Overzicht van de tutorials

Deze tutorial is opgedeeld in een aantal pagina’s, en ik heb een aantal pagina’s met meer foto’s van de onderrand. Ik geef je hier het overzicht met de linkjes, zodat je snel naar de pagina kunt gaan die je nodig hebt.

 1. Introductie en overzicht: klik hier om naar de pagina te gaan
 2. Het proeflapje: klik hier om naar de pagina te gaan
 3. De opzet van de deken: dat is deze pagina
 4. Rijen 2a en 2b: klik hier om naar de pagina te gaan
 5. Rijen 3a en 3b: klik hier om naar de pagina te gaan
 6. Rijen 4a en 4b: klik hier om naar de pagina te gaan
 7. Rijen 5a tem 6b: klik hier om naar de pagina te gaan
 8. Rijen 7a tem 8b: klik hier om naar de pagina te gaan
 9. Rijen 9a tem 10b: klik hier om naar de pagina te gaan
 10. Rijen 11 tem 14: klik hier om naar de pagina te gaan

De video’s

Er zijn voor de eerste paar rijen video’s gemaakt om je alles uit te leggen en te laten zien. Klik hier om de afspeellijst met alle video’s te zien.

Overzicht van de video’s:

 1. Introductie en start: klik hier
 2. Doorweven en rij 1b: klik hier
 3. Rijen 2a en 2b: klik hier
 4. Rijen 3a en 3b: klik hier
 5. Rijen 4a en 4b: klik hier

Het patroon

Klik hier om het bestand met de informatie te downloaden.

Klik hier om het patroon van de volledige onderrand te downloaden. 

 

Tutorial voor het opzetten

Het opzetten van de eerste toer is altijd ‘een dingetje’ zullen we maar zeggen. Als je dat voor het eerst doet en nog weinig of geen interwoven crochet ervaring hebt, dan kost dat wat moeite. Met onderstaande fototutorial gaat het je zeker lukken! Wat heel belangrijk is, is het volgende: neem de tijd, ga op een goede plek zitten en zorg voor zo min mogelijk afleiding! Wees niet bevreesd als je lang bezig bent, de eerste toeren tot en met rij 1b kosten gewoon veel tijd! Daarna is het rooster ‘gezet’ en kun je de toeren daarna stukken sneller haken. 

Volg onderstaande stappen nauwgezet, dan gaat het gewoon in 1 keer goed. Beter wat meer tijd erin steken en in 1 keer goed, dan 5 keer uithalen! Ik ga niet super in detail op alles in, dus als dit je eerste keer is, kijk dan ook bij eerdere tutorials van vorige CALs als het niet helemaal duidelijk voor je is.

Klik op de plaatjes om ze volledig en full size te zien! Ik laat de plaatjes hier eerst als ’thumbnail’ zien, om te zorgen dat deze pagina snel laadt, maar dan zie je niet alles. Dus lees de tekst en klik voor de details!

Toer 0a en 0b plus plaatsing van markeerders

rij 0b met markers
rij 0b met markers

Voor toer 0a (rood) zet je eerst 273 steken op . Dit is zonder de keerlossen. Je kunt een lossenketting maken, maar ook andere methodes gebruiken.

Voor toer 0b (roze) zet je 271 steken op. Daarvoor is het het handigst om gewoon een lossenketting te maken. 

Ter voorbereiding van de volgende toeren plaats je nu markeerders in toer ob in steek 9 (rood), 21 (groen), 31 (rood), 43 (groen), 53 (rood), 65 (groen), 75, 87, 97, 109, 119, 131, 141, 153, 163, 175, 185, 197, 207, 219, 229, 241, 251 (rood) en 263 (groen). Plaats ook nog een markeerder in steek 269, zoals gebruikelijk. Daar ga je namelijk je eerste stokje in haken (na de keerlossen).


02-row-0a-markers-in-top-loop
Markeerders in bovenste lus

Maak het jezelf voor straks makkelijk en plaats de markeerders in de bovenste lus, zoals op de foto (klik even op de foto om het goed te kunnen zien).


Rij 1a en 1b: doorweven en slim gebruik van de markeerders

03-row-1a-weaving-throughHaak nu eerst alle hokjes van toer 1a. Je hoeft nog niet te kijken naar de instructies over voor of achter, dat komt straks aan bod bij het doorweven van de opzet. Je hebt nu 136 hokjes.

De volgende stap is het doorweven van de roze rij. Belangrijk is om de lossenketting netjes zonder draaiingen door te weven, zodat je straks de plek waar je in moet steken op de juiste positie hebt.

Leg de hokjes rij in kleur 1 correct neer: de  plek waar je geëindigd bent en het garen uitkomt is linksboven. Raak niet in de war van het rode draadje dat je op de foto rechtsonder ziet: dat is het begin van het garen en ligt rechtsonder. Ik heb daar zelf de methode van ‘foundation stitches’ gebruikt waarbij je tegelijkertijd de onderste toer en de hokjes haakt. (Misschien dat ik daar nog een tutorial voor maak….)

Bij het doorweven zijn de instructies van toer 1a wel belangrijk. De zijsteek instructies kan je negeren.

We beginnen met ‘kleur 2 naar voren’. Dat wil zeggen dat we met kleur 2 aan de voorkant van het werk (bovenop) beginnen. Daarna zeggen de instructies  *(a 3x, v 1x, a 6x, v 1x) 12x, a 3x. Dit betekent dat de eerste 3 spijltjes van kleur 1 achter de roze ketting komen te liggen: a 3x. Het eerste spijltje helemaal rechts is de zijsteek (de keerlossen), die telt niet mee. Daarna is het v 1x: het volgende spijltje komt dus voor de roze ketting te leggen. Breng daarvoor de ketting eerst naar achter en meteen weer naar voren na het spijltje. Vervolgens a 6x: de volgende 6 spijltjes liggen achter de roze toer, en daarna weer v 1x: weer 1 spijltje achter de roze ketting.


04-row-1a-markers-positionedEn nu komt de hulp van de markeerders: zorg dat de eerste groene markeerder na het eerste spijltje aan de voorkant ligt, en de rode markeerder vlak voor het volgende spijltje dat aan de voorkant ligt. 

Sla het volgende ‘vakje’ met de 3 spijltjes achter over. De volgende groene markeerder plaatsen we weer direct na het spijltje voorafgaand aan de 6 spijltjes achter en de rode markeerder direct aan het eind van het vak met de spijltjes achter. Herhaal dit tot het eind. De foto laat het je precies zien als je er even op klikt. Raak trouwens niet in de war door de foto: de streng gaat heen en weer en is dus deels op zijn kop :-).


05-row-1b-startBij het haken van toer 1b zul je zien hoe de markeerders je helpen om deze toer in 1 keer zonder fouten te haken. Als je al een foutje maakt, zie je het direkt en hoef je maar een heel klein stukje overnieuw te doen. Voor de honderste keer, klik op de foto om hem helemaal te zien :-). 

Dit zijn de instructies voor rij 1b: v 1x, a 3x, *(v 7x, a 4x)* 11x, v 7x, a 3x, v 1x .

Maak de eerste 3 keerlossen en de tussenlosse: die liggen aan de voorkant van het werk: v 1x.

Daarna a 3x. Het eerste echte stokje achter haak je op de plek van de paarse markeerder in steek 269. Daarna haak je nog 2 keer stokjes en de tussenlossen. Daarna haak je 7 stokjes voor. Het eerste stokje van deze set haak je op de plek van de groene markeerder, het laatste stokje van deze set bij de rode markeerder. Daarna a 4x.


18-row-1b-chart-startHierbij nog een plaatje van de patroontekening, zodat je een gevoel krijgt hoe de foto matcht met de tekening.


06-row-1b-next-partIedere keer als je met de set stokjes van v 7x begint, start je bij een groene markeerder en eindig je bij de rode. Zo weet je zeker dat je geen steken verkeerd haakt en is het haken van deze eerste toer zo gebeurd! En om het goed te kunnen zien…..jullie weten wat ik ga zeggen….. klik klik klik 🙂 🙂 :-). 07-row-1b-more-repeats

 


19-row-1b-chart-repeat

En ook hier weer een stukje van de patroontekening.


Op de volgende pagina laat ik je de volgende toeren zien: klik hier om naar de pagina te gaan

Video’s