Mijn favoriete randje!

Bij de Hooked and Locked Cal van 2021 heb ik voor het eerst gewerkt met reliëf stokjes achterlangs (RstA’s), en heb dat toen ook voor de rand gebruikt. En dat bleek echt een super mooi randje op te leveren! Dus die zal ik vaker gaan gebruiken voor mijn projecten. Ook voor de Hooked and Locked CAL van 2022, de Solid Squares.

Omdat ik bij de tutorial voor de Hooked and Locked Cal van 2021 vooral focus op hoe je de rand maakt voor die deken, heb ik besloten het nog eens over te doen, zodanig dat je dit simpel voor elk interwoven crochet project kunt toepassen. Ik heb daarvoor een video gemaakt die je precies laat zien hoe dit werkt (klik hier of kijk onderaan deze pagina).

Ideaal voor super makkelijke zijsteken!

2 Vasten op elkaar?

Vind jij het ook zo lastig om aan het eind van je rij de juiste steek te vinden waar je je laatste stokje moet haken? Ik wel, dan moet ik altijd goed kijken! Ik heb daar voor de buitenrand in kleur 1 een alternatief voor door als 1e stokje van een rij 2 vasten op elkaar te haken, zodat je bij de volgende toer beter kunt zien waar je moet insteken voor je laatste stokje. Dit levert wel een dikker startstokje op, die niet heel mooi oogt als hij wordt gebruikt bij een open hokje.

41-bulky-sides-open-squaresHier zie je hoe de zijrand (links / rechts) eruitziet als je de 2 vasten op elkaar haakt bij kleur 2 (het roze in dit geval) naast een open hokje. Dit is het randpatroon van de HAL CAL 2022. De donkerrode rand is de zijrand in kleur 1. Daarna is mijn favoriete rand gehaakt, maar die vallen hier op de foto een beetje weg omdat ze wat rond zijn, en waarom ik ze zo fijn vind als rand :-).


42-not-bulkyOp deze foto hier zie je het verschil met de boven- of onderkant. Ziet er heel wat netter uit, toch?


40-side-detailHier zie je het resultaat van het proeflapje voor de HAL CAL 2022. Ik heb hier voor zowel kleur 1 als kleur 2 de methode gebruikt van 2 vasten op elkaar als eerste stokje. Maar je ziet hier ook dat het absoluut niet storend is.

Dus conclusie is dat het van het patroon aan de randen afhangt of je de methode van 2 lossen op elkaar als 1e stokje wilt gebruiken of niet.


Nog simpeler!

Door mijn favorietje rand te haken, kun je een nog simpeler methode gebruiken! Haak als eerste stokje gewoon de 3 keerlossen (plus natuurlijk de tussenlosse), en haak je laatste stokje gewoon in de lossenopening van het laatste hokje! Dus geen gezoek meer naar de juiste plek, en lekker snel en simpel! Dit kan je zowel voor kleur 1 als kleur 2 doen. De randafwerking zal de zijsteken netjes op de juiste plek manoeuvreren! Haak wel beide randen!

 Stokjes of halve stokjes in de hoeken?

In de video zie je dat ik in de hoeken gewone stokjes gebruik. Voor een deken is dat geen probleem, en voor een enkel kleiner projectje ook niet. Je ziet het resultaat ook in de video. Toch raad ik je aan om voor kleine werkjes halve stokjes in de hoeken te gebruiken, dat is eigenlijk net iets beter. Of stel dat je de rand zo leuk vindt dat je meer dan 2 randen gaat haken: ook dan raad ik je aan om de halve stokjes te gebruiken, want als je dit te vaak op elkaar stapelt, zou je puntige oortjes in de hoeken kunnen krijgen.

Foto tutorial

Je kunt op deze pagina (klik hier) de fototutorial die ik voor de HAL CAL 2021 heb gemaakt nog eens bekijken.

Video