Knopen: een tasje met een blokjesmotief. Deel 1: de start

Het ontwerp: een korte review

Gemaakte ontwerp
Gemaakte ontwerp

Zoals jullie in mijn voorgaande blogs hebben kunnen lezen en zien, heb ik een ontwerp gemaakt voor een geknoopt tasje. En nu dan het vervolg met het echte maken ervan! Degenen die mijn facebook pagina volgen, hebben al een preview gezien in een vlog van de start en hoe je de knoopjes om de bovendraad moet maken. Mocht je nog niet mijn facebook pagina volgen, kijk dan in het menu voor de rechtstreekse link daar naartoe! Ik kan jullie verklappen dat ik al een stuk verder ben, en het wordt leuk!!!!! Er volgt nog een aparte twist op het ontwerp, die onverwachts heel leuk uitgepakt heeft. Maar dat is om jullie te plagen, zodat je een beetje nieuwsgierig blijft naar het vervolg 🙂 .

Ontwerp van de bovenrand: eerste deel
Ontwerp van de bovenrand: eerste deel

Ok, eerst weer even terug naar het ontwerp van de bovenrand. Ik had gekozen voor dit ontwerp. Het is een onderdeeltje, maar als je begrijpt hoe de volgorde van de draden is van het blauw/oranje deel en het donker- en lichtroze deel, weet je ook hoe je de daarop volgende kleurblokken moet knopen. Ik beloof dat het digitaal uitgewerkte ontwerp ook nog op de website komt, en daarin is alles helemaal uitgewerkt! 

De start

En hier gaan we dan! Voor de bovenrand heb ik 4 draden van 75 cm lang geknipt. De knoopdraden, elk 2 meter lang, heb ik hier om de bovenste randdraden geknoopt. Ik heb deze draden dubbel gevouwen, en ze bij de vouw van boven naar onder onder de randdraden door gehaald, en vervolgens de draaduiteinden er doorheen gehaald (zie de screenshots uit mijn vlog). 

Je kunt hier van 2 patroonherhalingen zien in welke volgorde de draden worden geknoopt. Ik heb ervoor gekozen het patroon meerdere keren gewoon te herhalen zonder aanpassingen in kleur of volgorde.

screenshot 1 vlog: draden gevouwen onder bovendraden heen
screenshot 1 vlog: draden gevouwen onder bovendraden heen
screenshot 2 vlog: uiteinden doorhalen
screenshot 2 vlog: uiteinden doorhalen


De eerste rij

Eerste rij geknoopt, eerste kleurdeel
Eerste rij geknoopt, eerste kleurdeel
Eerste rij geknoopt, tweede kleurdeel
Eerste rij geknoopt, tweede kleurdeel

In eerste instantie gaan we ‘gewoon’ de knoopjes naast elkaar maken. Het in de rondte werken komt later. Het enige dat je moet onthouden is dat je de draden aan de linker- en rechterzijde moet ‘reserveren’ voor het moment dat je de linker- en rechterkant aan elkaar gaat bevestigen. Dit is vooral even een reminder voor degenen die gewend zijn met deze techniek vriendschapsarmbandjes te knopen! Hier zie je dat ik eerst het eerste deel van het patroon heb geknoopt, en vervolgens het tweede deel. Ik heb uiteindelijk 8 herhalingen van het patroon gedaan, omdat ik een breed tasje wilden hebben waar pennen in zouden passen, maar je kunt het naar wens aanpassen. Wat heel belangrijk van deze rij is, is hoe je de knopen maakt. Let heel goed op hoe de draden er van links en rechts bij de knoop inkomen, en aan welke kant ze eruit moeten komen. In deze rij worden eigenlijk maar 2 soorten knopen gebruikt! De dubbele rechtse knoop (zie hier voor uitleg) en de links-rechtse knoop (zie hier voor uitleg). Dus even het koppie erbij houden, maar als je het goed doet zie je dat de draden in de juiste volgorde komen te liggen voor de rest van het patroon!

De volgende rijen

In principe zou je, als je alle benodigde draden om de bovendraden hebt geknoopt, de cirkel kunnen sluiten. Maar dat doe ik eigenlijk nooit. Ik knoop altijd eerst een flink deel van het patroon, want de ervaring leert dat je pas bij het knopen van grotere vlakken de juiste verdeling van de benodigde ruimte krijgt. Hm, klinkt een beetje cryptisch misschien, maar wat ik bedoel is het volgende. Als je de draden om je bovendraden hebt geknoopt, dan zou je de draden heel dicht tegen elkaar aan kunnen schuiven. Als je dan de cirkel al zou sluiten, dan heb je niet veel plek hiervoor nodig op je bovendraden. Als je vervolgens gaat knopen, dan blijkt dat de knoopjes meer breedte innemen dan de gevouwen draad. En dan kom je echt in de knoei als je bovendraad bijvoorbeeld te klein is. Neem dus ook altijd een flinke lengte voor je bovendraad, beter later wat afknippen dan te weinig hebben! Dus ga lekker het patroon knopen, maar let op de zijkanten van je patroon, want je kunt niet alle blokken tot helemaal links en rechts knopen. Maar geloof me, dat wijst zich vanzelf als je bezig bent, dan zie je meteen waarom dat niet kan. 

Ok, beetje afgedwaald, maar in de volgende fotogallerij laat ik je zien welke knoopvolgorde van de blokken je kunt aanhouden.

 Ik ben begonnen met een rood half blok, vervolgens een lichtgroen half blok, en dan kan je vervolgens het gele verbindende en volledige blok knopen. Vervolgens doe je het lichtroze halve blok, en kan je het donkergroene verbindende volledige blok tussen lichtroze en lichtgroen knopen. Het rode, lichtgroene en lichtroze blok wordt van links naar rechts geknoopt (met de dubbele rechtse knoop, zie hier), het gele en donkergroene blok worden van rechts naar links geknoopt (met de dubbele linkse knoop, zie hier). En vervolgens kan je weer met lichtroze een verbindend blok tussen donkergroen en geel maken, weer van links naar rechts. Je kunt hetzelfde doen met blauw en donkerroze, en zo verder. Volg gewoon het ontwerp, let gewoon goed op hoe je de draden moet knopen. 

De paarse zigzag-stukken

Helaas helaas helaas, ik heb daar geen foto’s van over de knoopvolgorde. Ik wilde een beetje vaart maken, want het is natuurlijk best wel een flinke klus als je 8 herhalingen van het patroon maakt, maar ’the magic word’ is hier: goed het patroon volgen! De laatste variant van de 4 knopen, de rechts-linkse knoop (zie hier voor uitleg), komt hier in voor, dus als je niet weet hoe die moet worden geknoopt, kijk dat dan nog even na. En, de video’s met de instructies zijn in de maak, ook specifiek voor dit onderdeel, dus houdt deze blog in de gaten om te zien wanneer ik ze publiceer op mijn YouTube-kanaal. Ik laat jullie hier nog wel even een paar foto’s zien van hoe het er uitziet als je wat verder hebt geknoopt. Maar dit is nog niet alles! Want ik liep tegen een ‘probleempje’ aan, waarvoor ik een deel van het ontwerp moest aanpassen, en geloof me, dat maakt het eerlijk gezegd nog veel leuker! Echt waar, dus blijf de blog volgen!

De zigzag randen
De zigzag randen

PS: hier zie je trouwens dat ik helemaal links de linkerrand in een v-vorm naar naar beneden werk, omdat ik de draden links daarvan pas kan knopen als de cirkel wordt gesloten!

PS PS: en leg knopen in de draden waar je niet mee werkt! Ik pak elke keer een bundeltje van 4 draden van een groepje waar ik mee heb gewerkt en leg er een makkelijk los te maken knoop in. Doe jezelf een plezier en doe dit alsjeblieft, want voor je het weet heb je een onontwarbare kluwen draad, en het zou erg zijn als je je project niet kan afmaken! Op deze manier werkt het het prettigst en kom je niet in de knoei!

De draden netjes houden
De draden netjes houden

5 reacties

  1. Author

   Hoi Anita! Dank je voor je reactie! We hebben net vanmorgen de laatste hand gelegd aan de instructie-video’s, waar je stap voor stap kunt volgen hoe je dit kunt maken. Geloof me, het is echt niet moeilijk! Je moet nog heel even geduld hebben, maar als je deze blog blijft volgen, breng ik iedereen op de hoogte wanneer de video’s op YouTube worden gepubliceerd. En je kunt voor het maken van de knoopjes alvast in het menu kijken. Ik heb wat foto-tutorials gemaakt van de 4 soorten knoopjes, dus daar kom je als het goed is al een heel eind verder mee 🙂 .

   1. Author

    En nog een kleine tip: begin eerst met het maken van de vriendschapsarmbandjes zoals ik die op deze website heb beschreven. Begin bij het regenboog-motief en doe vervolgens nog een paar andere, waarin je langzamerhand alle soorten (ok, het zijn er maar 4) knoopjes voorbij ziet komen. Ik heb ze stap voor stap beschreven, dus dat moet lukken. En je zal zien: je hebt er daarna weer een nieuwe hobby bij 🙂 !

 1. Een goeden dag.
  wat is die tas mooi geworden knap gedaan.
  Ik vlecht ook armbandjes maar helaas niet zo mooi als u.
  gr van Nicolekatjecreatief.nl

  1. Author

   Dank je wel! En, het is niet zo lastig als het lijkt hoor, dit kan jij vast ook! Als je hulp nodig hebt: ik heb op mijn YouTube kanaal inmiddels 3 video’s staan hoe je dit moet knopen. Via deze link ( https://www.youtube.com/playlist?list=PLYw6e6w4C30sgC25aaT8CzUJgcWawYT2q) kan je ze alle 3 zien. Er komen nog meer video’s over hoe de rest van dit tasje moet worden gemaakt, maar dan kan je vast kijken! Nogmaals heel hartelijk dank, heel lief van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *