Aankondiging van de Hooked and Locked CAL

Tadaaaa! Hij gaat komen! De Hooked and Locked CAL, ofwel de HAL CAL. Vandaag doe ik officieel de aankondiging.

De HAL CAL maakt je wegwijs in de Interwoven of Locking crochet techniek. Onlangs geleerd dat dat in het Nederlands mozaïek haakwerk heet. Een techniek die echt niet moeilijk is, je zult het echt snel doorhebben!

Wanneer start en eindigt de CAL

De start is gepland op 20 september 2018. Dan beginnen we met het proeflapje, en daarna wekelijks een nieuw deel, zodat de geplande einddatum op 13 december is. Dan kan iedereen die deze deken met Kerstmis kado wil doen het op tijd afkrijgen. En als je hem lekker zelf wilt houden, dan kan hij af zijn voordat het echt koud gaat worden! De release dagen zijn op donderdagen.

Sneak preview

Ik geef in het plaatje hierboven alvast een kijkje op de eerste helft van de deken. Als je goed kijkt zie je natuurlijk al een heleboel, en dat is misschien wat ongebruikelijk voor een CAL. Maar ik ben voor velen een nog onbekende ontwerpster, dus ik wil jullie hiermee een beetje over de streep trekken. En de tweede helft, waarvan het ontwerp klaar is, dat blijft dan nog een beetje een verrassing.

Wat kan je verwachten tijdens deze CAL?

Gebruikte garen en afmeting

Alize Cotton Gold
Alize Cotton Gold

Ik heb voor de deken die je ziet Alize Cotton Gold gebruikt. Daarvan heb je 8 bollen van 100 gram nodig voor de ene kleur en 8 bollen van de andere kleur. Ik heb kleurnummers 01 en 279 gebruikt, maar je kunt natuurlijk elke combinatie gebruiken die je zelf mooi vindt. Die van mij heeft een beetje een Griekse uitstraling, maar je kunt hem natuurlijk ook in mooie herfsttinten maken. Het enige dat belangrijk is, is dat de kleuren voldoende contrast hebben om te zorgen dat de motieven goed uitkomen. Het formaat is (zonder omgehaakte rand) ongeveer 120 bij 168 cm.

Je kunt dit garen bestellen bij De Wolman (klik hier voor zijn website). Hij staat ook op een aantal markten (zie de website), dus dan kan je het garen voelen en zien als je daartoe gelegenheid hebt.

Steek markeerders
Steek markeerders

Verder heb je veel steekmarkeerders nodig, het liefst in veel verschillende kleuren. Ik heb voor de opzet en voor de patronen die wat meer telwerk vereisen gedetailleerde instructies gemaakt waarbij ik ze veel gebruik, zodat je bijna niet fout kan gaan.


Introductie filmpje

Ik heb een fimpje gemaakt om de CAL bij je te introduceren. Dan kan je de deken zien (de eerste helft) en vertel ik ook wat hierboven in het kort beschreven is. Dus kijk even: is leuk!

En dan zie ik jullie bij de start op 20 september!

16 reacties

 1. Weet je hoeveel banen hij wordt. Ik wil hem in verschillende kleuren maken. Maar dat wil ik afstemmen op hetn aantal banen.

  1. Author

   Het worden 160 toeren (buitenrand). En er zitten 12 motiefgedeeltes in, exclusief de buitenranden. Je moet er wel rekening mee houden dat de rand een doorlopend motief is. Maar ik ben wel ontzettend nieuwsgierig naar het resultaat met verschillende kleuren, dus houd ons via Facebook op de hoogte!

 2. Van Jacob kreeg ik de tip dat deze Cal eraan kwam. Heb me gelijk geabonneerd op je YouTube kanaal. Ik wil namelijk geen facebook 🙂

  Groetjes, Marion

  1. Author

   Prima joh! Kan ook hoor! Moet je het even zelf in de gaten houden, maar het release schema staat inmiddels ook op mijn site hier, dus dan kan je het eventueel markeren in je agenda. Ik geef elke donderdag een nieuw deel.

  1. Author

   Als je bekend bent met filet haakwerk, dan moet het volgens mij zeker lukken met alle filmpjes en aanwijzingen hier op de website!

 3. is de deken ook te vergroten ? Of is dat te veel gepuzzeld. En hoeveel steken markeerders heb je nodig? Bedankt alvast voor het beandwoorden.

  1. Author

   Uiteindelijk, als je alle patronen hebt gehad, dan kan dat wel, maar dat moet je dan wel zelf kunnen uitdokteren. Gedurende de CAL moet je echt het patroon volgen, want dat is helemaal tot op de steek uitgepuzzeld. En ik heb zo’n rond doosje met steekmarkeerders, dat zijn veel kleuren en meer dan voldoende. Ik heb ze niet precies geteld. Dat doosje is bij de Wolman te bestellen trouwens. Desnoods kan je natuurlijk ook hulpdraadjes gebruiken als je te weinig hebt.

 4. goeiemorgen ik ben van belgie mag ik wol bestellen in belgie gr

  1. Author

   Je mag het garen gebruiken dat je zelf wilt uiteraard. Als je hetzelfde garen wilt gebruiken als ik, dan moet je even contact opnemen met de Wolman. Ik weet het niet zeker (ik ben geen medewerkster van de Wolman, ik koop mijn garen gewoon al tig jaar bij hem 🙂 ), maar ik denk dat hij ook wel in België levert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *