(Dubbele) rechtse knoop

Vriendschapsarmbandjes worden gemaakt met slechts twee knopen: de rechtse en de linkse knoop. Door deze twee te combineren tezamen met kleuren en leuke patronen krijg je prachtige resultaten.
De rechtse knoop wordt gemaakt door twee draden als volgt te knopen.

Stap 1

(Dubbele) rechtse knoop - stap 1
(Dubbele) rechtse knoop – stap 1

Houdt de rechterdraad (hier oranje) met de linkerhand strak en knoop de linkerdraad (de knoopdraad, hier blauw) er met de rechterhand omheen door deze van links naar rechts over de rechterdraad (oranje) te leggen. Kleine kanttekening bij deze foto. Het lijkt nu net alsof de blauwe draad rechts van de oranje draad ligt (zie bovenin direkt onder de knoop met alle draden). Als je net begint hebben de draden echter nog niet hun plekje gevonden. Dus als dat je helpt geef je even een klein rukje aan de blauwe draad zodat deze echt links komt te liggen, maar in dit stadium is het dus niet echt van belang. Als de knoop klaar is, wordt de positie van de draden ‘gesetteld’.


Stap 2

(Dubbele) rechtse knoop - stap 2
(Dubbele) rechtse knoop – stap 2

Breng de rechterdraad (blauw) weer naar links onder de linkerdraad (oranje) door en breng hem vervolgens weer naar rechts over de oranje draad heen.


Stap 3

(Dubbele) rechtse knoop - stap 3
(Dubbele) rechtse knoop – stap 3

Trek de knop aan. Op de foto links is deze nog niet helemaal aangetrokken om even te laten zien wat de bedoeling is en hoe het er dan ongeveer uitziet. Het eerste deel van de dubbele rechtse knoop is nu gemaakt.


 

Stap 4

(Dubbele) rechtse knoop - stap 4
(Dubbele) rechtse knoop – stap 4

Herhaal dit nog eens om een dubbele rechtse knoop te maken.
Houdt nog steeds de rechterdraad (oranje) met de linkerhand strak en knoop de linkerdraad ( blauw) er met de rechterhand omheen door deze wederom van links naar rechts over de rechterdraad (oranje) te leggen.


Stap 5

(Dubbele) rechtse knoop - stap 5
(Dubbele) rechtse knoop – stap 5

Nogmaals de rechterdraad (blauw) weer naar links onder de linkerdraad (oranje) door brengen en laat deze vervolgens weer naar rechts gaan over de oranje draad heen.


Stap 6

(Dubbele) rechtse knoop - stap 6
(Dubbele) rechtse knoop – stap 6

En trek ook dit tweede knoopje aan. Op de foto zie je bovenaan de oranje draad dat er een blauw knoopje is ontstaan. Er zijn nu dus twee knopen om de oranje rechterdraad gemaakt, waarbij de blauwe draad rechts uitkomt en de oranje draad links daarvan.
In de patronen wordt deze dubbele rechtse knoop als volgt getoond.

(Dubbele) rechtse knoop - patroonweergave
(Dubbele) rechtse knoop – patroonweergave

Hier is duidelijk te zien dat wanneer we de dubbele rechtse knoop gaan maken, de blauwe draad de linkerdraad is die om de oranje rechterdraad wordt geknoopt. De oranje draad is de draad die wordt strakgehouden en de blauwe draad is de knoopdraad. Duidelijk is hier ook dat de oranje draad na het maken links komt te liggen en de blauwe draad rechts. De knoop zelf toont als een blauw knoopje.