In deze tutorial leer ik je hoe je de solid squares variatie voor interwoven crochet (of ook wel locking crochet of intermeshing genoemd) doet. Het is daarvoor eigenlijk wel nodig dat je de techniek voor het interwoven crochet beheerst. Je kan daar alles over leren op de pagina’s van het HAL CAL menu van 2018 of hier voor het allereerste begin (klik hier). Daar staan de fototutorials en de links naar de bijbehorende filmpjes.

Pagina’s van deze tutorial

Ik heb de tutorial over meerdere pagina’s verdeeld.

Video’s

Ik heb voor deze tutorial ook weer een aantal video’s gemaakt. Klik in het lijstje hieronder, deze afspeellijst met alle video’s (klik hier) of aan het eind van de pagina:

Wat is het verschil met ‘gewoon’ interwoven crochet

Je weet vast dat interwoven crochet eigenlijk 2 lagen filet haakwerk zijn, die een patroon vormen door de stokjes van de 2 filet rasters voor of achter elkaar langs te haken. Bij (enkellaags) filet haakwerk maak je patronen door hokjes open te laten of op te vullen met stokjes. Bij het gewone interwoven crochet werk je met 2 rasters met open hokjes, bij de solid squares variatie werk je met 2 rasters waar naast de open hokjes ook dichte hokjes worden gemaakt. Dit levert een extra ontwerpmogelijkheid op, namelijk dat in het onwerp grotere lichte of donkere vlakken kunnen worden gemaakt.

Het project dat je maakt zal meer garen verbruiken, en afhankelijk van het patroon kan het verbruik van de ene kleur hoger zijn dan het verbuik van de andere kleur. Bij gewoon interwoven crochet is het verbruik van beide kleuren vrijwel gelijk. Bij mijn patronen vertel ik je hoeveel garen je nodig hebt per kleur.

Patroon

Download het patroon hier (klik op deze regel).

Het patroon dat we gaan gebruiken is een patroontje dat je misschien herkent: het diamantje dat ik heb ontworpen voor de mozaïek haakwerk tutorial. Ik heb hem aangepast voor deze tutorial zodat we diverse situaties tegenkomen die je in een patroon kunt vinden.

solid squares
solid squares

Klik op het plaatje om het volledige patroon te zien. 


open squares interwoven crochet
open squares interwoven crochet

Als je dit patroon met open squares zou maken (gewoon interwoven crochet), dan zou het er uitzien als hiernaast (klik op het plaatje). Dit is eigenlijk hetzelfde patroon, maar ik heb bij de solid squares variatie diverse hokjes ‘dichtgemaakt’, zowel bij kleur 1 als bij kleur 2. Je ziet dus dat je meer donkerder en lichter gekleurde vlakken krijgt, en dat biedt mij meer mogelijkheden om met patronen te spelen.


Zelfde achterkant

achterkant
achterkant

Als je deze beide patroontjes zou haken, dan zou je dezelfde achterkant krijgen! Dat komt omdat de extra stokjes die je gaat maken om de hokjes te vullen alleen aan de voorkant liggen! Dit heeft wel 1 klein nadeel als je gewend bent om bij het haken aan de achterkant te werken met de patroontekening van de achterkant: je ziet namelijk niet waar de extra stokjes moeten worden gehaakt! Ik heb wel even bedacht hoe ik dat toch visueel zou kunnen maken (dat kan, maar nu nog niet gedaan), maar het is handiger om gewoon de geschreven instructies te gebruiken, en de patroontekeningen van de voor- en achterkant als check te gebruiken.


Single sided

De dichte vakjes zou je ook aan de achterkant van het patroon kunnen toevoegen, maar dat heb ik bij deze methode (nog) niet gedaan. Ik zou deze variant dan ook de single sided (enkelzijdig) solid squares variant voor interwoven crochet kunnen noemen. Misschien dat ik later nog eens een double sided (tweezijdige) variant maak, want dat zou heel mooi zijn voor bijvoorbeeld een sjaal!

Geen solid squares aan de randen

Ik heb besloten om mijn patronen zo te maken dat je geen solid squares aan de onderrand, bovenrand en zijranden hebt. Vooral bij de opzet is dit een stuk makkelijker, en ook voor de zijranden houd ik het op die manier makkelijker voor je.

De instructies voor solid squares

Voor het haken van de solid squares variant heb ik een kleine toevoeging gemaakt. De instructies van het gewone interwoven crochet blijven gewoon gelden, maar voor het haken van de dichte vakjes heb ik een iets andere notatie.

Voor het gewoon interwoven geef ik aan of een stokje voor moet worden gehaakt of achter en hoe vaak, dus bijvoorbeeld ‘v 3x, a 5x’. Je weet dat je tussen de stokjes in altijd 1 tussenlosse haakt. Bij een solid block (een aantal solid squares achter elkaar, maar let maar niet teveel op deze terminologie, in mijn video’s gooi ik ze nog wel eens door elkaar 🙂 ) heb je een aantal stokjes direkt naast elkaar zonder tussenlossen! Vandaar de naam! Dit geef ik aan door voor de ‘v’ of de ‘a’ een getal te zetten met het aantal stokjes dat je naast elkaar haakt. Dus bijvoorbeeld ‘7a 1x’. Dit houdt in dat je 7 stokjes achter naast elkaar haakt! Zonder tussenlossen. Na elk solid block haak je wel een tussenlosse. Stel dat je de instructie ziet ‘9a 3x’, dan betekent dat dat je 3 blokken aan de achterkant gaat maken: 9 stokjes naast elkaar, een tussenlosse, 9 stokjes naast elkaar, een tussenlosse en nog een keer 9 stokjes naast elkaar en een tussenlosse.

Even opletten

Bij gewoon interwoven werk je afwisselend voor of achter. Je zult in de instructies nooit ‘a 3x, a 5x’ achter elkaar tegenkomen. Maar met de solid squares variatie kun je wel het volgende tegenkomen: ‘a 3x, 11a 2x’. Dit betekent dat je beide keren aan de achterkant werkt. Dit is 3 stokjes met tussenlossen en 2 blokken van 11 stokjes zonder tussenlossen (wel een tussenlosse natuurlijk tussen de 2 solid blocks!).

Haakinstructies op de volgende pagina

Op de volgende pagina ga ik je laten zien hoe je de solid squares haakt: klik hier om naar de pagina te gaan.

Video’s