De laatste check

Controleer de zijkanten
Controleer de zijkanten

Je kan tussentijds natuurlijk ook controleren of je alles goed hebt gedaan, maar doe het vooral ook voordat je de laatste stap doet. Kijk aan alle kanten of je spijkertjes hebt overgeslagen, of dat je misschien twee keer om hetzelfde spijkertje heen bent gegaan. Dat laatste is vaak wat lastiger te zien. Mocht je een fout ontdekken, dan kan je dit heel simpel corrigeren, door met een haaknaald een lusje bij een spijkertje op te pakken, en hem naar de juiste positie te verplaatsen. Je zal de draden in je weefsel dan waarschijnlijk een beetje moeten corrigeren door ze een beetje te verschuiven, zodat ze weer recht lopen, maar dat is alles! Je kan later trouwens ook nog weeffouten corrigeren, als je over teveel of te weinig draden hebt geweven, maar daar heb ik een aparte tutorial voor.


De laatste stap

stap 9
stap 9

Bij stap 9 heb je voor de laatste keer een lus door het weefsel heen gehaald, maar de 2 middelste draden volgen beide hetzelfde onder-over-onder-pad. Dus er moet nog 1 draad tussen komen.

Draden volgen hetzelfde pad
Draden volgen hetzelfde pad

Meet nu een stuk draad af vanaf je bol die je nodig hebt om de diagonaal te overbruggen, neem ongeveer 15 cm extra, en knip de draad af. Neem je naald met stompe punt, en haal je draad door de opening van het oog, en nu ben je klaar voor stap 10.

stap 10
stap 10

Ga om het hoekspijkertje heen (bij nr 36) en ga met je naald een rij weven tussen de 2 laatst doorgehaalde draden door van stap 9. Begin (zie nr 37). met onder de eerste draad door te gaan, over de volgende draad, onder de daaropvolgende draad, enzovoort, tot het eind.

Met de naald onder de eerste draad door
Met de naald onder de eerste draad door
Met de naald doorweven
Met de naald doorweven


Klaar!

In principe kan je het weefsel nu gewoon van het weefraam afhalen. Als ik dik garen gebruik doe ik dat ook meestal zo. Er zijn nog andere manieren om het weefsel af te werken met een decoratief randje. Als je een heel open weefsel hebt, omdat je dunner garen hebt gebruikt, kan dat ook zorgen voor een stukje stabiliteit. Maar je kan het ook doen, simpelweg omdat je het mooier vindt, of omdat je dat misschien makkelijker vindt als je later geweven stukken aan elkaar wilt bevestigen. Ik zal dat in aparte tutorials, die je in het menu kunt vinden, uitleggen.

Veel mensen maken nog een knoopje bij het uiteinde van de draad. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat eigenlijk nooit doe. Als ik de randen afwerk ga ik met de hoekdraden op een speciale manier om, om toch een lusje te creeëren, maar dat laat ik wel zien bij die tutorial. Ik werk dat dus later wel af.

Ik hoop dat je dit een goede uitleg vond. Ik heb ook video’s hiervoor gemaakt, dat maakt het misschien nog makkelijker. De link naar de video voor het maken van kleurwisselingen vind je bij de desbetreffende tutorial (hier).

Pagina's: 1 2 3 4 5