Pagina’s van deze tutorial

Ik heb de tutorial over meerdere pagina’s verdeeld.

Video’s

Ik heb voor deze tutorial ook weer een aantal video’s gemaakt. Klik in het lijstje hieronder, deze afspeellijst met alle video’s (klik hier) of aan het eind van de pagina:

Rij 3a

Bij de oneven toeren werken we aan de voorkant van het werk. Dit betekent dat we solid squares aan de voorkant van het werk maken.

De instructies voor deze rij zijn: kleur 2 naar achter, zij st, v 1x, a 2x, 7v 1x, a 5x, 3v 1x, a 2x, v 1x, zij st. De blauw gearceerde steken zijn de blokken met solid squares. Je ziet dat hier een getal voor de ‘v’ staat bij de solid blocks.

Klik weer op de foto’s om ze volledig en groot te zien. Kijk ook de video als je meer wilt zien.

21-row-3a-dc-at-the-back-hiddenDe zijsteek en de eerste steek voor is gedaan. Daarna moeten we 2 steken achter gaan haken. Je ziet dat het stokje waar we in moeten gaan werken verstopt is achter het solid square block van de vorige toer in kleur 2.


22-row-3a-reveal-dc-at-the-backVouw het blok in kleur 2 naar voren en je ziet het stokje waar we in moeten gaan werken.


23-row-3a-first-dc-at-the-back-done Het eerste stokje is gemaakt.


24-row-3a-second-dc-at-the-back-doneEn het tweede stokje achter.


25-row-3a-find-first-dc-of-solid-squareDaarna begint het blok solid squares van 7 stokjes naast elkaar. De pijl markeert waar je moet gaan haken, namelijk in het stokje.

Als je het niet helemaal duidelijk vindt waar je moet haken, kijk dan naar de toeren eronder. De stokjes die als het ware het raster vormen lopen recht onder elkaar door, dus volg de lijnen.


26-row-3a-first-dc-of-solid-square-doneHet eerste stokje voor van het blok is gehaakt.


27-row-3a-second-dc-of-solid-square-doneHet tweede stokje is gehaakt in de losse-opening en je ziet al waar het volgende stokje moet worden gehaakt (rechts van mijn duim)


28-row-3a-fourth-dc-into-dc-of-prev-rowHier zie je een situatie dat een even steek niet in een losse-opening wordt gehaakt, maar in een stokje van een solid block van de vorige toer van dezelfde kleur. De groene pijl wijst naar het stokje van het solid block eronder, de gele pijl wijst naar waar we de steek gaan haken.


29-row-3a-fourth-dc-into-dc-of-prev-row-doneEn hier is het vierde stokje gehaakt.


30-row-3a-solid-block-doneHet blok van 7 stokjes is gehaakt. Maak de tussenlosse hierna.


31-row-3a-next-dc-at-back-hiddenHierna moeten weer 5 stokjes achter worden gehaakt, met tussenlossen. Je ziet weer dat de stokjes waar je in moet gaan haken verstopt zitten achter het solid block van kleur 2.


32-row-3a-reveal-next-dc-at-backVouw het blok weer naar voren en haak het stokje.


33-row-3a-5-dcs-at-the-backHier zijn alle 5 stokjes achter gehaakt.


34-row-3a-next-dc-front-positionHierna begint weer een solid square van 3 steken. De pijl geeft aan waar je moet gaan insteken.


35-row-3a-next-dc-front-doneHet eerste stokje van het volgende solid square is gemaakt.


36-row-3a-row-3a-doneZo ziet het er uit als de toer is afgemaakt.


Rij 3b

De instructies zijn: a 1x, 5v 1x, a 3x, v 3x, 3v 1x, a 3x, 3v 1x, a 1x.

Ik denk dat je het nu wel begrijpt hoe dit werkt. Hier zie je ook weer dat je twee stukken hebt die je beide voor haakt: het geel gearceerde stuk en het blok daarna. Dus echt goed oppassen!

Ik laat je nog even 2 details zien, zodat je goed ziet waar je moet haken.

37-row-3b-first-solid-blockDit is het begin van de toer met de eerste steek achter, en het solid block van 5 stokjes.


38-row-3b-where-to-put-the-dcsHier zie je in detail waar de steken moeten worden gehaakt van het deel met de instructies v 3x, 3v 1x, a 3x. Dit stuk wordt boven een solid block van 11 stokjes gehaakt, dus je moet zorgvuldig tellen waar je je steek maakt.

De v 3x zie je gemarkeerd bij de cijfers 1, 2 en 3.

  • De gele pijl markeert de plek van het eerste stokje, deze wordt gehaakt in het eerste stokje van het blok eronder.
  • De oranje pijl markeert de plek van het tweede stokje, deze wordt gehaakt in het derde stokje van het blok eronder. Je slaat namelijk 1 steek over, omdat je een tussenlosse haakt na het eerste stokje.
  • De groene pijl markeert de plek van het derde stokje, deze wordt gehaakt in het vijfde stokje van het blok eronder. Je slaat namelijk weer 1 steek over, omdat je een tussenlosse haakt na het tweede stokje.

Daarna komt de solid square van 3 stokjes naast elkaar: 3v 1x.

  • Het eerste stokje wordt gehaakt in het zevende stokje van het blok eronder. Je slaat namelijk weer 1 steek over, omdat je een tussenlosse hebt gehaakt na het derde stokje van de v 3x.
  • Het tweede stokje wordt gehaakt in het achtste stokje van het blok eronder.
  • Het derde stokje wordt gehaakt in het negende stokje van het blok eronder.

Hierna volgt a 3x.

  • Het eerste stokje hiervan wordt in het elfde stokje van het blok eronder gehaakt, dit keer aan de achterkant! Na het laatste stokje van de solid square heb je een tussenlosse gemaakt, dus je hebt de tiende steek van het blok eronder overgeslagen.

Zo zie je dat je goed de ‘lijnen van het filet raster’ in de gaten moet houden.

Rijen 4a tot en met 5b

Ik heb een video voor de rijen 4a tot en met 5b als je nog een keer 2 rijen aan de achterkant en 2 rijen aan de voorkant wilt zien. Ik geef daar ook wat tips, dus kijk die ook.

Wat als je 2 dezelfde solid blocks naast elkaar hebt?

In bijvoorbeeld rij 4b kom je het volgende tegen: 3a 2x (zie de video). Dit betekent dat je 2 solid squares van 3 steken naast elkaar hebt: dus eerst een solid block van 3 stokjes naast elkaar, dan een tussenlosse, dan weer een solid block van 3 stokjes naast elkaar en een tussenlosse!

Arbeidsintensief? Lastig? Nee!!!

Het zou kunnen zijn dat je denkt dat dit misschien best wel lastig en moeilijk te haken is. En elke keer kijken waar je nou moet insteken door stukjes naar voren te vouwen. Maar dat valt reuze mee!!! Ik heb de deken van de HAL CAL 2022 nu gehaakt, en het gaat eigenlijk zo vanzelfsprekend. Het wegvouwen is een handeling die je bijna natuurlijk maakt. En als je netjes haakt en geen steken te weinig (of misschien wel teveel) maakt, want je kan wel eens een tussenlosse vergeten, dan vallen de steken netjes op zijn plek, en kun je bijna blindelings precies de juiste steek pakken, zonder dat je heel goed hoeft te kijken. Natuurlijk moet je regelmatig controleren, maar als je een ervaren interwoven crochet haakster bent, dan zul je zien dat je dit supersnel kunt haken!

De rand

En last but not least heb ik een video gemaakt van mijn favoriete rand die je hier omheen kan haken, en rond elk interwoven crochet project. Het geeft een fijne, ietwat ronde, rand, en is super simpel te maken en ziet er heel fijn uit. Zie de video of  kijk op deze pagina.

Veel plezier met deze variatie op de interwoven crochet techniek!

Video’s