Index

Deze tutorial is te groot om op 1 pagina te tonen, dus is hij verdeeld over meerdere pagina’s. Gebruik de linkjes van onderstaande index om naar de pagina te gaan waar je wilt zijn.

  • Inleiding, afkortingen en tekens en start tutorial 1: klik hier
  • Start tutorial 1, opzet en eerste rijen: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 1: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 2: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 3, werken aan de achterkant: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 1, met driehoekjes die naar boven wijzen: klik hier
  • tutorial 2: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 2, met driehoekjes die naar beneden wijzen: dat is deze pagina
  • structuren combineren en samenvatting: klik hier
  • tutorial 3: klik hier

Video

Voor de gesloten  structuren met de punten naar boven kun je deze video bekijken: https://youtu.be/PmenNgtW6Rs

Tutorial 2

DOWNLOAD HIER HET PATROON MET DE GESCHREVEN INSTRUCTIES

DOWNLOAD HIER DE INSTRUCTIETEKENING

CAL 2024 garenverbruik

Voor de Artdeco CAL van 2024 heb ik Alize Cotton Gold gebruikt. Ik heb ongeveer 38 m van kleur 1 (c1) en 32 m van kleur 2 (c2) gebruikt. Het lapje is 16,5 cm breed en hoog.

c1: # l  c1: # st  c2: # l  c2: # st  c2: # diagonaal c2: # midden st
172 324 213 210 28 12

De instructietekening

tutorial-2-instr-chart-part-1In dit deel van de tutorial focussen we op de toeren 3b en 6b. De opzet is hetzelfde als het vorige proeflapje, dus je kunt naar de betreffende pagina van de tutorial gaan en de video over de opzet bekijken. 

Rij 3b

Notatie: Rij 3b – voor: v, a, *(v & vmr & [vr+a])* 2x, v & vmr & [vr+a+vl] & vml & v, *([a+vl] & vml & v)* 2x, a 2x

Row 3b – front: f, b, *(f & fmr & [fr+b])* 2x, f & fmr & [fr+b+fl] & fml & f, *([b+fl] & fml & f)* 2x, b 2x

Op zich zie je niet heel veel nieuws hier, je bent eigenlijk alles al eens tegengekomen. Maar we gaan focussen op ‘v & vmr & [vr+a]‘, ‘v & vmr & [vr+a+vl] & vml & v‘ en ‘[a+vl] & vml & v‘. Dit zijn steken die ieder elke keer worden afgemaakt, dus het zijn geen gecombineerde steken (met uitzondering natuurlijk van de gedeeltes met de rechte haken eromheen)! De ‘&’ (ampersand) tussen de steken in zegt dat ze worden gehaakt zonder tussenlosse! En elke ‘vmr ‘en ‘vr’ worden naar rechts gehaakt, waarbij je insteekt op de plek waar de voorgaande rastersteek is. Elke ‘vml’ en ‘vl’  worden naar links gehaakt, waarbij je insteekt op de plek waar de volgende rastersteek is. De ‘vr’ en de ‘vl’ zijn opnieuw verlengde stokjes, de ‘vmr’ en de ‘vml’ zijn gewone stokjes.

Kijk de video of bij de foto’s hieronder hoe je de steken maakt.

Hier wat screenshots uit de video. Sorry dat niet alle foto’s scherp zijn, de software waarmee ik de screenshots maak kan het helaas niet altijd goed oppikken. Klik op de foto’s om ze in het geheel en full size te zien.

tut-2-row-3b-01-start-of-structureDit is de uitgangspositie waarmee we de ‘v & vmr & [vr+a]’ gaan maken. Je ziet door de opening in het rode vakje waar je moet gaan werken.


tut-2-row-3b-02-first-doneDe ‘v’ is gemaakt. Een stokje dat is gemaakt in de rastersteek eronder en dat is afgemaakt, want het is geen gecombineerde steek. Je maak nu geen(!!!) tussenlosse, omdat je de ‘&’ ziet staan.


tut-2-row-3b-03-second-doneDe volgende steek is een ‘vmr’. Een gewoon stokje, maar je moet hem wel naar rechts maken, dus in de voorgaande rastersteek! Je ziet hier dat de ‘v & vmr’ in dezelfde steek zijn gemaakt. Je maak nu opnieuw geen(!!!) tussenlosse, omdat je de ‘&’ ziet staan.


tut-2-row-3b-04-first-part-of-third-doneHierna moet nog een ‘[vr+a]’ worden gemaakt, een gecombineerde steek. Hier is de ‘vr al gemaakt, een verlengd stokje, dat niet is afgemaakt. Deze is gemaakt in dezelde steek als de vorige twee, dus de voorgaande rastersteek.


tut-2-row-3b-05-insert-hereDit is de positie, bij mijn duim, waar de ‘a’ nog moet worden gemaakt.


tut-2-row-3b-06-third-doneEn hier is de gecombineerde steek ook afgemaakt. Je ziet nu dat alle 3 onderdelen van de ‘voor’-steken in een punt samen zijn gehaakt aan de basis (muv natuurlijk van de ‘a’ van de gecombineerde steek), maar dat het geresulteerd heeft in 3 steken aan de bovenkant.

Als je de instructietekening bestudeert zie je ook dat er 3 cellen aan de bovenkant van de structuur zitten. 


tut-2-row-3b-07-first-part-combinedHier gaan we de ‘[a+vl] & vml & v’ maken. Hier starten we met de gecombineerde steek, de ‘[a+vl]’. De ‘a’ is al gemaakt.


tut-2-row-3b-08-second-part-combinedDe ‘vl’ is hier ook gemaakt in de volgende rastersteek en de twee steken zijn samengehaakt. Maak nu geen(!!!) tussenlosse, want er staat een ‘&’. 


tut-2-row-3b-09-second-part-structureHier is de ‘vml’ gehaakt. Dus naar links toe, net als de ‘vl’ van de gecombineerde steek, in de volgende rastersteek. Maak deze steek gewoon af. Maak nu geen(!!!) tussenlosse, want er staat een ‘&’. 


tut-2-row-3b-10-third-part-structureEn dan tot slot de ‘v’. De foto is niet heel duidelijk, want de 3 steken aan de bovenkant zijn een beetje verstopt onder mijn duim.


tut-2-row-3b-11-third-part-structureDit is een iets betere foto van een stukje verderop in de toer.


tut-2-row-3b-12-row-3b-doneEn hier is de toer afgemaakt. Sorry, het eerste deel mist op de foto.


Rij 6b

Notatie: Rij 6b – achter: a, v, *(a & amr & [ar+v])* 2x, a & amr & [ar+v+al] & aml & a, *([v+al] & aml & a)* 2x, v 2x

Row 6b – back: b, f, *(b & bmr & [br+f])* 2x, b & bmr & [br+f+bl] & bml & b, *([f+bl] & bml & b)* 2x, f 2x

Je zal ongetwijfeld nu weten hoe je dit moet lezen en doen.  De ‘amr’ en de ‘aml’ zijn nieuw, het zijn gewone stokjes die schuin worden gehaakt in respectievelijk een voorgaande of volgende rastersteek, maar dan achter het werk, aan de voorkant van het lapje.

Kijk de video of bij de foto’s hieronder hoe je de steken maakt.

Hier opnieuw wat screenshots uit de video. Klik op de foto’s om ze in het geheel en full size te zien.

tut-2-row-6b-01-insert-firstWe gaan het brede stukje hier doen: ‘a & amr & [ar+v+al] & aml & a‘. De haaknaald wijst naar de plek waar we het eerste stokje achter gaan doen. Dit stokje wordt gewoon helemaal afgemaakt. Daarna geen tussenlosse, want er staat een ‘&’ achter de ‘a’.


tut-2-row-6b-02-first-2-doneHier is de tweede steek gemaakt, de ‘amr’. Deze steek is ingestoken naar rechts, in de voorgaande rastersteek waar de ‘a’ is gemaakt. De steek is gewoon afgemaakt. Daarna weer geen tussenlosse, want er staat een ‘&’ achter de ‘amr’.


tut-2-row-6b-03-first-part-combined-doneHier is de start van de ‘[ar+v+al]‘. Een gecombineerde steek die uit 3 delen bestaat. De ‘ar’ is gemaakt, een verlengd stokje,maar nog niet afgemaakt. Deze is ingestoken in de voorgaande rastersteek, waar de ‘amr’ is gemaakt.


tut-2-row-6b-04-second-part-combined-doneHier is de steek voor gemaakt, de ‘v’, in de volgende rastersteek. Maak de steek niet af.


tut-2-row-6b-05-third-part-combined-insertEn hier is de plek waar de ‘al’ moet worden gemaakt, in de volgende rastersteek naar links. Een verlengd stokje.


tut-2-row-6b-06-combined-doneHier is de gecombineerde steek afgemaakt. Deze resulteert aan de bovenkant dus in 1 steek. Daarna weer geen tussenlosse, want er staat een ‘&’ achter de gecombineerde steek. 


tut-2-row-6b-07-fourth-part-doneHier is de ‘aml’ gemaakt in dezelfde steek waar de ‘al’ is gemaakt. De steek is afgemaakt. Opnieuw geen tussenlosse.


tut-2-row-6b-08-stitch-doneEn hier is tot slot de ‘a’ gemaakt. Het hele stukje bestaat nu uit 5 steken aan de bovenkant.


tut-2-row-6b-09-row-6b-doneEn hier de toer aan de voorkant van het lapje.


Rest van tutorial 2 en tutorial 3

De rest van het 2e lapje kun je gewoon als oefening verder haken. De 3e tutorial, waar ik geen video voor heb gemaakt, is ook een leuke oefening. De downloads vind je op een pagina verderop.

Structuren combineren

Op de volgende pagina laat ik een stukje zien uit mijn deken, waar diverse structuren naast elkaar worden gecombineerd. Dit komt in mijn deken vaak voor, en het is gewoon handig om dat even een keer te hebben gezien.

Klik hier om naar de volgende pagina te gaan.

Video