Welkom bij de Hooked and Locked CAL 2022 – Solid Squares (HAL CAL 2022) – In mozaïek haakwerk

voorkant deken
voorkant deken

<Edit 16 mei 2022: Dit patroon is niet langer meer gratis beschikbaar. Je kunt het kopen in mijn Ravelry shop (https://www.ravelry.com/patterns/sources/the-craftsteachers-ravelry-store). De delen voor de tutorials zijn nog steeds beschikbaar.>

Jullie weten dat mijn specialiteit het interwoven crochet haakwerk is. Ik heb een nieuwe deken ontworpen voor een variatie op het gewone interwoven crochet, de solid squares techniek. Je kunt daar alles over lezen op deze pagina (klik hier).  Hier zie je de voorkant van de deken in interwoven crochet. De deken in de mozaïek haakwerk versie zal er vrijwel gelijk uitzien. De rand zal breder zijn, of je kunt franjes nemen aan de zijkanten.

Op het ogenblik is mozaïek haakwerk zeer populair, en ik kan mijn interwoven crochet ontwerpen omzetten naar mozaïek haakwerk, dus daar ben ik de laatste weken druk mee bezig geweest om dat nog op tijd klaar te krijgen (oké, bijna klaar, moet de bestanden nog af maken). Ik moest de patroontekeningen en de beschrijvingen omzetten, een nieuw proeflapje en een nieuwe video maken, berekenen hoeveel garen er nodig is om de deken in mozaïek haakwerk te maken, en dat natuurlijk testen door een stuk van de deken nogmaals te haken. Er komt ook nog een tutorial met foto’s aan. 

Zoals je op de foto kunt zien wordt het weer een deken met een rand en stroken met verschillende patronen, net zoals de HAL CAL van 2018 (klik hier).

 


De techniek

01-patternIk heb voor deze CAL een nieuw proeflapje ‘herontworpen’ die je ook voor je stekenverhouding gaat gebruiken, het Diamond proeflapje. Misschien denk je: hé, die komt me bekend voor! Dat klopt! Ik heb dit patroontje ook gebruikt voor een andere tutorial voor mozaïek haakwerk, maar hij is voor deze tutorial een beetje aangepast. Ik heb daarvoor een nieuw filmpje gemaakt om je de techniek in een snel tempo te laten zien en je uit te leggen hoe je de beschrijvingen en de patroontekeningen kunt lezen. Je kunt het patroon en de tutorial op deze pagina vinden: klik hier.


In 2 talen: Engels en Nederlands

De tutorials en het patroon voor de deken zijn beschikbaar in het Nederlands en het Engels. Ga voor de Engelstalige instructies naar https://www.thecraftsteacher.com/.


Algemene informatie

Let op: deze informatie is voor de mozaïek haakwerk versie!

Voor deze deken heb ik Scheepjes Colour Crafter garen gebruikt in 2 kleuren. Kies twee kleuren die een goed contrast met elkaar vormen.

00-yarn

Ik heb Roermond (1123, donkerrood) als kleur 1 gebruikt en Lelystad (1026, roze) voor kleur 2.

Neem 15 bollen voor kleur 1 en 12 bollen voor kleur 2. Dit is voldoende voor de deken en het proeflapje.

Als je de rand in 2 kleuren wilt doen (strepen, of kleur 1 aan de voorkant en kleur 2 aan de achterkant, zie bij de tutorial over de rand hier), dan heb je 1 bol minder nodig voor kleur 1 en 1 bol meer voor kleur 2: dus 14 bollen voor kleur 1 en 13 bollen voor kleur 2.

De bollen zijn 100 gram en hebben 300 meter looplengte. Het is 100% Premium Acryl (Anti Pilling).

Ik heb haaknaald 4 mm gebruikt.

De afmeting van de deken is ong 164 cm x 224cm.

Maak eerst het Diamond proeflapje om je stekenverhouding en het garenverbruik te controleren. 

Wat ga ik je allemaal geven

voor en achterkant
voor en achterkant

Website

Ik heb naast de tutorial van de techniek een extra pagina voor de start van de deken om je door de opzet heen te helpen: klik hier. Of kijk in het menu onder HAL CAL 2022. De tutorials blijven ook na het eind van de CAL aanwezig!

Bij de tutorials staan ook de links naar de filmpjes die ik op YouTube heb staan. 

YouTube

Op YouTube heb ik een Nederlandstalig kanaal (De Handwerkjuf, klik op de link) en een Engelstalig kanaal (The Craftsteacher, klik op de link) waar al mijn filmpjes staan. Voor deze CAL heb ik een aparte afspeellijst voor alle video’s: klik hier.

Abonneer je alsjeblieft op mijn YouTube kanaal (of kanalen), en ‘zet het belletje aan’, dan krijg je ook bericht als er een nieuwe video wordt gepubliceerd. Daarmee help je mij enorm. Als je een video leuk vindt, geef dan ook een duimpje omhoog, daarmee toon je je waardering voor het werk dat ik erin heb gestoken.

Facebook

Ik heb op facebook groepen die ook gebruikt zijn voor de vorige CALs: voor Nederlands: https://www.facebook.com/groups/HookedAndLockedCALNederlands/, en voor Engels: https://www.facebook.com/groups/HookedAndLockedCALEnglish/. Daar kan je vragen stellen, zodat anderen je kunnen helpen, en je kunt anderen helpen als ze vragen hebben. Ik zal daar natuurlijk ook veel op aanwezig zijn voor hulp. Daar kondig ik het ook aan als er een nieuw deel wordt gepubliceerd. Je kunt daar ook je foto’s tonen van jouw versie van de deken.


Beschikbaarheid van het patroon

Gedurende de CAL zijn de patroondelen gratis te verkrijgen. Het proeflapje en de onderrand zijn van de website te downloaden en zullen daar ook na de CAL blijven, omdat ze ook als tutorials dienen.

Via de nieuwsbrief

Voor de overige delen moet je je abonneren op de nieuwsbrief van The Craftskid (klik hier). Je krijgt elke week (vanaf blok 1, na de onderrand) een nieuwe mail met de plek waar je de bestanden kunt downloaden. De linkjes in de nieuwsbrief blijven maar een week geldig, omdat we zo veel mogelijk willen voorkomen dat dit op internet gaat worden gedeeld buiten de nieuwsbrief om. Ben je een week vergeten? Geen probleem, want de nieuwe plek waar je de bestanden kunt downloaden bevat ook de patroondelen van de weken daarvoor (met uitzondering van de onderrand). Houd dus je mails goed in de gaten en controleer je spam folder!

Het voordeel van je abonneren op de nieuwsbrief is dat we via die weg ook onze kortingcodes zullen delen, of ander nieuws, zoals de release van onze nieuwe patronen. Kortingscodes zullen niet meer via FaceBook of andere kanalen worden gedeeld. The Craftskid (mijn dochter) en ik zijn zeer terughoudend met het sturen van mails (want we hebben een enorme hekel aan bedrijven die je elke dag wel een mail sturen!), dus wees niet bang dat je mailbox vol gaat lopen met onze mails. 

 Na afloop van de CAL blijven de gratis downloads nog even ter beschikking, maar ik verwijder ze per 14 mei 2022. Daarna is het patroon alleen nog voor de reguliere prijs op Ravelry verkrijgbaar. Alle info voor de tutorials blijft wel ter beschikking.

Kooppatroon

Ik ga het patroon ook als kooppatroon aanbieden op Ravelry. Dan krijg je meteen het volledige(!!!) patroon en kan je de deken full speed gaan haken 🙂 . Gedurende de CAL zal het kooppatroon tegen een sterk gereduceerde prijs worden aangeboden. De kortingscode zal je via de nieuwsbrief worden toegestuurd (klik hier)

Mocht je het patroon kopen, dan wil ik je wel vragen om te wachten met het plaatsen van je foto’s op Facebook totdat ook degenen die gratis meedoen zover zijn. Dus plaats bijvoorbeeld pas je deken als je tot blok 4 hebt gehaakt als ik dat onderdeel heb vrijgegeven voor publicatie.

Raak je bestanden niet kwijt!

Ik heb met de vorige CALs diverse malen gezien dat mensen de gedownloade bestanden kwijt zijn, en ik heb toen op aanvraag ook een tijdje losse delen ter beschikking gesteld. Dat doe ik niet meer ivm de groeiende aantallen deelnemers, dus zorg dat je je downloads niet kwijt raakt! Zet het op je computer op een plek die makkelijk terug te vinden is, of zet het in de cloud, zoals op Google Drive, op OneDrive of in Dropbox.

 

Release schema 

Ik ga de onderdelen op onderstaande data publiceren (onder voorbehoud!). Houd je nieuwsbrief dus in de gaten op die dagen!

19 februari 2022: Het proeflapje voor interwoven crochet (klik hier) en het proeflapje voor mozaïek haakwerk (klik hier). Ook de tutorial video’s voor de proeflapjes worden dan gereleased.

26 februari 2022: Introductie en de onderrand

5 maart 2022: blok 1

12 maart 2022: blok 2

19 maart 2022: blok 3

26 maart 2022: blok 4

2 april 2022: blok 5

9 april 2022: blok 6

16 april 2022: blok 7

23 april 2022: blok 8

30 april 2022: bovenrand en rand om de deken

 

Dan wens ik je verder heel veel plezier met het maken van deze deken!