Knopen: een tasje met een blokjesmotief. Deel 4: afwerking

De onderrand

Onderrand
Onderrand

Bijna klaar! Ik wil nog even een paar laatste dingen met jullie delen. Je kan op deze foto zien dat ik op een bepaalde lengte ben gestopt. Ik had nog wel voldoende garen om nog een paar rijen verder te gaan, maar ik vond het wel mooi zo eigenlijk. Het zakje had een mooie diepte voor waar ik het voor wil gebruiken, dus tijd om er een eind aan te breien, euh, knopen.

Om de onderrand recht te krijgen, moet je alle onderste knoopjes op een rechte rij krijgen. Bij de kleurblokken doe je dat door halve blokken te knopen. In het geel zie je dat ik links een rijtje van 4 knoopjes heb gemaakt, vervolgens een rijtje van 3 knoopjes, een rijtje van 2 en vervolgens nog 1 in het hoekje rechts in het blokje. Ik heb voor de grap ook nog een kleine variatie gemaakt bij de paarse streep. Het was mogelijk om van de paarse zigzag naar de paarse rechte streep om te schakelen, en dat kon ook weer worden teruggeswitcht. Hierdoor kreeg ik een leuk ‘staandertje’  aan de onderrand. Dus, een allerlaatste draai aan het ontwerp. Ik heb dat inmiddels uitgewerkt in mijn digitale ontwerp, dus die ga ik binnenkort ook even bij mijn patronen zetten.

En… klaar met het motief knopen!

Het resultaat: het motief knopen is klaar!
Het resultaat: het motief knopen is klaar!
onderrand sluiten
onderrand sluiten

En, toen was het klaar! Het knopen van het motief dan. Want nu moet de onderrand nog worden gesloten. Ik vouw daarvoor het knoopwerk dubbel op de plek waar ik de zijranden wil hebben, en neem dan iedere keer een draadje van de voorkant van het tasje, en een draadje van de achterkant van het tasje, en knoop die aan elkaar vast. Gewoon een knoopje die je ook gebruikt bij het vastmaken van je schoenveters. Wees wel alert dat je de draadjes in de juiste volgorde oppakt, want anders wordt je tasje scheef. 

 


Finishing touch: vlechtjes maken

Ik ben dol op vlechtjes. Ik vind het zo passen bij dit soort knoopwerk. Euh, praktisch? Hm, misschien niet heel erg, maar leuk is het wel, dus ik ga ze wel doen. En lekker lang ook 🙂 . Ik maak mijn vlechtjes meestal wel even lang. Dat hoeft niet natuurlijk. Je hebt genoeg lengte over om te zien wat je wilt, misschien vindt je een golf-vorm wel leuk 🙂 . Ok, wat ik doe, is eerst alle draden op een gelijke lengte snijden.

Draden ordenen om af te snijden
Draden ordenen om af te snijden
Draden op een lengte snijden
Draden op een lengte snijden

Ik leg eerst alle draden netjes naast elkaar. Ik ‘kam’ ze met mijn vingers op mijn snijmat tot er geen draden meer kruizen of scheef zitten. Hier zie je ook dat ik nog best wel een behoorlijke lengte over had van mijn knoopdraden, dus het had nog wel wat verder gekund als ik had gewild.

Ik heb hier de snijlineaal simpelweg tegen de onderrand geplaatst, en de draden op de breedte van de snijlineaal afgesneden. Dit is 6 inch (ong 15 cm). Dat vond ik wel een leuke lengte. En toen vervolgens kon ik gaan vlechten. Ik heb per vlechtje elke keer 6 draadjes genomen, dan kom je hiermee precies mooi uit. 


En dit is hem dan!

De vlechtjes zijn gemaakt, ik heb een koordje gedraaid van de draadjes van de bovenrand, klaar! Is hij niet vrolijk geworden?

Het tasje is klaar!
Het tasje is klaar!

The end… maar er komt nog meer!

Dit is het eind van deze blog over het maken van dit tasje. Ik heb jullie meegenomen op mijn reis, waarbij ik een idee kreeg, het ontwerp heb uitgedokterd, hoe ik begonnen ben, waar ik allemaal tegenaan ben gelopen, tot het uiteindelijke resultaat. Ja, ik moet die voering met de rits er nog even inzetten, maar dit is het voor het knoopwerk. En je kan zelf ook voor een ander soort sluiting kiezen. The sky is the limit, zeg ik dan maar 🙂 . 

Ik ga het digitale ontwerp ook nog plaatsen bij mijn knooppatronen, dat laat ik nog even weten zodra het er staat. En oh, dat vergeet ik bijna: de video’s!!!!! Ja, ze komen er aan, ik heb vanmorgen mijn video-man laten weten wat ik wil qua editing, en dat gaat hij doen. Dus binnenkort staan ook de instructie-video’s op mijn YouTube kanaal. Mocht je dit nog niet hebben meegeknoopt omdat je het misschien nog wat moeilijk vindt, dan kan je het binnenkort stap voor stap zien.

Ik hoop dat je hebt genoten van deze blogs over dit tasje. Ik ga in de toekomst zeker nog meer over knopen of macramé plaatsen. Er is nog zoveel leuks wat je er mee kan doen! Op het ogenblik ben ik aan het stoeien met een zoom loom. Google het maar even, dan kan je zien dat dit een soort mini-weefgetouwtje is. En dat is ook zo leuk! Super simpel, echt waar, en verrassend vooral. Met verloopgarens krijg je zulke verrassende effecten. Weer eens wat anders dan breien en haken 🙂 (doe ik ook nog hoor! voordat ik boze reacties krijg 🙂 ). En heel ontspannend ook om te doen. Lekker onderuitgezakt op de bank, zoom loom in de hand, wat kan handwerken toch heerlijk relaxed zijn 🙂 🙂 🙂 . Maar dat later! Dus houdt mijn blog in de gaten, voor nieuwtjes over de het patroon, de video’s, en andere leuke dingen! Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *