De rand

De rand wordt in 2 rijen gemaakt. Eerst met kleur 2, en dan een rand in kleur 1. 

Ik heb gekozen om de rand in kleur 2 volledig in het lichtgeel te doen. Je kunt er ook voor kiezen om de rand bij elk blok in de kleur van het blok te doen. Dan moet je natuurlijk wel van kleur wisselen, maar dat kan je doen als een gewone kleurwisseling bij haakwerk. Dit houdt in dat je bij het laatste stokje in een kleur deze haakt totdat je de laatste 2 lussen op je naald hebt staan, en dan haak je het stokje verder af met de nieuwe kleur.

01-first-border-in-color-2Leg je werk met de voorkant boven! De rand met kleur 2 haak je net als bij de eerste toer van kleur 2, maar nu aan de voorkant van het werk. Dit zorgt ervoor dat de v-steekjes van de bovenrand van je steken mooi te zien zijn en gelijk lopen met de rand daarna.

Haak dus RstA’s met lossen ertussen en werk daarbij in de laatste lage rand in kleur 2 van elk blok. Haak in de hoeken 3 lossen om een mooi rond hoekje te krijgen. Ik ben begonnen met haken op de plek waar kleur 1 nog was aangehecht na het laatste blok. Maak daar gewoon een staande RstA als startsteek.


02-corner-color-1-detailIk heb steeds een stukje met kleur 2 en daarna een stukje met kleur 1 gedaan. Ik heb mijn garen van kleur 1 niet afgeknipt na het laatste blok, maar gewoon 3 lossen gemaakt als eerste stokje. Haak nu met kleur 1 langs de rand RstA’s in plaats van de RvstA’s die je gewend was te doen als eerste rij in kleur 1 bij de blokken, natuurlijk met elke keer een tussenlosse. Dit zorgt ervoor dat de witte rand ietsje dichter op de gele rand zit. Hier is de hoek te zien. Maak direkt voor en na een hoek een stokje met 3 lossen ertussen.


03-corner-color-1-doneZo ziet het eruit als de hoekjes zijn gedaan. Mooi rond.


04-color-2-last-cornerAls je helemaal klaar bent met kleur 2 en weer bij de hoek bent waar je bent gestart, dan moet je bij het sluiten van de toer er wel op letten dat je voor het eerste witte stokje langsgaat, zodat die netjes aan de achterkant valt. Ik heb hier 2 lossen gemaakt, en de 3e losse maak ik onzichtbaar met de naald, door onder de v-lusjes van de allereerste steek te gaan, terug te steken in de laatst gehaakte losse, en dan weer naar links (de haakrichting) te gaan voor het afhechten.


05-color-2-finishedHier zie je het resultaat, het witte stokje ligt aan de achterkant.


06-last-corner-color-1Haak na het stokje in de hoek met kleur 1 nog 2 lossen en maak ook hiervoor de laatste losse met de naald.


07-border-finished-frontDe rand is nu klaar! Dit is hoe de rand er uitziet aan de voorkant.


08-border-finished-backEn zo ziet de rand er aan de achterkant uit. Vind je het niet leuk om deze steekjes in een afwijkende kleur 2 te zien, dan kan je dit voorkomen door te haken in de kleur van het blok.


The End

Ik hoop van harte dat je hebt genoten van het maken van de deken! Ik hoop ook dat het weer leuk was om interwoven crochet net weer een beetje anders te doen, met veel kleuren. Deel je werk op de Facebook-groepen (zie de overzichtspagina), want het is ontzettend leuk voor mij om te zien welke kleurvariaties jullie hebben gekozen!

Tot het volgende project!