Overzicht van de tutorials

Deze tutorial is opgedeeld in een aantal pagina’s, en ik heb een aantal pagina’s met meer foto’s van de onderrand. Ik geef je hier het overzicht met de linkjes,  zodat je snel naar de pagina kunt gaan die je nodig hebt.

 1. Introductie en overzicht: klik hier om naar de pagina te gaan
 2. Het proeflapje: klik hier om naar de pagina te gaan
 3. De opzet van de deken: klik hier om naar de pagina te gaan
 4. Rijen 2a en 2b: klik hier om naar de pagina te gaan
 5. Rijen 3a en 3b: klik hier om naar de pagina te gaan
 6. Rijen 4a en 4b: dat is deze pagina
 7. Rijen 5a tem 6b: klik hier om naar de pagina te gaan
 8. Rijen 7a tem 8b: klik hier om naar de pagina te gaan
 9. Rijen 9a tem 10b: klik hier om naar de pagina te gaan
 10. Rijen 11 tem 14: klik hier om naar de pagina te gaan

De video’s

Er zijn voor de eerste paar rijen video’s gemaakt om je alles uit te leggen en te laten zien. Klik hier om de afspeellijst met alle video’s te zien.

Overzicht van de video’s:

 1. Introductie en start: klik hier
 2. Doorweven en rij 1b: klik hier
 3. Rijen 2a en 2b: klik hier
 4. Rijen 3a en 3b: klik hier
 5. Rijen 4a en 4b: klik hier

De rijen 4a en 4b

Ook in de rijen 4a en 4b komen de solid squares (de dichte hokjes) voor. Als je gewend bent om volgens de patroontekeningen te werken, en je gebruikt de tekeningen van de achterkant van het patroon voor de even rijen, dan werkt dat helaas niet! De dichte hokjes worden bij deze techniek alléén aan de voorkant van de deken gehaakt. Dit is niet zichtbaar op de patroontekeningen van de achterkant!

Misschien had ik de techniek single sided solid squares moeten noemen, want je zou ook aan de achterkant van de deken dichte hokjes kunnen maken, maar dat is nu niet het geval. Misschien later nog eens :-). Wat je zou kunnen doen is toch de patroontekening van de voorkant gebruiken, maar dan moet je die eigenlijk van links naar rechts lezen, en voor en achter omwisselen….. Ik vind het makkelijker om de geschreven instructies te gebruiken en de plaatjes als referentie te gebruiken of ik het goed doe, maar ik zal er toch even kort op ingaan hoe dat dan zit.

Als je denkt: ‘hm, ik volg de geschreven instructies wel’, dan kan je de stukken over de patroontekeningen overslaan. Misschien wil je wel de foto’s gebruiken om je werk te controleren, en de algemene instructies voor het haken gebruiken, maar skip de rest dan gewoon.  

Klik op de foto’s om ze in het geheel en in detail te zien.

Rij 4a

De instructies voor rij 4a zijn: kleur 2 naar voren, zij st, a 1x, v 1x, 3a 1x, v 2x, *(3a 1x, v 4x, a 1x, v 4x)* 11x, 3a 1x, v 2x, 3a 1x, v 1x, a 1x, zij st

Over de patroontekeningen

10-chart-4a-and-4b-frontFocus op de rij waar de bordeauxrode 4 in staat. Dit is de patroontekening van het begin van toer 4a van de voorkant van de deken. Lees van links naar rechts. Je ziet de witte kruisjes staan in deze rij, die dus aan de voorkant van de deken moeten komen (net als de stokjes ervoor en erna).


11-chart-4a-and-4b-backHier zie je de patroontekening van de achterkant van de deken. In deze rij zul je geen x-jes vinden, in geen enkele rij….

Je kunt deze tekening wel als referentie gebruiken of je de achterkant goed doet, maar om te controleren of je het écht goed doet, zul je echt de voorkant van het patroon moeten gebruiken! Dan is de achterkant automatisch goed.


12-chart-4a-front-instructions-nlIn deze patroontekening van de voorkant van de deken heb ik de instructies ingetekend. Je leest hier dus van links naar rechts. Dat is het geval bij alle even rijen.


De foto’s

14-row-4a-back-sideRij 4a, achterkant, de zijkant. De solid square is hier aan de achterkant niet zichtbaar, want die is aan de voorkant, of ‘goede’ kant van de deken gehaakt.

 


15-row-4a-back-repeatRij 4a, achterkant, de herhaling.  


16-row-4a-front-sideRij 4a, voorkant, de zijkant. Hier aan de voorkant is het dichte blok wel zichtbaar!


17-row-4a-front-repeatEn hier nog even een stukje herhaling van rij 4a aan de voorkant van het werk.


Rij 4b

13-chart-4b-front-instructions-nlHier in de patroontekening zie je weer de instructies ingetekend als je toch de patroontekening zou willen gebruiken. Ook rij 4b wordt aan de achterkant gehaakt, zoals alle rijen met een even nummer, en dus lees je de patroontekening van links naar rechts.

De geschreven instucties voor rij 4b zijn: v 2x, a 1x, v 2x, *(3a 1x, v 1x, 3a 1x, a 2x, v 2x, a 2x)* 11x, 3a 1x, v 1x, 3a 1x, v 2x, a 1x, v 2x

 


18-row-4b-back-sideRij 4b, achterkant, zijkant. Ook hier is weer duidelijk dat de solid square niet zichtbaar is.


19-row-4b-back-repeatRij 4b, achterkant, herhaling


20-row-4b-front-sideRij 4b, voorkant, zijkant. De solid squares is hier wel zichtbaar!


21-row-4b-front-repeatRij 4b, voorkant, herhaling


Op de volgende pagina’s laat ik de foto’s zien van de volgende toeren: klik hier om naar de pagina te gaan.


Video’s