Knopen: een nieuw ontwerp voor een hoesje maken. Deel 5: de bovenrand en wat opties

Spelen met de bovenrand

Bovenrand: optie 1
Bovenrand: optie 1

Ik ben gaan zitten tekenen, een beetje voortbordurend op wat ik eerder had bedacht voor een bovenrand. Ik heb de bovenste 2 rijen van het grote ontwerp (zie mijn vorige post) overgenomen op mijn ontwerppapier (zie voor downloads hier), en ben wat gaan zitten uitproberen. In het linkerstuk, met blauw, oranje en licht- en donkerroze, zie je dat ik twee extra rijen op de 2 onderste rijen had gemaakt. Rechts daarvan zie je bij het groen 1 extra rij. 

Bovenrand: optie 2
Bovenrand: optie 2

2 Extra rijen vond ik toch wat veel, dus heb ik verder gekeken naar opties bij 1 extra rij. Hier zie je in de bovenste rij dat de knoopjes afwisselend in kleur worden gemaakt. Maar ik vond het toch wat ‘onrustig’ aandoen.

En uiteindelijk is het deze hierna geworden: 1 extra rand bovenop het oorspronkelijke ontwerp, en rustig vanwege het herhalen van een rij knoopjes in dezelfde kleur als direkt daaronder. Dit is natuurlijk maar een deel van de rand, maar het is vrij simpel om de rest van de rand er dan bij te bedenken, want het principe voor de volgende kleurblokken is hetzelfde als voor het blauw/oranje en lichtroze/donkerroze blok. Maar ik ga op de computer nog even met mijn editing software aan de gang om voor jullie een volledig uitgewerkte digitale versie hiervan te maken. Komt goed!

Bovenrand: dit wordt hem
Bovenrand: dit wordt hem
Linker- en rechterkant aan elkaar gevoegd
Linker- en rechterkant aan elkaar gevoegd

Ik heb ook nog even klein stukje uitgewerkt van de linker bovenzijde waar het raakvlak van de herhaling van het patroon zit. Ik had besloten om het patroon simpelweg steeds in dezelfde volgorde te herhalen. Hier zie je het rood/gele blok (zie origineel ontwerp in de vorige post!) links van het paarse zigzag-patroon. Nu kan je duidelijk zien hoe de rode draden in het blok lopen in combinatie met de oranje draden van de rechterkant van het patroon.

Een denk-exercitie voor jou!

Een denk-exercitie
Een denk-exercitie

Dit is een deel van het ontwerp waarin de linkerkant van het ontwerp nog niet is ingevuld. In de vorige foto heb ik het rood/gele blok aan de linkerkant hiervan geplaatst. Maar stel je nou eens voor dat je hele andere kleuren zou gebruiken aan deze kant? Ik heb hier een paar lichtblauwe pijltjes erbij getekend, waar je op de vorige foto de rode draden zag lopen. Dit betekent dat je het ontwerp kunt nemen, vervolgens een tweede ontwerp kunt maken waarbij je elke gekozen kleur door een heel andere kleur kunt vervangen, en dat als 2e blok kunt nemen. Je kunt helemaal los gaan :-). Ik ben stiekem al een paar stapjes verder, ik ben al aan het knopen, en ben uiteindelijk op 8 herhalingen naast elkaar van het patroon uitgekomen. Je zou dus dan 8 volledig ander blokken kunnen maken en zo, als het ware, aan elkaar voegen. Je zou ervoor kunnen kiezen om het oorspronkelijke ontwerp te spiegelen. Of de kleurvolgorde te veranderen. Opties genoeg!

En last but not least: opties voor de zigzag diamant vorm

Zigzag opties
Zigzag opties

En het volgende wilde ik je ook niet onthouden: er zijn ook nog allerlei mogelijkheden hoe je het kleine vormpje in het midden tussen de 2 paarse zigzagranden kunt invullen. Bij deze. Er zijn er zelfs nog 2 te bedenken :-), maar die mag je zelf doen :-).

Afsluiting van het onwerpproces

Weet je, elk knoopje dat je maakt heeft een optie als je 2 verschillende kleuren draden hebt. Je maakt de knoop in de ene of in de andere kleur. En daarmee kan je spelen. Dat is waar het in dit hele ontwerpproces om ging. Je neemt draden, in verschillende kleuren, en je laat ze kruizen in de door jouw gekozen volgorde. Ik had een idee in gedachten, voordat ik begon. Maar als je echt helemaal onvoorbereid te werk zou willen gaan, en geen symmetrie of ontwerp nastreeft, dan zou je gewoon een willekeurig aantal draden kunnen nemen in allerlei kleuren. Zomaar. Random. In dan gewoon in het wilde weg gaan knopen. Gewoon bij elk knoopje dat je tegenkomt bedenken: welke kleur ga ik nemen, ga ik de draden rechtdoor laten lopen of een bochtje laten maken? Wie weet wat een fantastische resultaten je daarmee zou kunnen krijgen. Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd, misschien zou ik dat puur voor de lol eens moeten doen. Als jij het wilt doen: doe het en deel het! Dat kan op mijn facebook pagina. Ik zal daar een post maken waar je je wilde random armbandjes kan delen. Dat zou echt leuk zijn!

Wat kan je verder nog verwachten?

Ik ga voor jullie het ontwerp dus nog even digitaliseren. Ik heb in deze posts gewoon wat foto’s genomen van mijn getekende ontwerpen, en niet alles is helemaal uitgewerkt, maar zodra ik klaar ben deel ik het hier met jullie, zodat je het kan downloaden en ermee aan de slag kan gaan. Verder zal ik in mijn volgende posts laten zien waar ik mee bezig ben met het daadwerkelijk knopen van dit ontwerp. Ik ben ook bezig een aantal instructie video’s te maken, die het hele knoopwerk laat zien. Mocht je de techniek nooit eerder hebben gebruikt om armbandjes mee te maken, dan kan je het daar allemaal gewoon stap voor stap in zien. Maar, mijn lieve video-man heeft er nog wel even wat werk aan om het mooie video’s te laten worden, dus nog even geduld! Dus blijf mijn blog volgen voor verdere updates!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *