Index

Deel 2: Hokjes verwijderen uit het centrale deel

Voor het verwijderen van hokjes uit het centrale deel pas je dezelfde techniek toe. De eerste en de laatste 6 steken van het patroon laat je intact. Daarna schrap je aan weerszijden evenveel steken direct aan de binnenrand.

Ik heb hier 2 voorbeelden uitgewerkt voor als je aan weerszijden 1 hokje mindert of 2 hokjes mindert. 

2 hokjes verwijderen - voorkant
2 hokjes verwijderen – voorkant
2 hokjes verwijderen - achterkant
2 hokjes verwijderen – achterkant
4 hokjes verwijderen -voorkant
4 hokjes verwijderen – voorkant
4 hokjes verwijderen - achterkant
4 hokjes verwijderen – achterkant


Deel 3: Randen verbreden

Bij het verbreden van de randen maak je er extra hokjes bij in de randen, aan weerszijden. Dat is makkelijk. je kunt daarvoor de instructies gebruiken net als bij het toevoegen van hokjes in de onderrand.

Als je echter alle randen, dus ook de onder- en bovenranden, even breed en hoog wilt  houden, dan moet je er rekening mee houden dat je de patronen laat starten op ‘een zelfde plek’. De geschreven patronen beginnen op een even cq oneven rij. Als je nu 1 hokje zou toevoegen in de onderste rand (dus 1 rij in kleur 1 en 2), dan zouden die patronen opeens in een oneven cq even rij beginnen, en dan kloppen de beschrijvingen niet meer. Als je bedreven bent in het gebruiken van de patroontekeningen, dan kan je dat natuurlijk wel doen, maar handiger is het om dan per rand 2 hokjes (of rijen), of een veelvoud daarvan, toe te voegen. Dan blijven alle beschrijvingen voor het middendeel gewoon intact, alleen starten ze een paar rijen later.

Ik heb hier een voorbeeld van hoe het eruit ziet als je zowel aan de zijkanten als aan de onderkanten 2 hokjes toevoegt. Hier zie je dat het centrale patroon hetzelfde is gebleven, en dat de randen van gelijke breedte en hoogte zijn.

4 hokjes toevoegen - voorkant
4 hokjes toevoegen – voorkant
4 hokjes toevoegen - achterkant
4 hokjes toevoegen – achterkant