Pagina’s van deze tutorial

Ik heb de tutorial over meerdere pagina’s verdeeld.

Truc 1: de beginronde doorhalen

007 row 01 color 1 - close round with sl stDit is hoe het eruit zag als je rij 1 hebt gedaan voor dit patroon. Daarvoor heb je het gele beginrondje eerst op de groene stokjes gelegd en daarna de groene ronde gesloten, en het geel achter gelegd. 


Wat je ook kan doen is dit: je maakt eerst de 2 basissen met kleur 1 en 2. Ik heb van beide toeren al de eerste 4 lossen voor de volgende toeren gehaakt, zodat je het iets beter kunt zien. Pak nu de gemaakte lus van kleur 2 (hier het lime groen) en haal dat door de hoek heen rechts van het beginstokje heen. Voila, hetzelfde resultaat. Dit is een trucje voor als het eerste stokje van kleur 2 (lime) ACHTER moet liggen. Moet het eerste stokje voor zijn, dan leg je kleur 2 natuurlijk  gewoon bovenop kleur 1!

Maak de 2 basissen
Maak de 2 basissen
Druk door de hoek heen
Druk door de hoek heen
Resultaat
Resultaat


Truc 2: gebruik steekmarkeerders voor de hoeken (rij 2)

Met het garen dat ik hier voor de tutorial heb gebruikt is vrij goed te zien hoe je de hoeken maakt in rij 2. Ik heb een keer gewerkt met ander dunner garen, en dat was echt lastig om te zien. Wat ik toen heb gebruikt is steekmarkeerders om de hoeken te markeren.

Belangrijk: Dit is voor de situatie dat de stokjes achter moeten worden gemaakt. Als je een patroon hebt waarbij je in deze toer de stokjes voor moet maken, dan kan je nog steeds dezelfde truc toepassen, maar dan maak je de stokjes aan de voorkant (de eerste 4 lossen zullen dan ook aan de voorkant liggen, tenzij je een asymmetrisch patroon hebt).

Plaats markeerders in hoeken
Plaats markeerders in hoeken

Hier zie je dat ik elke hoek met een steekmarkeerder heb gemarkeerd. De plek waar de paarse steekmarkeerder zit is de hoek waar de eerste 4 lossen in het limegroen al zijn gemaakt.


Stokje achter in volgende hoek
Stokje achter in volgende hoek

Maak nu een stokje achter in de hoek met de rode markeerder.


2e stokje in hoek
2e stokje in hoek

Maak nu de hoeklossen en maak het 2e stokje achter in de hoek met de rode markeerder. Hierna kan je de markeerder verwijderen.


Stokje achter in volgende hoek
Stokje achter in volgende hoek

Maak weer een losse en maak het 1e stokje achter in de hoek met de blauwe markeerder. 


2e stokje in hoek
2e stokje in hoek

Maak nu de hoeklossen en maak het 2e stokje achter in de hoek met de blauwe markeerder. Op de foto is de blauwe markeerder al verwijderd.


1e hoekstokje
1e hoekstokje
2e hoekstokje
2e hoekstokje

Doe hetzelfde voor de volgende hoek.


laatste hoek
laatste hoek
toer sluiten
toer sluiten

Als je bij de laatste hoek bent gekomen (met de paarse markeerder), dan hoef je alleen nog het laatste hoekstokje te maken en natuurlijk de 4 hoeklossen. Het eerste stokje wordt namelijk gevormd door de eerste 4 lossen die je aan het begin van de toer hebt gemaakt.


Klik hier om naar de tutorial te gaan om de blokken aan elkaar te maken.