Overzicht van de tutorials

Deze tutorial van de eerste 5 blokken en de rand is opgedeeld in een aantal pagina’s, zodat je snel naar de pagina kunt gaan die je nodig hebt. Ik geef je hier het overzicht met de linkjes.

  1. Kleuren kiezen en haaksymbolen: klik hier om naar de pagina te gaan
  2. Het proeflapje: klik hier om naar de pagina te gaan
  3. Blok 1, het middenstuk: klik hier om naar de pagina te gaan
  4. De lage rand om blok 1: klik hier om naar de pagina te gaan
  5. Blok 2, de eerste 2 toeren: dat is deze pagina
  6. Blok 2, de interwoven toeren en de eindrand: klik hier om naar de pagina te gaan
  7. Blok 3: klik hier om naar de pagina te gaan
  8. Blok 4, met steken aan de voorkant in rij 1a: klik hier om naar de pagina te gaan
  9. Blok 5: klik hier om naar de pagina te gaan
  10. De rand: klik hier om naar de pagina te gaan

De video

Voor dit onderdeel kun je hier de video’s bekijken: https://youtu.be/JclJ_c36WdA en https://youtu.be/S4n9SSZJQwU.

Blok 2: de rand in kleur 2 

04-Block-02-color-2-insideKlik op het plaatje om het in zijn geheel te zien. Dit is het schema met haaksymbolen voor kleur 2. Dit is niet een schema met ‘voor’ of  ‘achter’, maar dit is meer een overzicht van de gebruikte steken. Waar het in eerste instantie om gaat is de toer die aangegeven is bij de rode pijl, de start.

Je ziet hier dat de eerste rij wordt gemaakt het reliëf stokjes achterlangs. En je kunt zien dat die worden gemaakt om de hoekvasten en de stokjes van de rand van blok 1 in kleur 2. Bekijk eventueel nog even het schema dat we daar hebben gebruikt om de rand om blok 1 te maken. Deze steken zijn hier grijs aangegeven.

En je begint in het schema aan de linkerkant. Dat betekent dus dat we het werk om gaan draaien, met de achterkant boven, want we haken natuurlijk van rechts naar links (als je rechtshandig bent). Ter info: in de haakschema’s zie je 3 lossen plus 1 tussenlosse getekend, dus in totaal 4 lossen. Haak er 3 als je los haakt, zoals bij de tips is aangegeven.

Even een korte uitleg waarom we toch stokjes gebruiken als reliëf steek, terwijl we al een stukje rand hebben in kleur 2 (van blok 1). Je zou verwachten dat we nu bijvoorbeeld vasten zouden moeten maken, of halve stokjes. Maar omdat we de juiste hoogte willen verkrijgen, en we niet boven in de steken van de vorige toer in kleur 2 (van blok 1) werken, maar om de spijltjes van de steken, en daardoor lager werken, moeten we toch iets langere steken maken. Dus reliëf stokjes.


01-frontDit is je uitgangspositie als je klaar bent met de rand om blok 1. Je garen van kleur 1 ligt rechtsboven. Je ziet hier dat de eerste steken in kleur 1 al zijn gemaakt, zoals de meesten gewend zijn te doen.


02-turn-workKeer je werk om, zodat de onderkant boven ligt. Het garen van kleur 1 ligt nu linksboven. Om in de volgende toeren met interwoven verder te kunnen gaan, moeten we eerst een rij in kleur 2 maken (in dit geval het blauw), zodat we eindigen bij de linkerhoek en we beide kleuren garen weer aan een kant krijgen, en we weer een ‘basisrand’ in kleur 2 hebben.


03-first-BPdc-col-2Nu gaan we het eerste reliëf stokje achterlangs (RstA) maken. Die wordt om de vaste rechts gemaakt. Alle steken worden vóór de rand in kleur 1 gemaakt, dus vouw de rand van kleur 1 naar achter als je dat prettiger vindt. Dit is bovendien een staand stokje, dus maak eerst een schuiflusje, zet die op je haaknaald, en maak een reliëf stokje achterlangs. Kijk naar de video als je niet precies weet hoe je dit moet doen.


04-first-row-col-2-doneNa elke RstA maak je een losse, zoals je ook in het schema kunt zien. Hier is de rij klaar. De eerste 3 steken (of 4, als je strak haakt) voor de volgende toer in kleur 2 zijn alvast gehaakt.

In mijn instructies geef ik aan hoeveel steken je precies moet maken, in dit geval 5. Voor dit tweede blok werk je alleen langs blok 1, maar bij de volgende blokken ga je langs meerdere blokken haken, en dan zijn deze tellingen erg belangrijk om te controleren of je goed gaat.


05-first-row-col-2-folded-to-frontHier heb ik de zojuist gehaakte rand even naar voren gevouwen, zodat je de rand in kleur 1 er achter ziet liggen.


06-front-col-1-side-st-doneEn hier zie je hoe het eruit ziet als je je werk weer naar de voorkant hebt omgekeerd. Nu zie je ook dat je weer een goede uitgangspositie hebt voor de rest van het blok.


Blok 2: de eerste toer in kleur 1

De instructies voor rij 1a-voor zijn:  kleur 2 naar achter, zij st, a 4x, zij st

07-col-2-to-backHier ziet je dat kleur 2 naar achter is gebracht, en de zijsteek in kleur 1 is gemaakt (was hij natuurlijk al, zoals je op de foto’s hiervoor kunt zien).


Dit is belangrijk: de toeren 1A van alle blokken worden gemaakt als verlengde stokjes, en ze worden ook nog eens als reliëf steken achterlangs gemaakt (RvstA). Waarom verlengde stokjes? Dat is om net even dat beetje extra hoogte aan de steek te geven. Normaal gesproken zouden we hier gewone stokjes gebruiken, maar omdat we reliëf stokjes gaan maken, die een beetje lager uitkomen omdat je nu niet in de top van een stokje haakt, maar om het staande spijltje, moeten we een steek maken die een klein beetje langer is. Een dubbel stokje zou teveel zijn (geloof me, ik heb dat uitgeprobeerd toen ik dit bedacht en het uittestte), maar een verlengd stokje is precies goed. Let op: de zijsteken, dat wil zeggen de lossen aan het begin van de toer, en de laatste steek aan het eind van de toer, het stokje, blijven gewoon als je ze altijd maakt. Het gaat dus alleen om de steken die tussen de zijsteken worden gemaakt! 

05-Block-02-color-1-insideKijk ook nog even naar het schema hier met de haaksymbolen voor kleur 1 (klik op het plaatje om hem volledig te zien). In dit schema zie je dat de RvstA’s alleen in het middendeel worden gebruikt. De start (van elke toer) is hier getekend met 4 lossen, maar gebruik 3 zoals bij de tips genoemd als je los haakt. Wat je trouwens in dit schema ook ziet, is dat je niet haakt rond stokjes van een vorige toer, maar je werkt in de zijrand van blok 1. Later, bij andere blokken verderop, zul je deels om zijranden van voorgaande blokken werken en deels om stokjes van een voorgaand blok.


Onthoud het als volgt:

1. Bij de lage rand aan het eind van een blok worden vasten en reliëf halve stokjes achterlangs gemaakt: de lage steken

2. Bij de eerste rand in kleur 2 van een nieuw blok worden reliëf stokjes gemaakt: medium steken

3. Bij de eerste toer in kleur 1 van een nieuw blok worden reliëf verlengde stokjes gemaakt: hoge steken (tussen de zijsteken)

08-col-1-BPedc-startHier zie je de start van de eerste RvstA na de zijsteek. De instructies zeggen a 4x. Herinner je dat we eigenlijk nu weer gewoon interwoven gaan doen, maar dan met reliëf steken. De steek moet dus achter kleur 2 worden gemaakt. Dit betekent dat je van achter door de opening van het eerste hokje in kleur 2 naar voren steekt! Je werkt nu dus niet in de top van het stokje in kleur 1, maar om het spijltje heen. Oké, eigenlijk, om eerlijk te zijn, zijn dit geen stokjes natuurlijk, omdat we aan de zijkant van blok 1 werken, maar we kunnen doen alsof, zoals je kunt zien.

Let op: er zijn diverse blokken in het patroon waar in rij 1A ook steken ‘voor’ moeten worden gemaakt. Dat laat ik verderop zien en in de video’s. 


09-col-1-BPedc-pulled-up-loopHier is de lus opgehaald. Je hebt nu 3 lussen op je naald staan, zoals bij een gewoon stokje.


10b-col-1-BPedc-through-1Maak nu een omslag en haal die alleen door de eerste lus heen! Bij een gewoon stokje zou je het door 2 lussen heen halen, maar niet bij een verlengd stokje! Je hebt nu nog steeds 3 lussen op je naald staan. Als je op de foto kijkt, dan kun je een klein beetje zien dat er echt een steek zit onder de lus links.


11-col-1-BPedc-finishedEn nu kun je de steek afmaken als bij een regulier stokje: een omslag maken en door 2 lussen halen, en dan opnieuw een omslag maken en door 2 lussen halen. De steek is klaar.


12-row-01a-finishedEn zo werk je de hele toer door. De laatste zijsteek is een gewoon stokje. Je hoeft niet in een losse in te steken, maar je kan gewoon in de hoekopening werken.


13-row-01a-finished-backEn zo ziet het er dan aan de achterkant uit.


Klik hier om naar de volgende pagina te gaan met de verdere uitleg over blok 2.