Index

Deze tutorial is te groot om op 1 pagina te tonen, dus is hij verdeeld over meerdere pagina’s. Gebruik de linkjes van onderstaande index om naar de pagina te gaan waar je wilt zijn.

  • Inleiding, afkortingen en tekens en start tutorial 1: klik hier
  • Start tutorial 1, opzet en eerste rijen: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 1: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 2: dat is deze pagina
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 3, werken aan de achterkant: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 1, met driehoekjes die naar boven wijzen: klik hier
  • tutorial 2: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 2, met driehoekjes die naar beneden wijzen: klik hier
  • structuren combineren en samenvatting: klik hier
  • tutorial 3: klik hier

Video

Voor de basis met open structuren kun je deze video bekijken: https://youtu.be/N1pFwdLi_Bw.

De instructietekening

tut-1-chart-03Dit is de instructietekening die je ook op de vorige pagina hebt gezien. In dit deel van de tutorial gaan we focussen op rij 4a, waar wat nieuws in voor komt. Bedenk dat we nu aan de achterkant van het lapje werken, dus de instructietekening moet van links naar rechts worden gelezen als je hier vanaf wilt werken.

Rij 4a: een stukje solid squares met wat extra’s

Notatie: Rij 4a – achter: kleur 2 naar achter, zij st, 4a & a{ir}, *(2a & a{ir})* 2x, *(a{il} & 2a)* 2x, a{il} & 4a, zij st

Row 4a – back: color 2 to back, side st, 4b & b{ir}, *(2b & b{ir})* 2x, *(b{il} & 2b)* 2x, b{il} & 4b, side st 

Kleur 2 naar achter: je ziet dat de eerste steek in rij 4b een steek achter is (de ‘b’, back), dus leg je het garen naar achter. In dit geval is dat naar de voorkant van het lapje.

Het volgende is gedeeltelijk standaard notatie voor solid quares. De 4a betekent dat je 4 steken aan de achterkant maakt, direct naast elkaar zonder tussenlossen, aan de voorkant van het lapje! Let op: de 4e steek wordt in de onderliggende losse-opening gemaakt.

Daarna komt iets nieuws: ‘& a{ir}’. De ‘&’ betekent dat wat daarna volgt direct achter het voorgaande wordt gehaakt, zonder een tussenlosse te haken. Dit is iets wat je ook moet onthouden als we gesloten structuren gaan maken. De ‘a{ir}’ betekent dat je een steek achter moet maken, maar dat je aan de rechterkant moet insteken. Deze steek wordt namelijk gemaakt op de plek waar aan de voorkant van het werk een schuine lijn loopt. Het is daarom erg belangrijk aan welke kant je insteekt, zodat de schuine lijn wel goed blijft lopen! Kijk bij de foto’s hieronder of bekijk de video hoe je dit doet.

Belangrijk! Dit is eigenlijk een solid square stukje, en die bestaat in totaal altijd uit een oneven aantal steken. Dus 4a & a{ir} is een blokje van 5 steken. De eerste en alle oneven steken worden in een rastersteek gemaakt, de tussenliggende steken in een lossenruimte of een onderliggend stokje.

Verder in de instructies zie je ‘a{il}’. Dit betekent dat je aan de linkerkant insteekt. Dit wordt gevolgd door een 2a. Dus dit is een set van 3 steken achter, direct naast elkaar. De ‘a{il} & 4a’ is een set van in totaal 5 steken.

Het maken van a{ir}

Vooraf een tip: als je het lastig vindt om te zien wat je moet doen, dan kun je alvast naar de volgende pagina gaan om te zien hoe je dit moet doen als je rij 7a gaat maken. Die wordt aan de voorkant van het lapje gehaakt, dus dan kun je iets beter zien wat er gebeurt. Je moet het alleen ‘omgekeerd’ doen bij het navolgende deel, omdat je hier aan de achterkant werkt.

tut-1-row-4a-01-dc-into-chain-spaceHier zie je een screenshot van het 4e stokje dat in de losse-opening is gemaakt (van 4a & a{ir}), vlak voor de ‘a{ir}’. 


tut-1-row-4a-02-slanted-line-at-the-frontHier heb ik het lapje even omgedraaid (op zijn kop) zodat je de voorkant ziet. Bij de punt van de haaknaald zie je de schuine lijn lopen.


tut-1-row-4a-03-insert-rightJe moet nu gaan werken in de volgende rastersteek, dit is waar de haaknaald naar wijst. Soms moet je de steek dan iets naar rechts trekken om aan de rechterkant van de schuine lijn te kunnen werken.


tut-1-row-4a-04-5-stitches-doneDe 5 steken zijn gedaan.


tut-1-row-4a-05-5-stitches-done-frontEn zo ziet het eruit aan de voorkant van het lapje.


tut-1-row-4a-06-next-part-doneHier is ook het volgende stukje gedaan met de 2 herhalingen.


Het maken van a{il}

tut-1-row-4a-07-insert-leftDit is de start van de eerste herhaling van ‘a{il} & 2a’. Ditmaal wordt de naald ingestoken aan de linkerkant van de schuine lijn die aan de voorkant van het lapje zit. Daarvoor moet je soms de steek een beetje naar links trekken.


tut-1-row-4a-08-work-into-chain-spaceDe volgende steek (de eerste van de 2a) wordt gemaakt in de tussenlosse-opening.


tut-1-row-4a-09-3-stitches-madeDe 3 steken naast elkaar zijn gemaakt.


tut-1-row-4a-10-row-4a-doneHet resultaat van toer 4a. Je ziet nu dat de schuine lijnen veel beter uitkomen!


De volgende toeren

De volgende toeren tot en met rij 6b zijn gewone solid squares toeren. Kijk daarvoor in de download van het patroon.

Daarna komt nog een deel van de schuine lijnen terwijl je aan de achterkant werkt. Ga naar de volgende pagina (klik hier) voor het volgende deel van de tutorial met schuine lijnen, de open structuren.

Video