Deze omslagdoek is echt supersimpel, en met de methode die ik hier uit de doeken doe kan je eigenlijk niet verkeerd gaan. Het patroon zelf is niet moeilijk, want deze bestaat eigenlijk alleen uit stokjes in een simpele korte herhaling die elke toer opnieuw wordt herhaald. Maar door steekmarkeerders te gebruiken kan je er simpel voor zorgen dat je vrijwel geen vergissingen maakt. En dat is wel fijn als je een hele brede omslagdoek maakt, want dan hoef je geen lange rijen uit te halen.

Voor dit patroon kan je garen gebruiken in een effen patroon, maar het is mooier om een garen met een kleurverloop te gebruiken. Hierdoor komen de golfjes beter uit. Het effect hangt natuurlijk ook een beetje af over welke lengte het kleurverloop loopt, en of je een brede omslagdoek maakt of een smalle sjaal. En je zou ook iedere toer met een andere kleur kunnen werken. Dan heb je natuurlijk wel de nodige draadjes af te werken, tenzij je ook dat weer herhaalt en de draden aan de zijkant mee laat lopen. Hoe dan ook, mogelijkheden genoeg.

Ik heb voor deze sjaal een garen cake van een goedkoop merk gebruikt. Lekker zacht garen, en voor 9 euro was ik klaar. Dus ook als je wat minder te besteden hebt is dat vaak nog wel te doen. En je hebt er lang plezier van.

Ik zal in de patroonbeschrijving de details van de omslagdoek geven die je hier op de foto ziet, maar het patroon kan je simpel aanpassen voor dat wat jij er mee wilt maken. Ik heb de sjaal trouwens omgehaakt met de krabsteek of kreeftsteek, zodat hij rondom een mooi afgewerkt randje heeft.

Detail golfjesomslagdoek
Detail golfjesomslagdoek

 


Video

Van het maken van deze steek is ook een video gemaakt, deze kan je op mijn YouTube kanaal bekijken via onderstaande link. Kijk voor het patroon verder op deze pagina na de videolink.


Benodigdheden voor de omslagdoek

  • Gebruikte garen: Garen cake (200 gram)
  • Hoeveelheid: 600 gram. 
  • Haaknaald: 5 mm voor het patroon en 5,5 mm voor de opzet. Pas dit aan afhankelijk van het garen dat je gebruikt!
  • veel steekmarkeerders

Afmetingen omslagdoek

  • breedte: 180 cm
  • hoogte: 50 cm

Gebruikte steken

  • l = losse
  • st = stokje
  • 2st samen = 2 stokjes samenhaken
  • krabsteek

Belangrijke stekeninformatie en tips

  1. Gebruik steekmarkeerders! Dat is bij dit patroon echt handig als je fouten wilt voorkomen. Vooral als je nog niet zo ervaren bent! Maar ook als je wel een ervaren haakster bent, is het gewoon fijn om bij elke herhaling weer even op te merken waar je bent, zonder dat je veel hoeft op te letten. Ik heb ze zelf steeds gebruikt, simpelweg omdat ik niet wilde dat ik misschien 2 lange rijen zou moeten uithalen. Ik zal bij de instructies aangeven waar je ze hebt best kan plaatsen.
  2. Tel je aantal steken na iedere herhaling. Het patroon herhaalt zich elke 12 steken. Tel gewoon even als je 1 of een paar herhalingen hebt gehaakt, zodat je snel in de gaten hebt of je misschien een meerdering of een mindering bent vergeten.
  3. Kijk naar je steken om te leren ze te herkennen. Hoe ziet een steek er nu eigenlijk uit? Met deze methode heb je dat weliswaar niet eens echt nodig, maar voor andere projecten kan dat helpen, vooral als een patroon niet helemaal duidelijk beschreven is. Dan kan je sneller zelf zien hoe iets dan eigenlijk moet, of kan je makkelijker traceren waar je bent gebleven.
  4. Maak een klein lapje voordat je aan je project begint. Zo kan je zien of je opzet met een dikkere haaknaald moet worden gemaakt, en kan je meten hoeveel herhalingen je nodig hebt voor wat je wilt maken.

Het patroon

Klik op het patroon voor een vergrote versie.

 


Opzettoer

De opzettoer met markeerders
De opzettoer met markeerders

Zet een rij lossen op in een veelvoud van 12 steken. Markeer iedere 12e steek met een steekmarkeerder. Voor de omslagdoek heb ik 240 steken opgezet.

 


Patroontoer 1

Het patroon is een herhaling van 12 steken. Het zijn zelfs eigenlijk maar 6 steken (of 5 afhankelijk van hoe je het telt) die gespiegeld zijn. Op de toppen maak je 2 meerderingen naast elkaar, in de dalen maak je 2 minderingen, en tussenliggend zijn er elke keer 3 stokjes. Elke herhaling begint en eindigt met 1 meerdering.

Je begint met een meerdering, door 2 stokjes in de eerste steek van je opzetttoer te maken. Aan het begin van elke toer begin je daarvoor met het maken van 3 keerlossen (die tellen als 1 stokje), en je maakt vervolgens een stokje in de steek met de markeerder. Dit is de 4e steek geteld vanaf je naald.

3 keerlossen
3 keerlossen
stokje in steek met de markeerder
stokje in steek met de markeerder


3 stokjes
3 stokjes

Vervolgens maak je 3 stokjes in de volgende 3 steken van je opzettoer.


2 maal 2 stokjes samenhaken
2 maal 2 stokjes samenhaken

Daarna maak je 2 minderingen door 2 keer 2 stokjes samen te haken. Daarbij minder je dus van 4 steken van je opzettoer naar 2 steken. 


3 stokjes in de volgende 3 steken
3 stokjes in de volgende 3 steken

De 2e mindering die je zojuist hebt gemaakt kan je eigenlijk zien als de start van de spiegeling van je patroon, want je gaat nu weer 3 stokjes haken in de volgende 3 steken en een meerdering door 2 stokjes in dezelfde steek te haken. 


Vlak voor de meerdering
Vlak voor de meerdering

Ik heb hier nog even een screenshot van de video voor je, omdat ik je wil laten zien hoe je op dit punt met de markeerders om moet gaan. Die ben ik vergeten in de fotoserie met het donkere garen 🙁 .

Je ziet hier de rode markeerder in de opzettoer. Dat is een markeerder die zit in een 12e steek (12, 24, 36, 48 enz). Die markeert de plek waar een nieuwe herhaling in de volgende toer moet gaan beginnen. Vlak voor de steek met de markeerder zie je nog 1 losse. Dat is de plek waar de laatste meerdering van een patroonherhaling zit. Het werkt dus als een vlaggetje dat je herinnert: ‘hallo, je hebt bijna weer een herhaling gedaan, nog 1 meerdering, en dan weer beginnen met je volgende herhaling!’.

Markeerder verplaatsen
Markeerder verplaatsen

Als je nu de eerste meerdering hebt gemaakt in die laatste steek voor de markeerder, dan haal je markeerder uit de steek van de opzettoer, en verplaats je hem naar de top van het laatste stokje dat je hebt gehaakt. Je hebt nu dus de 12e steek van de herhaling gemarkeerd, en die dient dan weer als vlaggetje voor de volgende toer!


2 keer meerderen
2 keer meerderen

Op de foto met de meerderingen zie je dat er 2 meerderingen zijn gemaakt. De 2e meerdering is de start van je volgende herhaling van je patroon. 

Tel je steken na iedere herhaling. Je moet voor elke herhaling weer op 12 steken uitkomen, want je hebt 2 keer geminderd, maar ook 2 keer gemeerderd, dus het aantal steken blijft gelijk!


Herhaal het golfjespatroon net zo vaak als voor je project nodig is. Hier nog even wat foto’s van het eind van de 1e toer. Je ziet dat de golfbeweging al direkt begint te ontstaan door de minderingen en meerderingen. Je ziet hier de blauwe markeerder in de laatste steek van de voorgaande herhaling zitten.

De golf ontstaat
De golf ontstaat
Eind van toer 1
Eind van toer 1


Patroontoer 2

Deze toer is eigenlijk gewoon een herhaling van patroontoer 1.

Je begint weer gewoon met het maken van 3 keerlossen en een stokje in de eerste steek van de voorgaande toer. Het maakt overigens niet uit of je eerst 3 keerlossen maakt en dan je werk omkeert of andersom. Let even goed op: je begint deze toer met een meerdering, dus het eerste stokje dat je haakt moet je maken in de eerste steek! Ik heb die met de gele pijl gemarkeerd.

3 keerlossen
3 keerlossen
keer je werk
keer je werk
De plek voor de meerdering
De plek voor de meerdering


Werk onder 2 lussen door
Werk onder 2 lussen door

Ik heb voor mijn sjaal iedere keer onder de 2 lussen (het V-vormpje) van de steken gehaakt. Je kan er ook voor kiezen om alleen onder de voorste lus of onder de achterste lus van de steek van de vorige toer te werken. En doe eens gek: maak daar eens variaties op 🙂 .  Wie weet wat een leuk resultaat dat geeft. Doe dat trouwens weel eerst op een proeflapje 🙂 .

Hier nog een serie foto’s ter afsluiting: de eerste meerdering, vlak voor de meerdering, de aha-plek waar je weer even ziet dat je bij de laatste steek van je herhaling bent gekomen, en de foto waar de laatste meerdering is gemaakt. Dat is weer het moment dat je de markeerder uit de vorige toer verplaatst naar de top van het laatst gemaakte stokje. En weer even tellen natuurlijk of je weer 12 steken hebt gemaakt!

De eerste meerdering
De eerste meerdering
Vlak voor de laatste meerdering
Vlak voor de laatste meerdering
Laatste meerdering gemaakt
Laatste meerdering gemaakt


Afwerking

Ik heb de hele sjaal rondom voorzien van een kreeftensteek. Zo worden de zijkanten mooier, en omdat je rond de hele sjaal heen haakt geeft dat een mooi gelijk effect aan alle zijden. Dat staat helaas niet op de video, en op dit ogenblik heb ik er zelf ook nog geen aparte video van, maar die gaat vast en zeker komen!

Was je sjaal en blok hem. En geniet van het werk dat je hebt gedaan en je mooie project.