Overzicht van de tutorials

Deze tutorial van de eerste 5 blokken en de rand is opgedeeld in een aantal pagina’s, zodat je snel naar de pagina kunt gaan die je nodig hebt. Ik geef je hier het overzicht met de linkjes.

  1. Kleuren kiezen en haaksymbolen: klik hier om naar de pagina te gaan
  2. Het proeflapje: klik hier om naar de pagina te gaan
  3. Blok 1, het middenstuk: klik hier om naar de pagina te gaan
  4. De lage rand om blok 1: klik hier om naar de pagina te gaan
  5. Blok 2, de eerste 2 toeren: klik hier om naar de pagina te gaan
  6. Blok 2, de interwoven toeren en de eindrand: dat is deze pagina
  7. Blok 3: klik hier om naar de pagina te gaan
  8. Blok 4, met steken aan de voorkant in rij 1a: klik hier om naar de pagina te gaan
  9. Blok 5: klik hier om naar de pagina te gaan
  10. De rand: klik hier om naar de pagina te gaan

De video

Voor dit onderdeel kun je hier de video’s bekijken: https://youtu.be/S4n9SSZJQwU en https://youtu.be/syhiuPrg3j4.

Blok 2: de gewone interwoven toeren

Na rij 1a gaan we gewoon de toeren weer doen als normaal: dus geen reliëf steken, maar gewoon weer boven in de stokjes insteken. 

Hierna laat ik de foto’s zien van de toeren, en daarna volgt de tutorial voor de lage eindrand.

14-row-01b-finished-frontDe instructies voor rij 1b: a 5x. Dit is het resultaat aan de voorkant.


15-row-01b-finished-backDit is het resultaat na rij 1b aan de achterkant.


16-block-2-pattern-finished-frontDit is het resultaat als blok 2 volledig is gehaakt, na rij 3a, aan de voorkant. Het garen van kleur 2 kan worden afgeknipt.


17-block-2-pattern-finished-frontDit is het resultaat als blok 2 volledig is gehaakt, na rij 3a, aan de achterkant.


18-work-of-endsDit is geen grap: werk je uiteinden van kleur 2 meteen netjes af. Wacht niet tot het eind! Vooral voor de volgende toer is dit gewoon belangrijk om te voorkomen dat je later fouten maakt. En helemaal bij de middelste blokken van de deken zitten de draadjes echt in de weg! Geloof me, je zult blij zijn als je het meteen doet. Dus haal diep adem, en pak die naald en hecht de draden af 🙂 .


Blok 2: de lage eindrand

06-Block-02-color-2-borderDit is het haakschema voor de eindrand voor blok 2. Eigenlijk gaan we hetzelfde doen als bij de lage rand van blok 1, maar nu gaan we maar om 3 zijdes heen, en we starten op een andere plek dan waar we zijn geëindigd.


19b-start-back-border-col-2Plaats je werk met de voorkant bovenop en de rechter zijkant van je laatste gehaakte blok naar de bovenkant. We gaan nu eerst haken om de zijrand. Herinner je de regel? bij de lage rand aan het eind van een blok gebruik je de lage steken: vasten en reliëf halve stokjes achterlangs. Je begint met een staand reliëf half stokje achterlangs, dat wil zeggen dat je eerst een schuiflus op je haanaald zet, en dan de reliëf steek gaat maken. In het haakschema zie je het ovaaltje rechts van de eerste steek, dat gaan we later met een naald maken.

Op de foto hier lijkt het net of ik de derde steek fout heb gedaan, maar kijk even naar de close up in de volgende foto.


20-start-back-border-col-2-close-upDit is de close-up. Klik op het plaatje. Je ziet nu dat er een randje uitsteekt boven de blauwe spijltjes: dat is het lage randje. Er zijn nu 2 RhstA’s gemaakt en 1 vaste in de hoek, zoals in het haakschema ook is te zien.

Maak nu 2 lossen en een vaste in de hoek, en maak RhstA’s langs de bovenrand. Vergeet de tussenlossen niet! Bij de hoek maak je weer een vaste, 2 lossen en een vaste en dan nog 2 RhstA’s. Stop na de laatste RhstA en knip het garen af.


21-back-border-col-2-finished-frontDe rand is klaar. In de hoeken met de 2 lossen zijn markeerders geplaatst (doe dit, want dit gaat je echt helpen!). Ik heb de rand in kleur 1 een beetje opzij gevouwen, zodat je het resultaat goed kunt zien.


22-back-border-col-2-finished-frontEn zo ziet het er aan de achterkant uit. De lage rand ligt ongeveer op dezelfde hoogte als de rand in kleur 1.


23-connect-start-to-cornerIn het haakschema zie je zowel aan het begin van de rand als aan het eind van de rand een gestreept cirkeltje. Dat is wat we nu gaan doen, en dit is best belangrijk. Neem een naald en rijg het garen door van het begin van de toer. breng het garen door de hoekopening door van kleur 2 van blok 1, waar de markeerder is. Breng je garen weer terug in de top van je eerste RhstA, zodat je een losse hebt gemaakt met je naald. Het is belangrijk deze stap te doen voor de volgende toeren als je blokken aan deze rand gaat haken! Doe het echt! Trek het garen niet zo hard aan dat je de hoek van blok 1 helemaal naar links trekt, maar maak hem ook niet te los. Werk je draad onzichtbaar af in de rest van het werk.


24-connect-end-to-cornerDoe hetzelfde met het garen aan het eind van de rand. Ook dat bevestig je aan de hoek van blok 1 door het garen door de hoekopening te halen en weer terug te steken in de top van je laatste RhstA. En ook dat niet te strak, zorg gewoon dat de rand van blok 1 netjes in een rechte lijn door blijft lopen.


De stappen die we voor blok 2 hebben gemaakt gaan we nu voor elk blok herhalen. In de rest van de tutorial ga ik het nog een paar maal herhalen, zodat je weet hoe het moet. Ik heb het in de patroonbeschrijvingen allemaal nog eens herhaald of benadrukt.

!!!Super belangrijk!!! Ik heb bij elke start van een nieuw blok en voor het eind van een blok tellingen toegevoegd. Tel dit na!!! Alsjeblieft, doe dat, want het is heel vervelend als je een nieuw blok wilt gaan bevestigen, en het blijkt dat je 4 blokken daarvoor een fout hebt gemaakt. In het begin is het nog geen ramp om het uit te halen, maar bij de eindranden gaat het om heel heel heel veel steken! Het is niet veel werk om het na te tellen, dus please please please, controleer het!

Klik hier om naar de volgende pagina te gaan van de tutorial, blok 3.