Index

Deze tutorial is te groot om op 1 pagina te tonen, dus is hij verdeeld over meerdere pagina’s. Gebruik de linkjes van onderstaande index om naar de pagina te gaan waar je wilt zijn.

  • Inleiding, afkortingen en tekens en start tutorial 1: klik hier
  • Start tutorial 1, opzet en eerste rijen: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 1: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 2: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 3, werken aan de achterkant: dat is deze pagina
  • tutorial 1: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 1, met driehoekjes die naar boven wijzen: klik hier
  • tutorial 2: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 2, met driehoekjes die naar beneden wijzen: klik hier
  • structuren combineren en samenvatting: klik hier
  • tutorial 3: klik hier

Video

Voor de basis met open structuren kun je deze video bekijken: https://youtu.be/N1pFwdLi_Bw.

De instructietekening

tut-1-chart-04

Dit is het volgende deel van de instructietekening. In dit deel van de tutorial gaan we focussen op rij 6b en 7a. Het is niet zo heel veel anders dan de vorige rijen waarin we de schuine lijnen maakten. We maken eigenlijk hetzelfde, maar werken aan de achterkant, zodat de instructies er ietsje anders uitzien

Rij 6a

Rij 6a is gewoon solid squares. Als je naar de instructietekening kijkt zie je wel de schuine lijnen, maar die kun je ‘vergeten’ hier, dat komt aan bod in de volgende rij.

Rij 6b

Notatie: Rij 6b – achter: a, v 2x, *([ar+v], v)* 2x, [ar+v+al], *(v, [v+al])* 2x, v 3x

Row 6b – back: b, f 2x, *([br+f], f)* 2x, [br+f+bl], *(f, [f+bl])* 2x, f 3x

In deze toer zie je min of meer hetzelfde terugkomen als in toer 3b, alleen is alles omgekeerd, omdat je nu aan de achterkant van het lapje werkt. De ‘[ar+v]’ is opnieuw een gecombineerde steek die je aan de achterkant van het werk begint, maar die je naar rechts werkt, in de voorgaande rastersteek: achter rechts = ar. Dit is een verlengd stokje, die je dus niet afmaakt, omdat je daarna nog de ‘v’ gaat haken in de volgende rastersteek.

Hetzelfde voor ‘[v+al]’. Hier begin je met een steek voor, die je niet afmaakt, gevolgd door een steek achter die je naar links werkt, in de volgende rastersteek: achter links = al. Bedenk hier weer bij dat je vooruit hebt gewerkt, dus de eerstvolgende steek die je hierna maakt, moet wel worden gemaakt op de plek waar de ‘al’ is ingestoken, omdat deze rastersteek nog wel moet worden gemaakt.

Hier nog wat screenshots uit de video.

tut-1-row-6b-01-start-of-the-rowDit is de start van de rij.


tut-1-row-6b-02-start-of-ar-plus-vDe start van de ‘[ar+v]’. Na de tussenlosse wordt de steek ingestoken in dezelfde rastersteek waar je zojuist de vorige steek hebt gemaakt, aan de achterkant van het rood, zodat de schuine lijn naar rechts zal lopen. Je maakt een verlengd stokje, maar maakt hem niet af.


tut-1-row-6b-03-v-part-of-ar-plus-vHier is de plek waar de ‘v’ van de ‘[ar+v]’ wordt gemaakt. Dit is de volgende rastersteek.


tut-1-row-6b-04-ar-plus-v-doneHier zijn beide steken gemaakt en tot 1 steek samengevoegd.


tut-1-row-6b-05-ar-plus-v-plus-al-step-1Dit is de start van de ‘[ar+v+al]’. De ‘ar’ is gemaakt, een verlengd stokje. Deze is ingestoken in de vorige rastersteek.


tut-1-row-6b-06-ar-plus-v-plus-al-step-2Nu de ‘v’ van de ‘[ar+v+al]’. Een stokje. Dit is de rastersteek die je zonder schuine lijnen zou hebben gehaakt.


tut-1-row-6b-07-ar-plus-v-plus-al-step-3En tot slot de ‘al’ van de ‘[ar+v+al]’. Een verlengd stokje. Deze is ingestoken in de volgende rastersteek. Vergeet niet deze rastersteek af te maken met de volgende steek.


tut-1-row-6b-08-ar-plus-v-plus-al-step-4Alle 3 de onderdelen staan nu op de haaknaald.


tut-1-row-6b-09-ar-plus-v-plus-al-doneEn de steek wordt vervolgens afgemaakt met een omslag en doorhaling door alle 4 lussen op de haaknaald.


tut-1-row-6b-10-v-plus-al-doneHier nog een voorbeeld van een ‘[v+al]’.


tut-1-row-6b-11-row-6b-doneEn hier het resultaat van de rij.


Rij 7a

Notatie: Rij 7a – voor: kleur 2 naar voren, zij st, 4v & v{ir}, *(2v & v{ir})* 2x, *(v{il} & 2v)* 2x, v{il} & 4v, zij st

Row 7a – front: color 2 to front, side st, 4f & f{ir}, *(2f & f{ir})* 2x, *(f{il} & 2f)* 2x, f{il} & 4f, side st

In deze toer zie je min of meer hetzelfde terugkomen als in toer 4a, alleen is alles omgekeerd, omdat je nu aan de voorkant van het lapje werkt. De v{ir} is dit keer een stokje dat je aan de voorkant van het werk maakt, en bij deze steek je aan de rechterkant van de schuine lijn in. Bij de v{il} steek je in in de rastersteek, maar dan aan de linkerkant van de schuine lijn.

Hier wat screenshots van de video.

tut-1-row-7a-01-ir-startHier is het 4e stokje van de 4v in de losse-ruimte gemaakt en staan we op het punt de v{ir} te maken.


tut-1-row-7a-02-ir-insertSteek in in de rastersteek aan de rechterkant van de schuine lijn.


tut-1-row-7a-03-ir-doneDe v{ir} is gemaakt. Klik even op de foto om het goed te kunnen zien.


tut-1-row-7a-04-il-startDit is de eerste plek waar we een v{il} moeten gaan doen, links van de linker schuine lijn.


tut-1-row-7a-05-il-insertSteek in aan de linkerkant van de schuine lijn. Kijk goed naar de rastersteken!


tut-1-row-7a-06-il-doneDe steek is nu gemaakt. Je ziet hier ook duidelijk de losse-opening waar de volgende steek moet worden gemaakt


tut-1-row-7a-07-row-7a-doneEn dit is het resultaat van rij 7a.


Gesloten structuren

Het volgende deel van de tutorial gaat over gesloten structuren. Zowel driehoekjes die naar boven en naar beneden wijzen. Ga naar de volgende pagina voor het volgende deel: klik hier.

 

Video