Index

Deze tutorial is te groot om op 1 pagina te tonen, dus is hij verdeeld over meerdere pagina’s. Gebruik de linkjes van onderstaande index om naar de pagina te gaan waar je wilt zijn.

  • Inleiding, afkortingen en tekens en start tutorial 1: klik hier
  • Start tutorial 1, opzet en eerste rijen: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 1: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 2: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 3, werken aan de achterkant: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 1, met driehoekjes die naar boven wijzen: dat is deze pagina
  • tutorial 2: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 2, met driehoekjes die naar beneden wijzen: klik hier
  • structuren combineren en samenvatting: klik hier
  • tutorial 3: klik hier

Video

Voor de basis met gesloten  structuren kun je deze video bekijken: https://youtu.be/-2aZ4BBFjwM

De instructietekening

tut-1-chart-05

Dit is het volgende deel van de instructietekening. In dit deel van de tutorial gaan we vooral focussen op de rijen 9b en 12b. In deze rijen zie je nieuwe afkortingen, zoals fml, fmr, bml en bmr. Dit zijn zogenaamde ‘midden’-steken, om de dichte structuren te kunnen maken. Het is eigenlijk solid squares voor driehoekjes :-).

In de instructietekeningen zie je dat niet elke kolom even breed is. Dat  is omdat sommige instructies gewoon meer tekens bevatten en dus meer ruimte nodig hebben. Sommige instructies zijn wel heel erg lang, en die heb ik dan ook vervangen door hier bijv ① en ②. Dat staat gewoon uitgelegd in de legenda bij de instructietekening, dus dat hoef je niet uit je hoofd te leren, En het kan per patroon ook nog verschillen. In dit geval zijn dit de instructies voor de (alleen Engelstalige) instructietekening.

①: fr+fmr+f+fml+fl

②: br+bmr+b+bml+bl

Rij 9b

Notatie: Rij 9b – voor: v, a 2x, *([vr+vmr+v], a)* 2x, [vr+vmr+v+vml+vl], *(a, [v+vml+vl])* 2x, a 3x

Row 9b – front f, b 2x, *([fr+fmr+f], b)* 2x, [fr+fmr+f+fml+fl], *(b, [f+fml+fl])* 2x, b 3x

Een groot deel van deze instructies zul je nu begrijpen. In de instructies komen nu ook de ‘vmr’ en de ‘vml’ voor. Dit zijn ‘opvul’steken zoals je ook bij solid squares ziet, waarbij je steken tussen de rastersteken maakt. Bij gecombineerde steken werkte je tot nu in de rastersteken van de toer eronder. De ‘vmr’ en de ‘vml’ worden tussen de rastersteken in gemaakt. 

Deze steken zijn gewone stokjes! Dus niet verlengd. Dit geeft het beste resultaat, de structuur zal niet een dikke ‘blob’ worden hiermee. De steek heeft voldoende stretch om de ietwat langere lengte (want hij loopt natuurlijk wat schuin) op te vangen.

Kijk de video of bij de foto’s hieronder hoe je de steken maakt.

Hier nog wat screenshots uit de video. Sorry dat niet alle foto’s scherp zijn, de software waarmee ik de screenshots maak kan het helaas niet altijd goed oppikken. Klik op de foto’s om ze in het geheel en full size te zien.

tut-1-row-9b-01-start-positionDit is de uitgangssituatie voor de eerste [vr+vmr+v].


tut-1-row-9b-02-start-of-vr-plus-vmr-plus-vJe ziet hier de positie waar je moet insteken. Dit is waar ook de laatste steek van de a 2x is gemaakt. Dit is hetzelfde als bij de open structuur. Je werkt de eerste steek naar rechts toe, na de tussenlosse.


tut-1-row-9b-03-first-of-vr-plus-vmr-plus-vDe ‘vr’ is gemaakt. Dit is een verlengd stokje. We hebben hier weer een gecombineerde steek (vanwege de rechte haken), dus je maakt de steek niet af.


tut-1-row-9b-04-second-of-vr-plus-vmr-plus-vDe ‘vmr’ is hier gemaakt. Je ziet dat deze in de losse-opening is gemaakt. Dit is een stokje (dus niet verlengd!), en je maakt deze niet af.

Het kan zijn dat een ‘vmr’ in een onderliggend stokje moet worden gemaakt. Dat is het geval als je in de rij eronder in kleur 2 een stukje solid squares hebt gemaakt. Dit is dan geen rastersteek maar een ‘opvul’steek waar je dan in moet werken.


tut-1-row-9b-05-third-of-vr-plus-vmr-plus-vEn hier is de ‘v’ gemaakt in de volgende rastersteek.


tut-1-row-9b-06-vr-plus-vmr-plus-v-doneDe steek is nu afgemaakt.


tut-1-row-9b-07-first-part-5-stitchDit is het begin van de [vr+vmr+v+vml+vl]. Het eerste deel, de vr+vmr+v, is al gemaakt hier.


tut-1-row-9b-08-4th-of-5-stitchDe ‘vml’ wordt nu naar links gewerkt in de volgende losse-opening. Een gewoon stokje. Maak de steek niet af.

Het kan zijn dat een ‘vml’ in een onderliggend stokje moet worden gemaakt. Dat is het geval als je in de rij eronder in kleur 2 een stukje solid squares hebt gemaakt. Dit is dan geen rastersteek maar een ‘opvul’steek waar je dan in moet werken.


tut-1-row-9b-09-all-of-5-stitch-doneEn nu de ‘vl’, een verlengd stokje in de volgende rastersteek.


tut-1-row-9b-10-5-stitch-doneHaak nu alle 5 steken samen, hier zie je het resultaat.


tut-1-row-9b-11-first-of-v-plus-vml-plus-vlDit is nog even een [v+vml+vl]. De eerste steek, de ‘v’, een stokje, is gemaakt.


tut-1-row-9b-12-second-of-v-plus-vml-plus-vlDe ‘vml’ is nu gemaakt in de losse-opening. Een gewoon stokje.


tut-1-row-9b-13-v-plus-vml-plus-vl-doneEn hier is de ‘vl’ gemaakt, een verlengd stokje,  en alle 3 steken zijn samengehaakt.


tut-1-row-9b-14-row-9b-doneDit is het resultaat van rij 9b. Je ziet hier opnieuw dat de schuine zijdes er nog niet echt heel mooi uitzien. Maar dat wordt in de volgende toer gefixed!


In toer 10a zul je weer instructies tegenkomen met {ir} en {il}. Dat werkt hetzelfde als voorheen. Deze maken weer dat de schuine lijnen er netjes uit komen te zien.

Rij 12b

Notatie: Rij 12b – achter: a, v 2x, *([ar+amr+a], v)* 2x, [ar+amr+a+aml+al], *(v, [a+aml+al])* 2x, v 3x

Row 12b – back: b, f 2x, *([br+bmr+b], f)* 2x, [br+bmr+b+bml+bl], *(f, [b+bml+bl])* 2x, f 3x

Dit is opnieuw dezelfde notatie als hiervoor. De ‘amr’ en de ‘aml’ zijn nieuw. Je werkt nu de middensteken aan de achterkant van het werk, de voorkant van het lapje. De ‘amr’ en de ‘aml’ zijn gewone stokjes. Ze worden gemaakt in een tussenlosse-opening tussen 2 rastersteken in of in een opvulsteek als de rij eronder in kleur 2 een stukje solid squares is.

Kijk de video hoe je de steken maakt. Maar ik denk dat je wel weet hoe je dit nu moet doen.

Gesloten structuren, maar dan met de punt naar beneden

In dit stuk hebben we de gesloten structuren gedaan die aan de onderkant in meerdere steken is gewerkt, in één steek aan de bovenkant resulteren. In het volgende deel gaan we het omgekeerd doen. Klik hier om naar de volgende pagina te gaan.

Video