(Dubbele) linkse knoop

De linkse knoop wordt gemaakt door twee draden als volgt te knopen.

Stap 1

(Dubbele) linkse knoop - stap 1
(Dubbele) linkse knoop – stap 1

Houdt de linkerdraad (hier oranje) met de linkerhand strak en knoop de rechterdraad (de knoopdraad, hier blauw) er met de rechterhand omheen door deze van rechts naar links over de linkerdraad (oranje) te leggen.


Stap 2

(Dubbele) linkse knoop - stap 2
(Dubbele) linkse knoop – stap 2

Breng de blauwe draad weer naar rechts onder de oranje draad door en breng hem vervolgens weer naar links over de oranje draad heen.


Stap 3

(Dubbele) linkse knoop - stap 3
(Dubbele) linkse knoop – stap 3

Trek de knoop aan. Het eerste deel van de dubbele linkse knoop is nu gemaakt.


Stap 4

(Dubbele) linkse knoop - stap 4
(Dubbele) linkse knoop – stap 4

Herhaal dit nog eens om een dubbele linkse knoop te maken. Houdt nog steeds de oranje draad met de linkerhand strak en knoop de blauwe draad er met de rechterhand omheen door deze wederom van rechts naar links over de oranje draad te leggen.


Stap 5

(Dubbele) linkse knoop - stap 5
(Dubbele) linkse knoop – stap 5

Nogmaals de blauwe draad weer naar rechts onder de oranje draad door brengen en laat deze vervolgens weer naar links gaan over de oranje draad heen.
Er zijn nu dus twee knopen om de oranje draad gemaakt, waarbij de blauwe draad links uitkomt en de oranje draad rechts daarvan.


In de patronen wordt deze dubbele linkse knoop als volgt getoond.

(Dubbele) linkse knoop - patroonweergave
(Dubbele) linkse knoop – patroonweergave

Hier is duidelijk te zien dat wanneer we de dubbele linkse knoop gaan maken, de blauwe draad de rechterdraad is die om de oranje linkerdraad wordt geknoopt. De oranje draad is de draad die wordt strakgehouden. Duidelijk is hier ook dat de oranje draad na het maken rechts komt te liggen en de blauwe draad links. De knoop zelf toont als een blauw knoopje.