De eerste rij om de scheringdraden te verankeren

Zoals je in de introductie hebt kunnen lezen, werk je met inslagdraden en scheringdraden. In deze tutorial laat ik je de standaard manier zien hoe je de scheringdraden verankerd. We gaan werken met 2 kleuren inslagdraden. Ik laat ook zien hoe je met deze draden kunt variëren, en hoe je 3 draden kunt gebruiken.

Ik heb de eerste tutorial in 2 delen opgesplitst. Ik laat eerst met foto’s het principe zien, en daarna zijn er de foto’s die laten zien hoe je dit in je handen houdt om te zorgen dat je controle hebt over het weven, zodat je je werk netjes kan maken.

Index

Ik heb de tutorials over opzetten over verschillende pagina’s verdeeld. Klik op de linkjes voor elk onderwerp.

Behalve bovengenoemde, zullen er nog meer tutorials over opzetten komen, omdat er nog meer mogelijkheden zijn. Die zullen later volgen!

Video’s

Ik heb voor de opzet en voor de variaties wat video’s gemaakt:

  1. De basis setup: https://youtu.be/rx-D_OWPh04
  2. Kleurvariaties: https://youtu.be/DZJ6XT3Lyp0
  3. Opztten met 3 kleuren: https://youtu.be/PGCAwm5ZolI

Wat heb je nodig? 

Neem om de techniek onder de knie te krijgen dik garen dat niet rekt als je er aan trekt. Ik heb hier 100% gerecycled katoen garen. Later kan je altijd gaan werken met dunner garen, bijvoorbeeld voor het maken van armbanden. Begin gewoon eerst met een kort projectje. De scheringdraden (het ecru in de foto’s hierna) moeten dubbel zo lang zijn als de hoogte van je project, omdat ze dubbelgevouwen gaan worden. Je inslagdraden (de blauwe en groene draden) moeten 4x de breedte van je project hebben.  

 

De stappen

Verbind de inslagdraden
Verbind de inslagdraden

Vouw de inslagdraden dubbel en verbind ze met elkaar in het midden zoals op de foto wordt getoond. De kleur die nu links ligt, is de kleur die als eerst bovenop de eerste scheringdraad komt te liggen. Dit is belangrijk als je volgens een kleurpatroon gaat werken.


Eerste scheringdraad
Eerste scheringdraad

Leg nu het midden van je eerste scheringdraad op je inslagdraden. Zorg dat dit op de rechterdraden (groen) ligt, dus niet bovenop de intersectie van de inslagdraden.


Vouw over
Vouw over

Vouw nu de linkerdraden (blauw) over de scheringdraad heen, en spreidt ze uit, zodat de groene draden in het midden komen. Je ziet op de foto dat de blauwe draden de scheringdraad bedekken, en de groene draden liggen onder de scheringdraad.

 

 


Groen naar links
Groen naar links

Neem de middelste 2 draden (groen) en vouw ze naar links.


Volgende scheringdraad
Volgende scheringdraad

Voeg de volgende scheringdraad toe. Vouw deze in het midden en leg hem bovenop de rechter draden.


06-fold-color-2-over

Vouw de linkerdraden (groen) over de scheringdraad heen, en spreidt ze uit, zodat de blauwe draden naar het midden vallen. Je ziet op de foto dat de groene draden over de tweede scheringdraad heen gaan, en de blauwe draden liggen deze keer onder de scheringdraad.


07-fold-color-1-to-left

Neem nu de middelste 2 draden (blauw) en vouw ze naar links.

Belangrijk! Draai de draden niet. Wat ik hiermee bedoel, is dat de bovenste blauwe draad aan de bovenkant moet blijven , en de onderste blauwe draad moet aan de onderkant blijven. Hetzelfde geldt voor de groene draden. Als je deze eerste rij aan het weven bent, kan het soms gebeuren dat de draden een beetje om elkaar heen draaien. Als je zeker wilt zijn dat dit niet is gebeurd, vouw de draden dan weer even terug naar rechts, en controleer of ze in een rechte lijn lopen. IAls je het niet goed kunt zien, neem dan een van de draden en trek er heel lichtjes aan, om te zien waar hij vandaan komt. Ik laat je in de video zien als je niet precies begrijpt wat ik bedoel  (ik neem je dat niet kwalijk 🙂 🙂 🙂 )


08-bring-first-warp-thread-down

Je hebt nu 2 scheringdraden aan de bovenkant van je werk. Vouw de eerste om(de linker), ga daarbij achter de tweede (rechter) langs, en leg hem over de groene inslagdraden. Trek niet te hard aan de gevouwen draad, doe het losjes. Later zullen we dit ‘fixen’ als de lus te groot is.  


09-fold-color-1-over

Breng de blauwe draden over de scheringdraad en spreidt ze uit. 


10-fold-color-2-to-left

Neem opnieuw de groene draden en vouw ze naar links.


11-add-next-warp-thread

Het is nu tijd om een nieuwe scheringdraad toe te voegen. Als je met 2 kleuren werkt, kan je proberen te onthouden wanneer je een nieuwe scheringdraad moet toevoegen (in dit geval wanneer de blauwe draden rechts liggen), en het omvouwen van een scheringdraad wordt gedaan als de groene draden rechts liggen. Gewoon een simpele extra controle om te zien of je niet vergeet een scheringdraad om te vouwen 🙂 


12-fold-color-2-over

Vouw de groene inslagdraden over de nieuwe scheringdraad en spreidt ze.


13-fold-color-1-to-left

Breng de blauwe draden naar links.


14-bring-second-warp-thread-down

Nu je weer 2 scheringdraden aan de bovenkant hebt, vouw je de linker weer om, ga daarbij achter de rechter langs, en leg ze weer over de groene inslagdraden.


De rij afsluiten

Ga zo door totdat je klaar bent. Als je op het eind nog 1 scheringdraad over hebt vouw je die gewoon om en bedekt ze met de inslagdraden die ‘aan de beurt zijn’. Maak tot slot een knoopje in de draden.

Nu kun je deze geweven rijen voorzichtig naar boven schuiven om je werk mooi recht en netjes te maken. Neem daarvoor een aantal scheringdraden in je hand, en schuif de inslagdraden naar boven toe. Trek niet aan individuele scheringdraden. Doe dit alleen als dit echt nodig is, maar doe het alsjeblieft voorzichtig en kijk goed aan welke draad je moet trekken. Het zou kunnen dat het nodig is dit te doen als de lussen aan de bovenkant ietsje netter recht moeten worden gemaakt, maar het is soms lastig te zien welk eind van een lus nu waar naar beneden gaat.

Een alternatieve start

In deze tutorial heb ik de inslagdraden om elkaar heen geslagen. Op deze manier krijg je alleen een ‘franje’ aan de rechterkant van je werk aan het eind van een rij. Als je franjes aan beide zijden van het werk wilt hebben, kun je 4 draden nemen, elk 2 keer de breedte van je werk, plus extra lengte voor je franjes. Knoop ze samen en werk gewoon als hierboven.

Hoe dit vast te houden en controle te houden 

Ik ga hier de stappen nog een keer herhalen, maar nu laat ik zien hoe je dit in je handen houdt. Je hebt nu het concept van de techniek gezien, dus laten we dit ook echt gaan doen! Klik op de plaatjes als je het niet duidelijk kan zien: dan krijg je een grotere foto te zien.

In elkaar haken
In elkaar haken

Houd de gevouwen en in elkaar gehaakte draden in je hand.


Plaats de eerste scheringdraad
Plaats de eerste scheringdraad

Hier zie je dat de eerste scheringdraad bovenop de rechter inslagdraden zijn gelegd.


Bevestigen (top)
Bevestigen (top)

Om controle over je werk te hebben, wat belangrijk is om een mooi resultaat te krijgen, is het belangrijk om enige spanning te hebben op je draad. Wat ik fijn vind is bijvoorbeeld de top van mijn draad om mijn pink te draaien.


Bevestigen (onder)
Bevestigen (onder)

En ik draai ook de onderkant van de draad om mijn pink. Op deze manier creëer je wat spanning op je draad. 


Vouw over
Vouw over

Je kunt voelen dat je meer controle over je scheringdraad hebt als je de blauwe draden over de scheringdraad heen vouwt. Spreid de blauwe draden uit, zodat de groene draden in het midden komen te liggen. 


Groen naar links
Groen naar links

Vouw de groene draden naar links. Je kunt de scheringdraad nu loslaten van je pink als je dat wilt.


Voeg scheringdraad toe
Voeg scheringdraad toe

Voeg de nieuwe scheringdraad toe. 


Bevestig top
Bevestig top

Opnieuw, zet wat spanning op de draad. Eerst door de bovenkant van de draad om je pink te wikkelen.


Bevestig onderkant
Bevestig onderkant

En dan de onderkant van je draad. Je kunt ook de onderste draden nemen en tussen je pink en ringvinger klemmen. Onthoud wat het doel is: om wat spanning toe te voegen zodat je het beter onder controle hebt, dus doe het gewoon op de manier zoals het voor jou het best werkt.


Vouw over
Vouw over

Vouw de groene draden naar rechts en spreidt ze.


Vouw blauw naar links
Vouw blauw naar links

Vouw de blauwe draden naar links. Je ziet nu dat door de spanning toe te voegen, dat je de groene draden recht kan ’trekken’ om een nette horizontale lijn te krijgen.


Vouw scheringdraad naar beneden
Vouw scheringdraad naar beneden

Je kunt nu de spanning loslaten en de linker scheringdraad omvouwen, achter de rechter scheringdraad langs, over de groene inslagdraden. 


Vastklemmen
Vastklemmen

Klem de scheringdraad vast. Ik houd hem ook nog vast tussen mijn vingers, zoals je kan zien als je goed kijkt op de foto.


Vouw over
Vouw over

Vouw de blauwe draden over.


Vouw terug naar links
Vouw terug naar links

Je kan hier zien dat als ik de groene draden naar links brengt, ik de scheringdraad vasthoud tussen mijn vingers. En je ziet me de blauwe draden recht trekken. Wanneer je de draden recht trekt, houdt dan ook in de gaten wat je hebt geweven. Je kunt altijd zachtjes trekken aan de bovenste of onderste draad als je ziet dat het er niet gelijkmatig uit ziet. Let daar op! Toen ik hier voor het eerst mee begon, had de lus van de bovenkant van mijn zijwaartse V-vormpjes de neiging wat losser te zijn dan de onderkant. Dan zal je ook eindigen met draden van ongelijke lengte aan het eind.


Volgende scheringdraad
Volgende scheringdraad

Ga hier zo mee door. Hier heb ik een nieuwe scheringdraad toegevoegd en het licht onder spanning gezet.


Vouw over
Vouw over

Vouw de groene draden over. Zie je hoe het weefsel er al uitziet? Op deze foto kan je zien dat dit het moment is om naar je weefsel te kijken en of het netjes en gelijk is.


Vouw terug
Vouw terug

Vouw de blauwe draden terug, maak de groenen recht.


Breng scheringdraad over
Breng scheringdraad over

En breng opnieuw de linkerboven scheringdraad naar beneden over de groene inslagdraden.


Vouw over
Vouw over

Ik houd de laatste scheringdraad hier goed vast en heb de blauwe draden er overheen gevouwen.


Vouw terug
Vouw terug

Groene terug gevouwen.


Volgende scheringdraad
Volgende scheringdraad

En opnieuw een volgende scheringdraad.


Resultaat
Resultaat

En zo ziet het eruit. 


Gedraaide draden
Gedraaide draden

Als je nu de scheringdraden eruit zou trekken en het weefwerk intact zou laten, dan zie je dat de bovenste en onderste draden om elkaar heen zijn gewikkeld. Dat is eigenlijk wat we hebben gedaan. Je ziet dat de bovenste draden naar boven zijn gedraaid, en de onderste draden naar onder. Houd dit even in de achterkant van je hoofd, want dit is eigenlijk het fundament voor het weven.


Variaties

Op de volgende pagina kan je zien hoe te spelen met kleurvariaties. In deze tutorials hebben we zijwaartse V-vormpjes, waarbij elk V-vormpje een boven- en onderkant had met dezelfde kleur. Maar misschien wil je wel een andere look hebben  🙂 

Klik hier voor de volgende pagina