Pagina’s van deze tutorial

Ik heb de tutorial over meerdere pagina’s verdeeld.

Video’s

Ik heb voor deze tutorial ook weer een aantal video’s gemaakt. Klik in het lijstje hieronder, deze afspeellijst met alle video’s (klik hier) of aan het eind van de pagina:

Rij 2a

In rij 2a gaan we de eerste rij met solid squares maken. 

De instructies zeggen: kleur 2 naar achter, zij st, a 1x, v 10x, 3a 1x, v 3x, a 1x, zij st. Het blauw gearceerde stukje is waar we een solid square maken. Dit herken je door het feit dat er een nummer staat direkt vóór de ‘a’.  Bij de even rijen werken we aan de achterkant van het werk. Je zult hier bij de single sided versie van de solid squares variatie alleen blokken krijgen die aan de achterkant (= de voorkant van het werk) worden gemaakt.

Klik op de foto’s om ze in het geheel en groot te zien. Ik laat alleen de foto’s zien waar het belangrijk is voor de uitleg. Ik ga er vanuit dat je de rest van de toer in gewoon interwoven crochet kunt uitvoeren. In de video laat ik wel de hele toer zien.

Eerst doen we het begin van de toer in gewoon interwoven crochet.

05-row-2a-first-dc-solid-squareNa de 10 stokjes voor komen we bij de solid square waar we 3 stokjes naast elkaar gaan maken aan de achterkant. Het eerste stokje wordt gewoon gemaakt op de plek waar je het verwacht. Maak nu echter geen tussenlosse!


06-row-2a-space-for-next-dcVouw nu de rand in kleur 2 een beetje naar voren, zodat je ziet hoe het er aan de achterkant uitziet. Je ziet een opening (kijk altijd naar de vorige toer van dezelfde kleur) waar je het volgende stokje gaat haken.


07-row-2a-second-dc-solid-squareHet tweede stokje van de solid square is nu gehaakt. Maak nu weer geen tussenlosse!


08-row-2a-third-dc-solid-squareEn haak nu het derde stokje van de solid square in het volgende stokje van de vorige toer.

De solid square van 3 stokjes is nu gereed, en nu haak je wel een tussenlosse om naar de volgende steek te gaan.


09-row-2a-next-dc-in-frontHet volgende stokje wordt volgens instructies aan de voorkant gehaakt in het volgende stokje van de vorige toer.


De regel is dat je de oneven stokjes van een solid square altijd in een stokje van de vorige toer (van dezelfde kleur) haakt. Dit zijn de stokjes die het raster vormen. De even stokjes worden of in een losse-opening gehaakt, of in een stokje van de vorige toer als je boven een solid square van de vorige toer (van dezelfde kleur) haakt.


10-row-2a-front-viewDit is hoe de solid square er aan de voorkant uitziet. Je kunt het vergelijken met de patroontekening.


Rij 2b

De instructies voor rij 2b zijn: a 1x, 5a 1x, v 1x, 11a 1x, v 3x, 5a 1x, a 1x. In deze toer zitten dus 3 blokken met solid squares, de blauw gearceerde stukjes. Wat je hier ook ziet is dat je vaak tegenkomt dat je aan dezelfde kant van het werk moet werken. Bij gewoon interwoven crochet werk je altijd afwisselend aan de voor- en achterkant. Hier zie je dat de toer begint met een stokje aan de achterkant (a 1x), en daarna een solid block aan de achterkant (5a 1x). Het zou zelfs zo kunnen zijn dat je een hele toer alleen maar aan de achterkant haakt (of voorkant als je een oneven toer hebt), met verschillende solid blocks en ‘gewone’ losse stokjes! Dit is iets waar je dus goed op moet letten! 

11-row-2b-first-dc-first-solid-squareHier is het eerste stokje achter gehaakt van het eerste solid block aan de achterkant


12-row-2b-second-dc-first-solid-squareHier is het tweede stokje gehaakt in de losse-opening van de vorige toer in kleur 2.


13-row-2b-third-dc-first-solid-square-positionHier ga je het derde stokje maken, in het stokje van de vorige toer.


14-row-2b-fourth-dc-first-solid-square-positionHier ga je het vierde stokje haken in de losse-opening van de vorige toer in kleur 2.


15-row-2b-fifth-dc-first-solid-square-positionHier ga je stokje 5 haken, wederom in het stokje.


16-row-2b-first-solid-square-doneZo ziet het blok eruit als je klaar bent. Vergeet niet een tussenlosse te maken voordat je naar de volgende steek gaat.


17-row-2b-next-dc-in-frontDe volgende steek voor is gemaakt. Maak een tussenlosse voordat je naar het volgende solid squares blok gaat.


18-row-2b-first-dc-second-solid-squareHet eerste stokje van het blok aan de achterkant.


19-row-2b-second-solid-square-doneAlle 11 steken zijn gemaakt. Controleer of je oneven stokjes in een stokje van de vorige toer van kleur 2 zijn gehaakt, en de even stokjes in een losse-opening.


20-row-2b-finished-front-viewEn zo ziet de rij er aan de voorkant uit als je hem helemaal hebt gehaakt.


Ga naar de volgende pagina waar ik laat zien hoe de solid squares aan de voorkant worden gehaakt.

Video’s