blanket-startIndex

Deze tutorial is te groot om op 1 pagina te tonen, dus is hij verdeeld over meerdere pagina’s. Gebruik de linkjes van onderstaande index om naar de pagina te gaan waar je wilt zijn.

  • Inleiding, afkortingen en tekens en start tutorial 1: klik hier
  • Start tutorial 1, opzet en eerste rijen: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 1: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 2: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 3, werken aan de achterkant: klik hier
  • tutorial 1: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 1, met driehoekjes die naar boven wijzen: klik hier
  • tutorial 2: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 2, met driehoekjes die naar beneden wijzen: klik hier
  • structuren combineren en samenvatting: dat is deze pagina
  • tutorial 3: klik hier

In dit gedeelte ga ik laten zien hoe je structuren combineert, gewoon om je het een keer te laten zien. Als je de instructies van de vorige pagina’s van de tutorial stap voor stap opvolgt, dan moet het wel lukken, maar het is in het begin misschien wat veel, dus laat ik het hier met wat foto’s zien.

Onderstaande kun je ook in deze video zien: https://youtu.be/PmenNgtW6Rs 

De instructietekening

tut-blanket-combined-structures

In dit stukje gaat het om de gedeeltes in de instructietekening die met rood zijn omrand. 

Notatie: [a+vl] & vml & [v+vml+vl], a, [vr+vmr+v] & vmr & [vr+a]

[b+fl] & fml & [f+fml+fl], b, [fr+fmr+f] & fmr & [fr+b]

Hier zie je gecombineerde steken samen met de gedeeltes met de ‘&’ ertussen. Volg de regels gewoon stap voor stap.

Kijk de video of bij de foto’s hieronder hoe je de steken maakt.

Hier wat screenshots uit de video. 

tut-blanket-01-start-positionWe beginnen eerst met de structuur rechts: ‘[a+vl] & vml & [v+vml+vl]‘.

Dit is de uitgangspositie. Je ziet de v-vorm met de 5 steken aan de bovenkant waar we in gaan werken. We beginnen met de gecombineerde steek ‘[a+vl]‘. 


tut-blanket-02-back-combinedDit is de plek waar de steek achter gaan maken.


tut-blanket-03-vl-positionDe ‘vl’ maken we in de eerste steek (de meest rechtse) van de 5 van de v-vorm.


tut-blanket-04-b-plus-vl-doneDe gecombineerde steek ‘[a+vl]‘ is gemaakt. Op de foto leunt de steek achter een beetje naar links, maar dat is omdat ik de steek een beetje naar links trok. Je maakt nu geen tussenlosse, vanwege de ‘&’. 


tut-blanket-05-vml-positionDe ‘vml’ maak je nu in dezelfde steek als de ‘vl’, want je werkt naar links. Bedenk dat je eigenlijk nog niet bij de volgende rastersteek bent belandt die na de rastersteek komt waar je de steek achter hebt gemaakt van de gecombineerde steek.


tut-blanket-06-vml-doneHier is de ‘vml’ gemaakt. Je maakt nu geen tussenlosse, vanwege de ‘&’. Je hebt nu aan de bovenkant twee steken, een van de gecombineerde steek, en een van de ‘vml’.


tut-blanket-07-v-of-combined-doneNu komt meteen weer een gecombineerde steek: ‘[v+vml+vl]’. Deze wordt over meerdere steken aan de basis gemaakt, en zal resulteren in 1 steek. De eerste ‘v’ is hier gemaakt, in dezelfde steek als de ‘vml’ die we net hebben gemaakt. Bedenk ook dat dit de steek is die de rastersteek afmaakt, omdat we net vooruit naar links hebben gewerkt.

Kijk even goed naar de foto. De volgende steek, net boven mijn duim, is de volgende steek  waar je gaat insteken voor de de ‘vml’. 


tut-blanket-08-vml-of-combined-doneDe ‘vml’ is gemaakt. Merk ook weer op dat de steken nog niet zijn afgemaakt.


tut-blanket-09-combined-doneEn hier is de ‘vl’ gemaakt, in de 3e steek van de set van 5 van de v-vorm eronder. De 3 steken  zijn ook samengehaakt. Nu kan je een tussenlosse haken, want er staat nu geen ‘&’.


tut-blanket-10-stitch-back-doneVoordat we naar de volgende gecombineerde structuur gaan wordt er eerst nog een steek achter gemaakt. Ook deze wordt in de 3e steek van de v-vorm gemaakt, want het raster moet worden afgemaakt.


tut-blanket-11-fr-combined-doneDit is het tweede deel: ‘[vr+vmr+v] & vmr & [vr+a]‘. We gaan de boel nu eigenlijk spiegelen. Eerst de ‘[vr+vmr+v]‘. De eerste steek, de  ‘vr’ is hier gemaakt. Bedenk weer dat je naar rechts werkt, naar de voorgaande rastersteek, dus opnieuw in de 3e steek van de v-vorm eronder.


tut-blanket-12-fmr-combined-doneDaarna de ‘vmr’ in de volgende steek, de 4e van de v-vorm eronder. 


tut-blanket-13-f-combined-positionDe ‘vmr’ is gemaakt. Je ziet hier opnieuw dat de steken nog op de naald wachten om te worden afgemaakt.


tut-blanket-14-combined-to-finishEn tot slot de ‘v’. Je ziet hier helaas niet goed dat de steek in de 5e steek van de v-vorm is gemaakt.


tut-blanket-15-combined-doneDe 3 steken zijn nu samengehaakt tot 1 steek.


tut-blanket-16-fmr-positionDe ‘losstaande’ vmr wordt nu opnieuw naar rechts gehaakt, in de voorgaande rastersteek, dus dezelfde steek waar de ‘v’ van de voorgaande gecombineerde steek is gemaakt. Dit is de plek waar je moet insteken.


tut-blanket-17-fr-positionDe ‘vmr’ is gemaakt.


tut-blanket-18-fr-combined-doneEn dan nog een gecombineerde steek. De  ‘v’ is hier gemaakt. Als je goed kijkt zie je de steek nog op de naald wachten.


tut-blanket-19-b-combined-positionDit is de volgende steek waar je de steek achter nog gaat maken.


tut-blanket-20-all-doneDe gecombineerde structuur is nu afgemaakt.


Samenvatting

Hier in het kort nog even puntsgewijs hoe je de geschreven instructies snel kunt onthouden.

  1. Zie je rechte haken? Dan is het een gecombineerde steek, die over 2 tot maximaal 5 steken over de basis wordt gehaakt, maar resulteert in 1 steek. De steken worden tussentijds niet afgemaakt, maar samengehaakt als de laatste is gemaakt.
  2. Zie je een ampersand (‘&’)? Dan maak je de steken links en rechts ervan zonder tussenlosse. Maak de steken ieder op zich af, waarbij je natuurlijk wel rekening houdt met een gecombineerde structuur voor of na de ‘&’.  Een structuur als deze wordt in 1 steek aan de basis gewerkt (muv de gecombineerde steek die vrijwel altijd deel maakt van deze gesloten structuur, aan het begin of het eind) en resulteert in meerdere steken aan de bovenkant.
  3. De gewone steken voor en achter, én de ‘midden’steken zijn gewone stokjes, de ’45 graden’ schuine steken zijn verlengde stokjes.
  4. Bedenk waar de rastersteken lopen en waar de vorige rastersteek is waar je al in hebt gewerkt, en wat de volgende rastersteek is waar je nog in moet gaan werken! En vergeet nooit het raster af te maken als je vooruit hebt gewerkt met steken naar links toe.

Tutorial 3

Ik heb op de volgende pagina nog even een apart lapje gemaakt om je nieuwe vaardigheden te oefenen. Klik hier om naar de volgende pagina te gaan.

Video