Welkom bij de Artdeco CAL 2024


Dit is de pagina voor de interlocking of interwoven crochet versie! De informatie voor de mozaïek haakwerk versie kun je hier vinden: klik hier.


ArtdecoOnChair

Introductie

CAL nummer 6! Het wordt best al een flinke lijst he? Ik val een beetje in herhaling misschien, maar deze is ook weer zo leuk om te doen. Arbeidsintensief, dat wel, maar het wordt zo mooi! En ook deze keer zijn de voorbereidingen heel veel werk geweest.

In mijn vorige CAL’s heb ik altijd geprobeerd iets nieuws te doen. Ik heb er een gedaan met de Log Cabin techniek (klik hier) , die bijzonder was omdat we daar de blokken opbouwden rond het midden. De CAL van 2022 werd gedaan met de solid squares techniek (klik hier), die meer mogelijkheden gaf om te spelen met de ‘intensiteit’ van de kleuren in een ontwerp en de vorige CAL van 2023 (klik hier) is gedaan met allerlei blokken van verschillende formaten, die elk vanuit het midden werden gehaakt. Een heel kleurig geheel waar ik veel leuke reacties op heb gehad!

Ik ben aan de slag gegaan met schuine lijnen dit keer! Dat betekende dat ik eerst moest gaan bedenken hoe ik dit zou gaan tekenen, en toen ik eenmaal bedacht had hoe ik dat wilde vormgeven, moest ik bedenken hoe ik mijn geschreven instructies wilde ‘invullen’, zodat duidelijk werd wat je precies moest doen tijdens het haken.

Ik heb sinds 2018 gewerkt aan mijn eigen software om de interlocking patronen te kunnen maken (visueel), en de geschreven instructies automatisch te genereren. Later kwam er natuurlijk ook de mozaïek versie bij. Met al de voorgaande CALs moest ik mijn software uitbreiden om de nieuwe mogelijkheden te kunnen realiseren. Dat bleek dit keer toch wel een flinke uitdaging! Ik ben in mijn ‘werkzame leven’ software ontwikkelaar geweest voor grote financiële, administratieve en statistische  systemen, dus ik houd wel van een uitdaging, en dit keer heeft het best wel even tijd gekost om te zorgen dat met name de geschreven instructies er zo uit kwamen rollen zoals ik ze wilde, met alle mogelijke combinaties die ik maar kon bedenken voor deze techniek. Maar het is gelukt, en ik heb alles flink getest, door de deken te haken aan de hand van de geschreven instructies. 

Op de foto zie je niet de hele deken. De bovenkant laat het middenstuk zien (dus ik heb meer dan de helft gehaakt), en de deken wordt nog verder gehaakt met de delen daaronder, maar dan gespiegeld. Ik haak alles zelf, en je kunt je voorstellen dat dit weer heel veel werk is, naast wat ik al beschreef voor mijn software. Ik heb besloten de CAL toch vrij te geven, want al mijn software werkt goed, en alle berekeningen voor het garenverbruik klopten ook tot dusver.

En last but not least: ik heb diverse tutorials gemaakt met video’s en geschreven versies met veel foto’s!

Klik op de foto om het in zijn geheel te zien. De kleuren zijn nog mooier in het echt. 

Inspiratie en het ontwerpproces

In mijn vorige CALs heb ik alles zelf helemaal vanaf de grond getekend. Dit keer stuitte ik echter op een artdeco ontwerp waar ik helemaal weg van was. Als je daar meer over wilt lezen, en hoe het hele ontwerpproces is verlopen, klik dan hier om dit te lezen.


De techniek

tutorial123

Ik ga er vanuit dat je de interlocking of interwoven crochet techniek al onder de knie hebt. Zo niet, doe dan eerst de tutorials die op deze website staan met de bijbehorende video’s. Klik hier voor de startpagina voor de superbeginners. Of kijk in het menu onder Haken, Haakinstructies, Interwoven of locking crochet.

Wat je ook al in de vingers moet hebben is de ‘solid squares’ variant. Je kunt de tutorial daarvoor hier vinden: klik hier.  Als je de basis van het interlocking haken al kent, is dat niet zo moeilijk. Je hebt daar ook een kleine uitbreiding op de geschreven instructies, dus het is wel handig dat je dat ook even herhaalt met het kleine instructie-lapje.

Om je te leren hoe je deze ‘schuine lijnen’-techniek doet, heb ik een aantal tutorials gemaakt waarin alle mogelijke situaties worden geraakt. Ik heb voor alles video’s gemaakt, maar ook geschreven tutorials met heel veel foto’s.

Je kunt de patroontjes, de tutorials en de linkjes naar de video’s hier vinden: klik hier. De patroontjes worden ook gebruikt als proeflapjes voor deze CAL, zodat je je garenverbruikt kunt checken.


Als je niet van de schuine lijnen houdt: een alternatief

Deze deken is eigenlijk een variatie die ik heb gemaakt op een van de variaties die ik al had ontworpen zonder het gebruik van schuine lijnen. Als je de techniek te moeizaam vindt of simpelweg teveel werk, dan heb ik op Ravelry ook 3 patronen voor je waar geen schuine lijnen in worden gebruikt. Kijk even hier op Ravelry voor het kooppatroon daarvan: klik hier. Variatie 3 van het patroon lijkt het meest op het patroon met de schuine lijnen, dus dan raad ik je aan om die te maken als alternatief. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor variatie 1 en 2, die als voordeel hebben dat ze minder garen gebruiken.


In 2 talen: Engels en Nederlands

De tutorials en het patroon voor de deken zijn beschikbaar in het Nederlands en het Engels. Ga voor de Engelstalige instructies naar https://www.thecraftsteacher.com/.


Garen verbruik

Let op: deze informatie is voor de interlocking/interwoven crochet versie!

Voor deze deken heb ik Alize Cotton Gold Solid gebruikt. Als je andere kleuren wilt gebruiken, kies dan kleuren met een hoog contrast. 

De Wolman gaat zeer waarschijnlijk pakketten hiervoor aanbieden met een leuke aanbieding. Kijk daarvoor even op zijn website (klik hier)!

Alize-Cotton-Gold-Navy

Alize-Cotton-Gold-Honey

Je hebt 15 bollen Alize Cotton Gold Navy 58 nodig.

Je hebt 15 bollen Alize Cotton Gold Honey 736 nodig.

De afmeting van de deken in ongeveer 150 cm x 220 cm.

Het verbruik van het tutorial lapjes is hierbij niet(!) inbegrepen, maar het zou moeten lukken qua verbruik, ik reken altijd een extra marge voor degenen die meer gebruiken dan ik. Maak wel eerst het de tutorial lapjes om je garenverbruik te controleren. Hergebruik het garen eventueel als nodig.

De bollen zijn 100 gram en hebben 330 meter looplengte. Het is  een mix van 55% katoen en 45% acryl.

Ik heb haaknaald 4 mm gebruikt.


Wat ga ik je allemaal geven

ArtdecoOnCouch

Website

De patronen van de tutoriallapjes zijn als download op de website beschikbaar bij de tutorial pagina’s (klik hier). Ze zullen daar ook na het eind van de CAL blijven!

YouTube

Op YouTube heb ik een Nederlandstalig kanaal (De Handwerkjuf, klik op de link) en een Engelstalig kanaal (The Craftsteacher, klik op de link) waar al mijn filmpjes staan. Ik heb een aparte afspeellijst voor de tutorials: kijk op de pagina’s voor de proeflapjes of klik hier.

Abonneer je alsjeblieft op mijn YouTube kanaal (of kanalen), en ‘zet het belletje aan’, dan krijg je ook bericht als er een nieuwe video wordt gepubliceerd. Daarmee help je mij enorm. Als je een video leuk vindt, geef dan ook een duimpje omhoog, daarmee toon je je waardering voor het werk dat ik erin heb gestoken.

Facebook

Ik heb op facebook groepen die ook gebruikt zijn voor de vorige CALs: voor Nederlands: https://www.facebook.com/groups/HookedAndLockedCALNederlands/, en voor Engels: https://www.facebook.com/groups/HookedAndLockedCALEnglish/. Daar kan je vragen stellen, zodat anderen je kunnen helpen, en je kunt anderen helpen als ze vragen hebben. Ik zal daar natuurlijk ook op aanwezig zijn voor hulp. Daar kondig ik het ook aan als er een nieuw deel wordt gepubliceerd. Je kunt daar ook je foto’s tonen van jouw versie van de deken.


Beschikbaarheid van het patroon

Gedurende de CAL zijn de patroondelen gratis te verkrijgen. Ik heb het patroon in 8 delen opgesplitst, die ik om de 2 weken vrijgeef. Ik weet dat dat in totaal op zo’n 16 weken neerkomt, maar het is een grote deken, en vooral de schuine lijnen en de solid squares zorgen voor veel extra werk.

Mag ik je vriendelijk vragen dit te overwegen?

Voordat ik verder ga en vertel hoe je gratis aan het patroon komt, zou ik je willen vragen om dit te overdenken. Ik heb een heleboel tijd besteed om het patroon en alles wat daar bij hoort te maken. Ik heb geen garen deals met fabrikanten of winkels. Dus wanneer je het patroon wilt gebruiken, overweeg dan alsjeblieft of je het wilt kopen. Als je in ogenschouw neemt hoeveel je uitgeeft aan het garen, of een fles wijn, of een avondje uit naar de bios, en hoeveel tijd en plezier je hebt met het haken, denk dan ook aan de ontwerpster 🙂 . 

Gratis via de nieuwsbrief

Voor de onderdelen moet je je abonneren op de nieuwsbrief van The Craftskid (klik hier). Je krijgt elke 2 weken een nieuwe mail met de plek waar je de bestanden kunt downloaden. De linkjes in de nieuwsbrief blijven maar twee weken geldig, omdat we zo veel mogelijk willen voorkomen dat dit op internet gaat worden gedeeld buiten de nieuwsbrief om. Ben je een mail vergeten? Geen probleem, want de nieuwe plek waar je de bestanden kunt downloaden bevat ook de patroondelen van de weken daarvoor. Houd dus je mails goed in de gaten en controleer je spam folder!

Het voordeel van je abonneren op de nieuwsbrief is dat we via die weg ook onze kortingcodes zullen delen, of ander nieuws, zoals de release van onze nieuwe patronen. Kortingscodes zullen niet meer via FaceBook of andere kanalen worden gedeeld. The Craftskid (mijn dochter) en ik zijn zeer terughoudend met het sturen van mails (want we hebben een enorme hekel aan bedrijven die je elke dag wel een mail sturen!), dus wees niet bang dat je mailbox vol gaat lopen met onze mails. 

 Na afloop van de CAL blijven de gratis downloads nog even ter beschikking, maar ik verwijder ze per 9 augustus 2024. Daarna is het patroon alleen nog voor de reguliere prijs op Ravelry verkrijgbaar.

Kooppatroon interlocking

Het patroon is ook te koop op Ravelry: klik hier.  Dan krijg je meteen het volledige(!!!) patroon en kan je de deken full speed gaan haken. Gedurende de CAL zal het kooppatroon tegen een sterk gereduceerde prijs worden aangeboden. De kortingscode zal je via de nieuwsbrief worden toegestuurd (klik hier)

Vooralsnog geen mozaïek versie met schuine lijnen, maar wel een alternatief (!)

Ik weet dat je schuine lijnen kunt toepassen op mozaïek haakwerk. Ik ben ook wel van plan dat te gaan toevoegen aan mijn scala van patronen. Maar in dit patroon worden naast zogenaamde  open structuren ook dichte structuren gebruikt, die maken dat de bovenkanten van de steken soms best flink ‘uitrekken’. Ik weet nog niet of dat er wel mooi uitziet bij mozaïek haakwerk. Ik heb simpelweg nog geen tijd gehad om dat uit te gaan proberen (en ook mijn software daarop uit te breiden), dus ga ik het in ieder geval nu nog niet aanbieden. Ik kan niet beloven dat dat gaat komen, want natuurlijk ga ik dat niet maken als het niet mooi is. Wil je wel met deze CAL meedoen met mozaïek haakwerk, kijk dan op de speciale pagina met informatie over de mozaïek versie (klik hier), want ik heb een leuk alternatief voor een deken die hier superveel op lijkt!!!

Mocht je een uitdaging willen aangaan en goed weten hoe mozaïek haakwerk patroontekeningen werken: dan zou je de instructietekeningen van het patroon (nieuw!!!, zie de tutorials voor schuine lijnen voor interlocking) met de schuine lijnen kunnen pakken en kijken of je daarmee uit te voeten kan. Moet je natuurlijk wel de instructies die voor interlocking gelden voor de achterkant achterstevoren lezen. Maar dit is voor de echte ‘die hards’ 🙂 🙂 🙂 . Mocht je dit gaan doen en het lukt je (want het kan, maar het is dus de vraag of het mooi wordt!), deel dit dan op de facebook pagina’s!

Raak je bestanden niet kwijt!

Ik heb met de vorige CALs diverse malen gezien dat mensen de gedownloade bestanden kwijt zijn, en ik heb toen op aanvraag ook een tijdje losse delen ter beschikking gesteld. Dat doe ik niet meer ivm de groeiende aantallen deelnemers, dus zorg dat je je downloads niet kwijt raakt! Zet het op je computer op een plek die makkelijk terug te vinden is, of zet het in de cloud, zoals op Google Drive, op OneDrive of in Dropbox.


Release schema 

Ik ga de onderdelen op onderstaande data publiceren (onder voorbehoud!). Houd je nieuwsbrief dus in de gaten op die dagen! 

4 april 2024: De tutorials worden dan gepubliceerd, hier op de website en op YouTube.

19 april 2024: deel 1

3 mei 2024: deel 2

17 mei 2024: deel 3 

31 mei 2024: deel 4

14 juni 2024: deel 5

28 juni 2024: deel 6

12 juli 2024: deel 7

26 juli 2024: deel 8

9 augustus 2024: alle gratis downloads worden verwijderd!

Dan wens ik je verder heel veel plezier met het maken van deze deken!