Als je met meerdere kleuren effen draden wilt werken, en zelf strepen in je weefsel wilt maken, een plaid motief, dan kan dat! Het is vrij simpel. Het enige dat je hoeft te doen is je garen afknippen en een nieuwe draad bevestigen, en verder weven alsof je gewoon met de oorspronkelijke draad werkte. Maar ik zal het even verder uitleggen.

Een kleurwisseling maken
Een kleurwisseling maken

Waar doe je een kleurwisseling

In principe kan je je kleurwisseling(en) op elke gewenste plek uitvoeren. Maar meestal doe je het op een ‘evenwichtige’ manier. Op het plaatje hiervoor kan je zien dat je bijvoorbeeld 3 diagonale ‘rijen’ boven het midden hebt gedaan en 3 diagonale ‘rijen’ onder het midden. Dat is wat ik bedoel met ‘evenwichtig’, dat je je strepen gelijk aan alle zijden van je weefsel plaatst. Je kan zelf kiezen na hoeveel rijen je van kleur wisselt. En je kan net zoveel kleurwisselingen maken als je wilt. Als je zou willen zou je het zelfs om elk spijkertje aan iedere(!) kant kunnen doen, maar dat wordt wel wat dol 🙂 .  Misschien dat ik het voor de grap ooit nog eens ga doen, maar dan zorg ik er wel voor dat het voor een projectje wordt waarbij ik geen draden hoef af te werken, want dat zouden er wel heel heel veel worden. Dus daar moet je wel een beetje rekening mee houden: elke kleurwisseling houdt in dat je 2 draden hebt waar je iets mee moet, en waarschijnlijk betekent dat netjes afwerken. Dus houd daar rekening mee!

Hoe doe je een kleurwisseling

In dit geval moet de groene draad de draad voorstellen waar je mee begonnen bent. Ik heb er in dit voorbeeld voor gekozen de kleurwisseling na 3 draden in het groen te doen. Als je je draad nu rond het 4e spijkertje aan de rechterkant naar onderen brengt (van nr 12 naar nr 13), heb je zowel aan de ‘bovenkant’ van het midden als aan de onderkant van het midden 3 draden lopen. Je kunt nu de draad afknippen. Zorg dat je natuurlijk voldoende extra lengte neemt, om er een knoopje te kunnen maken, maar ook om de draad later netjes te kunnen afwerken. Ongeveer 10 tot 15 centimeter is wel voldoende.

Tip: Je kunt deze draden ook gebruiken voor franje, als het geweven blok aan de rand van je project komt te zitten waar franje komt. Dan hoef je ze niet af te werken in je weefsel. Zorg dan wel dat ze zo lang zijn als nodig is voor je franje!

Je kunt nu je nieuwe draad in een andere kleur nemen (blauw in de tekening), en doorweven (van nr 13 naar nr 14) en doortrekken naar boven (naar nr 15). Let wel op dat je bij het doorweven het begin van je draad niet er weer uit trekt (maar dat merk je snel genoeg 🙂 ), en dat je het begin van de draad ook lang genoeg laat voor een knoopje en later afwerken.

Je kunt nu een simpel knoopje maken in het uiteinde van je groene draad en het begin van je blauwe draad, knoop ze aan elkaar vast. Maak het knoopje niet te strak, het gaat er alleen maar om dat de draden netjes op hun plek blijven zitten. Probeer het knoopje zoveel mogelijk bij het spijkertje aan de buitenrand te doen, op een plek dat het niet je weefsel wordt binnengetrokken. Mocht dat toch een beetje gebeuren, dan kan je het later ook altijd nog loshalen en bij het afwerken corrigeren. Trek de draden ook niet te strak aan bij het maken van het knoopje, zodat er niet teveel spanning op de draden komt te staan!

En klaar! Ik zal hierna nog wat voorbeelden geven, en de link naar de video waarin ik voordoe hoe je de kleurwisselingen maakt.


Kleurwisseling 1
Kleurwisseling 1
Kleurwisseling 2
Kleurwisseling 2
Kleurwisseling 3
Kleurwisseling 3

In deze 3 voorbeelden heb ik verschillende variaties gemaakt van dezelfde 2 kleuren garen. In voorbeeld 1 en 2 heb ik gespeeld met de plekken waar de kleurwisselingen kwamen en de breedte van de strepen, in voorbeeld 3 ben ik met geel begonnen, zodat de hoekpunten een andere kleur hebben dan in voorbeelden 1 en 2.


Kleurwisseling 4
Kleurwisseling 4

In dit voorbeeld heb ik kleurwisselingen gedaan met 3 kleuren garen.


De link naar de video: