Welkom bij de Hooked and Locked CAL 2021 – Log Cabin (HAL CAL 2021)

<Edit 3 mei 2021: Dit patroon is niet langer meer gratis beschikbaar. Je kunt het kopen in mijn Ravelry shop (https://www.ravelry.com/patterns/sources/the-craftsteachers-ravelry-store). De delen voor de tutorials zijn nog steeds beschikbaar.>

Deken voorkant
Deken voorkant

Na de vorige twee CAL’s van najaar 2018 en voorjaar 2020, werd het weer eens tijd om een CAL te doen. Opnieuw interwoven crochet, maar dit keer net een beetje anders. We gaan namelijk een deken maken in de Log Cabin techniek, waarbij blokken in een rondgaande beweging direct aan elkaar worden gehaakt.

Speciaal aan deze log cabin techniek, die ik heb uitgedacht om de blokken op een mooie manier aan elkaar te maken zonder dat kleuren ‘doorbloeden’ in een voorgaand blok, is dat de blokken een mooie rand krijgen, zowel aan de voorkant als de achterkant.

En wat ook heel fijn is van deze deken, is dat elk patroontje heel simpel te haken is. De herhaling binnen de patroonrijen is vrij kort, dus makkelijk te onthouden, waardoor je de deken heel snel kunt haken.


De techniek

Love-Hope-JoyIk ga er vanuit dat je de interwoven crochet techniek al onder de knie hebt. Zo niet, doe dan eerst de tutorials die op deze website staan met de bijbehorende video’s. Klik hier voor de startpagina voor de superbeginners. Of kijk in het menu onder Haken, Haakinstructies, Interwoven of locking crochet.

Ik heb voor deze CAL een nieuw proeflapje ontworpen die je ook voor je stekenverhouding gaat gebruiken, het Love, Hope, Joy proeflapje. Ik heb daarvoor een aantal filmpjes gemaakt om je de techniek in een snel tempo te laten zien. Ik laat ook wel een beetje zien in de tutorials en de filmpjes voor de deken, maar beter is het om eerst de techniek te beheersen. Je kunt het patroon op deze pagina vinden: klik hier.


Het patroon voor de deken is beschikbaar in het Nederlands en het Engels. Ga voor de Engelse versie naar https://www.thecraftsteacher.com/.


Algemene informatie

Voor deze deken heb ik Scheepjes Colour Crafter garen gebruikt in 6 kleuren. 5 Verschillende kleuren voor de voorgrond en 1 kleur voor de achtergrond.

Used-colors-light-background

Ik heb Barneveld (1005, wit) als kleur 1 gebruikt (de achtergrond). Voor kleur 2 heb ik gebruikt: Zwolle (1082, paarsachtig), Texel (1019, lichtblauw), Eelde (1422, aqua), Almelo (1316, lichtgroen) en Leiden (1020, lichtgeel).

Ik heb een overzicht toegevoegd hoeveel garen je voor elk blok nodig hebt, en hoeveel garen in totaal je nodig hebt. Je kunt mijn kleurkeuze gebruiken, maar je kunt ook je eigen kleuren kiezen en hoeveel kleuren je wilt gebruiken. Ik raad wel aan om slechts 1 kleur als achtergrondkleur te nemen (kleur 1). Alle informatie daarover kun je op deze pagina (klik hier) vinden, samen met een plaatje om je eigen kleuren in in te tekenen: klik hier

De bollen zijn 100 gram en hebben 300 meter looplengte. Het is 100% Premium Acryl (Anti Pilling).

Ik heb haaknaald 4.5 mm gebruikt.

De afmeting van de deken is 157 cm x 215 cm.

Maak het Love Hope Joy proeflapje voor je stekenverhouding. De afmeting zonder rand moet ongeveer 30 cm breed en 24,5 cm hoog zijn. Je kunt het patroon op deze pagina vinden: klik hier.

Wat ga ik je allemaal geven

Deken achterkant
Deken achterkant

Website

Ik heb uitgebreide tutorials op de website gemaakt met heel veel foto’s en tekst, om je door de speciale stappen te helpen die nodig zijn voor de log cabin techniek, en voor de rand. De startpagina van de tutorials kun je hier vinden: klik hier. Of kijk in het menu onder HAL CAL 2021. De tutorials blijven ook na het eind van de CAL aanwezig!

Bij de tutorials staan ook de links naar de filmpjes die ik op YouTube heb staan. 

Ik heb voor elk deel een aparte pagina op deze website met foto’s en de downloads. Alleen de pagina voor de beginblokken blijft na de CAL aanwezig op de website.

YouTube

Op YouTube heb ik een Nederlandstalig kanaal (De Handwerkjuf, klik op de link) en een Engelstalig kanaal (The Craftsteacher, klik op de link) waar al mijn filmpjes staan. Voor deze CAL heb ik een aparte afspeellijst voor alle video’s: klik hier.

Abonneer je alsjeblieft op mijn YouTube kanaal (of kanalen), en ‘zet het belletje aan’, dan krijg je ook bericht als er een nieuwe video wordt gepubliceerd. Daarmee help je mij enorm. Als je een video leuk vindt, geef dan ook een duimpje omhoog, daarmee toon je je waardering voor het werk dat ik erin heb gestoken.

Facebook

Ik heb op facebook groepen die ook gebruikt zijn voor de vorige CALs: voor Nederlands: https://www.facebook.com/groups/HookedAndLockedCALNederlands/, en voor Engels: https://www.facebook.com/groups/HookedAndLockedCALEnglish/. Daar kan je vragen stellen, zodat anderen je kunnen helpen, en je kunt anderen helpen als ze vragen hebben. Ik zal daar natuurlijk ook veel op aanwezig zijn voor hulp. Daar kondig ik het ook aan als er een nieuw deel wordt gepubliceerd. Je kunt daar ook je foto’s tonen van jouw versie van de deken.


Beschikbaarheid van het patroon

Gedurende de CAL zijn de patroondelen gratis van de website te downloaden. Ik ga het ook als kooppatroon aanbieden op Ravelry. Dan krijg je meteen het volledige(!!!) patroon en kan je de deken meteen full speed gaan haken 🙂 . Behalve het volledige patroon bevat de koopversie ook de tutorials en alle informatie die je hier op de website kunt vinden. Dan heb je dus alles in 1 document ter beschikking. Gedurende de CAL zal het kooppatroon tegen een sterk gereduceerde prijs worden aangeboden.

Mocht je het patroon kopen, dan wil ik je wel vragen om te wachten met het plaatsen van je foto’s op Facebook totdat ook degenen die gratis meedoen zover zijn. Dus plaats bijvoorbeeld pas je deken als je tot blok 16 hebt gehaakt als ik dat onderdeel heb vrijgegeven voor publicatie.

 Na afloop van de CAL blijven de gratis downloads nog even ter beschikking, maar ik haal ze per 1 mei van de website af. Daarna is het patroon alleen nog voor de reguliere prijs op Ravelry verkrijgbaar. Alle info voor de tutorials blijft wel ter beschikking, 

Raak je bestanden niet kwijt!

Ik heb met de vorige CALs diverse malen gezien dat mensen de gedownloade bestanden kwijt zijn, en ik heb toen op aanvraag ook een tijdje losse delen ter beschikking gesteld. Dit keer ga ik dat niet meer doen ivm de groeiende aantallen deelnemers, dus zorg dat je je downloads niet kwijt raakt! Zet het op je computer op een plek die makkelijk terug te vinden is, of zet het in de cloud, zoals op Google Drive, op OneDrive of in Dropbox.

Release schema en links naar de pagina’s

Ik ga de onderdelen op onderstaande data publiceren. Klik voor elk onderdeel op de link om naar de pagina te gaan. De links worden hier neergezet zodra de publicatiedatum is aangebroken.

11 februari 2021: Het proeflapje (klik hier) en de informatie voor het garen (klik hier). Ook de tutorial video’s voor het proeflapje worden dan gereleased.

18 februari 2021: Introductie (klik hier), blokken 1 tot en met 5 (klik hier

 

De onderstaande delen zijn niet langer gratis beschikbaar. Zie de informatie eerder op deze pagina hoe je het patroon kunt verkrijgen.

18 februari 2021: Blokken 6 tot en met 10

24 februari 2021: Blokken 11 tot en met 16 

3 maart 2021: Blokken 17 tot en met 20 

10 maart 2021: Blokken 21 tot en met 24 

17 maart 2021: Blokken 25 tot en met 28 

24 maart 2021: Blokken 29 tot en met 31 

31 maart 2021: Blokken 32 tot en met 34 en de rand 

 

Dan wens ik je verder heel veel plezier met het maken van deze deken!