Pagina’s van deze tutorial

Ik heb de tutorial over meerdere pagina’s verdeeld.

Video’s

Ik heb voor deze tutorial ook weer een aantal video’s gemaakt. Klik in het lijstje hieronder, deze afspeellijst met alle video’s (klik hier) of aan het eind van de pagina:

Proeflapje

Dit proeflapje zal ook dienen als proeflapje voor de Hooked and Locked Cal van 2022! Het is bedoeld om mee te oefenen, maar ook om je garenverbruik en de afmetingen van je werk te controleren. En ik zal het later ook voor andere projecten als referentie gebruiken.

Het patroon

Download het patroon hier (klik op deze regel).

Het garen en haaknaald

00-yarn-scheepjes-colour-crafterIk heb voor deze tutorial Scheepjes Colour Crafter gebruikt. Voor de video en de foto’s hier zie je de kleuren 2012 Knokke (donkerblauw) als kleur 1 en 1019 Texel (lichtblauw) als kleur 2. Ik gebruik haaknaald 4,5 mm hiervoor, 1 maat groter dan op de bol aangegeven, om een soepel resultaat te verkrijgen.


De opzet

De opzet is net als bij gewoon interwoven crochet, omdat ik in mijn patronen aan de randen geen solid squares gebruik. Ik ga er hier niet te diep op in. Kijk bij de tutorials elders op mijn website en bij de video’s op mijn kanaal.   Of kijk deze video waarin ik dezelfde opzet gebruik voor mijn kersttafellopers en waar ik echt alle details laat zien als je nog niet heel bekend bent met de techniek: https://youtu.be/yEoo1zrJZ6M. De eerste rij waar we de solid squares gaan tegenkomen is in rij 2a.

De toeren 0a tot en met 1b

Ik laat hierna en op de volgende pagina’s wat foto’s (screenshots uit de video’s) zien van de opzet tot en met rij 3b. Klik op de plaatjes om ze volledig en groot te zien.

01-row-0a-and-0b Ik zet altijd markeerders in de steken waar het eerste stokje gaat worden gehaakt. De opzet van rij 0a is 37 steken, met een markeerder in steek 35, en de opzet van rij 0b is 35 steken met een markeerder in steek 33. Vooral voor het haken van rij 1b is het gebruik van de markeerder veel handiger, omdat het aantal steken terugtellen vanaf de naald vaak lastig te zien is.


02-row-1a-squaresIk gebruik hier de doorweefmethode (zie de video), dus maak ik eerst alle hokjes (18 stuks).


03-row-1a-woven-throughDaarna weef ik de opzet in kleur 2 door waarbij ik de instructies voor rij 1a opvolg.


04-row-1bIn rij 1b worden alle stokjes aan de achterkant gehaakt.


Klik hier om naar de volgende pagina te gaan, waar we met de solid squares gaan beginnen.

Video’s