Deze pagina is speciaal voor de mozaïek versie van de CAL. Vrijwel alle informatie staat op de pagina voor de interlocking of interwoven pagina (dus klik even hier), maar voor de zaken die specifiek voor de mozaïek versie gelden gebruik je deze pagina.
Een andere versie, waarom?
Het plaatje hierboven van de (helft van de) deken is niet helemaal correct! Maar de mozaïek versie die ik voor deze CAL ga gebruiken lijkt wel heel erg op het ontwerp van de interlocking versie. Het is ook meer om je de ‘vibe’ of een gevoel van de ‘look’ te geven van de kleuren dat ik deze foto toch laat zien hier op deze pagina. En als je het plaatje hiernaast bekijkt en het vergelijkt met de foto hierboven, zul je denk ik zelf ook constateren dat het wel heel erg lijkt op de deken met de schuine lijnen. Deze versie heeft ook als input gediend toen ik de versie met de schuine lijnen ging maken.
Ik zal hier uitleggen waarom ik gekozen heb voor een andere versie. Ik heb dat ook uitgelegd op de interlocking pagina van deze CAL, maar ik zal het hier toch even herhalen.
Ik weet dat je schuine lijnen kunt toepassen op mozaïek haakwerk. Ik ben ook wel van plan dat te gaan toevoegen aan mijn scala van patronen. Maar in het patroon voor interlocking worden naast zogenaamde open structuren ook dichte structuren gebruikt, die maken dat de bovenkanten van de steken soms best flink ‘uitrekken’. Ik weet nog niet of dat er wel mooi uitziet bij mozaïek haakwerk. Ik heb simpelweg nog geen tijd gehad om dat uit te gaan proberen (en ook mijn software daarop uit te breiden), dus ga ik het in ieder geval nu nog niet aanbieden. Ik kan niet beloven dat dat gaat komen, want natuurlijk ga ik dat niet maken als het niet mooi is.
Nu zijn er natuurlijk veel fans van mozaïek haakwerk, en ik vond het gewoon zo ontzettend niet leuk om die niet mee te laten doen met de CAL! Dus heb ik besloten om een van de patronen te pakken van de 3 variaties die ik al had gemaakt zonder de schuine lijnen, namelijk variatie 3. Alle variaties van het patroon (zowel interlocking als mozaïek) kun je hier op Ravelry vinden: klik hier. Voor de CAL ga ik je de mozaïek versie van variatie 3 ter beschikking stellen.
Mocht je een uitdaging willen aangaan en goed weten hoe mozaïek haakwerk patroontekeningen werken: dan zou je de instructietekeningen van het interlockingpatroon (nieuw!!!, zie de tutorials voor schuine lijnen voor interlocking) met de schuine lijnen kunnen pakken en kijken of je daarmee uit de voeten kan. Dan moet je natuurlijk wel de instructies die voor interlocking gelden voor de achterkant achterstevoren lezen. Maar dit is voor de echte ‘die hards’ . Mocht je dit gaan doen en het lukt je (want het kan, maar het is dus de vraag of het mooi wordt!), deel dit dan op de facebook pagina’s!
Maar is dat wel getest dan?
Tja, ik weet dat die vraag natuurlijk gaat worden gesteld. Maar de software die ik zelf heb gemaakt (ook daar kun je meer over lezen op de interlocking pagina van deze CAL) heb ik al meerdere keren gebruikt voor mijn ontwerpen, en daar heb ik geen klachten over gekregen, dus het is vrij van fouten. De software telt ook precies hoeveel steken er in het ontwerp zitten (en hoeveel daar stokjes, vasten en lossen van zijn), dus kan ik ook vrij exact uitrekenen wat het garenverbruik is.
Kooppatroon mozaïek haakwerk, 3 versies
Het patroon is te koop op Ravelry: klik hier. Gedurende de CAL zal het kooppatroon tegen een sterk gereduceerde prijs worden aangeboden. De kortingscode zal je via de nieuwsbrief worden toegestuurd (klik hier).
De techniek
De gebruikte techniek is gewoon de overlay methode voor mozaïek haakwerk. Voor de tutorial en hoe de patroontekening te lezen (want ik stop er altijd wat extra’s in om je te helpen zo snel mogelijk zonder zo min mogelijk fouten te werken) kun je hier kijken op de website: klik hier.
Garen verbruik
Let op: deze informatie is voor de mozaïek versie, variatie 3 van het patroon!
Voor de deken zoals hierboven getoond heb ik Alize Cotton Gold Solid gebruikt. Als je andere kleuren wilt gebruiken, kies dan kleuren met een hoog contrast.
De Wolman gaat pakketten hiervoor aanbieden met een leuke aanbieding. Kijk daarvoor even op zijn website (klik hier)!
Je hebt 16 bollen Alize Cotton Gold Navy 58 nodig.
Je hebt 12 bollen Alize Cotton Gold Honey 736 nodig.
Dit is inclusief de rand, waarvan de helft in kleur 1 en de helft in kleur 2 wordt uitgevoerd. Ik heb voor het aanhechten 15 cm voor het begin van de toer en 15 cm voor het eind van de toer gerekend.
De afmeting van de deken in ongeveer 150 cm x 220 cm.
Het verbruik van een proeflapje is hierbij niet(!) inbegrepen, maar het zou moeten lukken qua verbruik, ik reken altijd een extra marge voor degenen die meer gebruiken dan ik.
De bollen zijn 100 gram en hebben 330 meter looplengte. Het is een mix van 55% katoen en 45% acryl.
Ik heb haaknaald 4 mm gebruikt.
Proeflapje
Maak een snel proeflapje van 30 steken breed. Haak heen en weer met vasten, waarbij je op de ‘gewone’ manier werkt door twee lusjes op te pakken bij het insteken (dus niet op de mozaïek manier). Ik had 17 steken en 22 toeren op 10×10 cm.