Index
Deze tutorial is te groot om op 1 pagina te tonen, dus is hij verdeeld over meerdere pagina’s. Gebruik de linkjes van onderstaande index om naar de pagina te gaan waar je wilt zijn.
- Inleiding, afkortingen en tekens en start tutorial 1: klik hier
- Start tutorial 1, opzet en eerste rijen: klik hier
- tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 1: dat is deze pagina
- tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 2: klik hier
- tutorial 1: schuine lijnen, open structuren, deel 3, werken aan de achterkant: klik hier
- tutorial 1: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 1, met driehoekjes die naar boven wijzen: klik hier
- tutorial 2: schuine lijnen, gesloten structuren, deel 2, met driehoekjes die naar beneden wijzen: klik hier
- structuren combineren en samenvatting: klik hier
- tutorial 3: klik hier
Video
Voor de basis met open structuren kun je deze video bekijken: https://youtu.be/N1pFwdLi_Bw.
De instructie tekening
Dit is de tekening voor het volgende stuk. Rij 2b is herhaald, om je het beeld van de schuine lijnen te geven. Een schuine lijn loopt over minimaal 3 rijen. Je ziet hier dat de lijnen beginnen in rij 3b, en dan naar links of rechts gaan waar de pijltjes dat aangeven, en eindigen in rij 2b, die we op de vorige tutorial pagina al hebben gehaakt.
Rij 3a: een stukje solid squares
In deze toer komt er een stukje solid squares, dichte hokjes, met de bijbehorende notatie.
Notatie: Rij 3a – voor: kleur 2 naar voren, zij st, 3v 7x, zij st Row 3a – front: color 2 to front, side st, 3f 7x, side st Dit is standaard notatie voor solid quares. De 3v betekent dat je 3 steken aan de voorkant maakt, direct naast elkaar! Dit is dus anders van v 3x, waarbij je 3 keer een steek voor maakt met daartussen lossen! Bovendien herhalen we dat 7 keer, met 1 losse na de 3 steken naast elkaar.
|
Je ziet hier dat er in de geschreven instructies geen vreemde dingen gebeuren die je nog niet kent. In de patroontekening echter zie je schuine pijltjes, maar daar doe je nu nog even niets mee! Dus de cellen waar een ‘f’ met een pijl staat, haak je gewoon als ‘f’.
Dit is een oneven rij, dus lees de instructie tekening van rechts naar links. Leg de geschreven instructie weer even naast de tekening, dan zie je ook duidelijk dat de 7 3v’s drie steken naast elkaar zijn, met daarna een losse.
Dit is de kant waar je aan hebt gewerkt, dus de voorkant van het lapje. |
Rij 3b: schuine lijnen!
Yay! We zijn bij de schuine lijnen aanbeland! We gaan ook gecombineerde steken maken, omdat de schuine lijnen hier worden gecombineerd met een raster steek.
Hieronder heb ik de te maken steken helemaal uitgeschreven, maar kijk vooral ook de video!
Notatie: Rij 3b – voor: v, a 2x, *([vr+a], a)* 2x, [vr+a+vl], *(a, [a+vl])* 2x, a 3x Row 3b – front: f, b 2x, *([fr+b], b)* 2x, [fr+b+fl], *(b, [b+fl])* 2x, b 3x Ik zal dit eerst helemaal uitschrijven zonder de herhalingen tussen de sterretjes: v, a 2x, [vr+a], a, [vr+a], a, [vr+a+vl], a, [a+vl], a, [a+vl], a 3x
We gaan dit in stukjes opbreken.
|
Het maken van een [vr+a]
Start zoals een gewoon stokje. Op de foto is ingestoken in de rastersteek van de vorige toer en de lus doorgehaald. Maak nu een omslag (zoals op de foto). Normaal gesproken zou je de omslag door de 2 volgende lussen die op je haaknaald staan doorhalen, maar haal voor een verlengd stokje nu de los alleen door de 1e lus heen!
Hier zie je het resultaat van het doorhalen van de omslag door de eerste lus. Maak nu weer een omslag en haal deze door de eerste 2 lussen op je haaknaald.
Dit is het resultaat. De steek is nu nog niet klaar. Dit was de ‘vr’.
Nu gaan we de ‘a’ van de [vr+a] maken. Steek in in de volgende rastersteek.
Maak het stokje totdat je 3 lussen op je haaknaald hebt staan zoals hiernaast.
Maak nogmaals een omslag en haal de omslag door de 3 lussen op je haaknaald heen. Het resultaat is 1 steek, die over 2 steken aan de basis is gemaakt.
Het maken van een [vr+a+vl]
Je begint met het maken van een [vr+a] zoals hiervoor, maar je stopt als je de ‘a’ nog niet hebt afgemaakt. Er staan nu 3 lussen op de naald.
Nu maak je eerst een verlengd stokje naar links, de ‘vl’. Op de foto zie je situatie waarbij je de omslag eerst door alléén de eerste lus gaat halen.
Hier is de ‘vl’ gemaakt, maar tot het punt dat er 4 lussen op je haaknaald staan.
Maak nog een omslag en haal de omslag door de 4 lussen heen. Hier is de steek afgemaakt. Het resultaat is weer 1 steek die over 3 steken aan de basis is gemaakt.
Het maken van een [a+vl]
Eerst maak je een steek achter, de start van een stokje.
Dan maak je de ‘vl’, een verlengd stokje.
En hier is de gecombineerde steek afgemaakt.
En dit is het resultaat van rij 3b.
Nog niet klaar!!!
Om te zorgen dat de schuine lijnen echt wat netter eruit gaan zien moet je nog iets speciaals doen in de volgende rij. Dit wordt uitgelegd op de volgende pagina: klik hier.