg je meteen het volledige(!!!) patroon en kan je de deken full speed gaan haken 🙂 . Gedurende de CAL zal het kooppatroon tegen een sterk gereduceerde prijs worden aangeboden. De kortingscode zal je via de nieuwsbrief worden toegestuurd (klik hier)

Mocht je het patroon kopen, dan wil ik je wel vragen om te wachten met het plaatsen van je foto’s op Facebook totdat ook degenen die gratis meedoen zover zijn. Dus plaats bijvoorbeeld pas je deken als je tot blok 4 hebt gehaakt als ik dat onderdeel heb vrijgegeven voor publicatie.

Raak je bestanden niet kwijt!

Ik heb met de vorige CALs diverse malen gezien dat mensen de gedownloade bestanden kwijt zijn, en ik heb toen op aanvraag ook een tijdje losse delen ter beschikking gesteld. Dat doe ik niet meer ivm de groeiende aantallen deelnemers, dus zorg dat je je downloads niet kwijt raakt! Zet het op je computer op een plek die makkelijk terug te vinden is, of zet het in de cloud, zoals op Google Drive, op OneDrive of in Dropbox.

Release schema 

Ik ga de onderdelen op onderstaande data publiceren (onder voorbehoud!). Houd je nieuwsbrief dus in de gaten op die dagen!

19 februari 2022: Het proeflapje voor interwoven crochet (klik hier) en het proeflapje voor mozaïek haakwerk (klik hier). Ook de tutorial video’s voor de proeflapjes worden dan gereleased.

26 februari 2022: Introductie en de onderrand

5 maart 2022: blok 1

12 maart 2022: blok 2

19 maart 2022: blok 3

26 maart 2022: blok 4

2 april 2022: blok 5

9 april 2022: blok 6

16 april 2022: blok 7

23 april 2022: blok 8

30 april 2022: bovenrand en rand om de deken

 

Dan wens ik je verder heel veel plezier met het maken van deze deken!