Een mooie simpele afwerkrand

Als je klaar bent met het haken van toer 160a, laat dan de draad van kleur 1 nog aan je werk zitten. De draad van kleur 2 kun je nu afknippen en afhechten. We gaan nu een rand vasten maken rond de hele deken met kleur 1, en daarbij gaan we alleen in de buitenste rand haken. Dat zorgt dat de deken een mooie strakke omlijsting krijgt.

De randsteken van kleur 2 hoeven niet te worden afgewerkt. Die vallen door het doorweven automatisch wel mooi.

Belangrijk! Neem een kleinere haaknaald dan waar je je werk mee hebt gemaakt! En werk ook wat strakker als je los haakt. Dat voorkomt dat je randen gaan golven. Ik heb de deken gehaakt met een 4 mm haaknaald, en ben voor de rand overgestapt naar 3,5 mm.

De bijbehorende video

Ik heb een video gemaakt over hoe je de rand afwerkt. Kijk vooral ook het eind, waarin ik de duplicate stitch methode laat zien voor een onzichtbare afwerking. Je kunt op de link hier klikken om naar de video te gaan, of kijken aan het eind van de pagina.

De bovenrand

Keer je werk en maak een losse. Maak nu je eerste vaste in de bovenkant van het laatste stokje. Markeer deze steek even met een markeerder, dat is handig voor aan het eind bij de afwerking! Je volgende vaste maak je in de losse tussen de stokjes van de vorige toer. Het is het netst als je in de steek insteekt, dus niet in de losse-opening tussen de 2 stokjes! Je krijgt op die manier gewoon het mooiste resultaat. Ik weet dat het soms lastig is om je haaknaald in de losse in te steken, maar neem je tijd ervoor. Neem van de losse 2 lusjes ook op je naald.

Maak nu 241 vasten en aan het eind van de toer 2 lossen. De laatse 2 vasten van deze toer zijn nu gemaakt in de 4 keerlossen van de vorige toer.

De linker zijrand

De linker zijrand
De linker zijrand

Maak nu vasten in de zijrand. Ik steek daarbij in in de keerlossen die je bij elke toer hebt gemaakt en in de stokjes die aan het eind van elke toer zijn gemaakt. Maak per gemaakte toer 2 vasten.

Maak aan het eind van de toer weer 2 lossen.

De onderrand

Als je de opzet met de lange draad methode hebt gebruikt, dan kan je nu heel makkelijk de steken zien waar je je vasten moet gaan maken. Maak in elke steek een vaste en aan het eind van de toer 2 lossen.

De rechter zijrand

Maak nu weer vasten in deze rand net als bij de linker zijrand.Maak aan het eind van de toer 1 losse, knip de draad af, en maak met een naald je laatste losse met de duplicate stitch methode (zie ook in de video), waardoor je een mooie onzichtbare afwerking krijgt.

De duplicate stitch methode

Je draad komt nu uit het midden van je laatst gemaakte losse. Steek nu de draad onder het v-vormpje door van de eerste vaste van de bovenrand die je met een steekmarkeerder hebt gemarkeerd. Breng de draad weer terug naar het midden van de laatste losse en steek hem door naar achteren. Je hebt nu met de naald een losse steek gemaakt. Breng je draad weer naar de achterkant van de eerste vaste van de bovenrand, en steek hem daar ergens in en hecht het mooi onzichtbaar af.

De video