Schuin weven op een spijkertjes weefraam: werken met dunner garen (deel 1)

Een heel gelukkig nieuw jaar!

Wow! Dat is een tijd gelden dat ik gepost heb! Een beetje vakantie gehouden, Kerstmis, Oud en Nieuw, ze kwamen allemaal tussendoor. Tijd voor familie, vrienden, een beetje rust. Een goede tijd! Ik wens jullie allemaal een heel heel gelukkig nieuw jaar, in goede gezondheid! Moge het een gezegend jaar zijn!

Nieuwe onderwerpen in de komende tijd

Maar……, ik heb niet stil gezeten! Ik heb voorbereidingen gemaakt voor nieuwe video’s. Uitgedacht wat nu de beste manier is om randen te haken om je weefsel. Ja, ik weet het, ik heb al een video over dat onderwerp (zie hier), maar er waren elke keer wat dingen die me een beetje dwars zaten daarbij. En weet je, garen is ‘vergevingsgezind’, dus meestal pakt het allemaal wel goed uit, maar ik had de wens om het nu eens en voor altijd uit te dokteren hoe je het nu echt op de best mogelijke manier kon doen. Ik heb een manier gevonden waar ik zelf heel tevreden over ben, en ik heb wat video’s daarover gemaakt. Die zal ik over niet al te lange tijd publiceren.

Driehoek op een vierkant weefraam
Driehoek op een vierkant weefraam

Een andere video die ik heb gemaakt is over het maken van driehoeken op dit vierkante weefraam. Ik had een beetje wat uitgeprobeerd, en ik vond ook daarvoor een manier om dat te doen. Ik heb de tutorial daarover al bij mijn tutorial pagina’s staan (zie hier), maar de video is nu ook opgenomen. Dus die komt ook binnenkort.


Werken met medium garen
Werken met medium garen

En, ik heb een tijd geleden ook geëxperimenteerd met een ‘medium’ dikte garen. Dat pakte zo leuk uit! Ik had al een foto daarvan op deze website en bij de thumbnails van mijn video’s, dus misschien had je het al opgemerkt.  Oké, het heeft natuurlijk ook veel te doen met het garen natuurlijk, maar ik heb ook een video gemaakt waarbij ik dat uitleg.


Ideeën voor de toekomst

Ik wil echt nog een video gaan doen over hoe je verschillende onderdelen aan elkaar bevestigt! Zowel voor weefsels met een gehaakte rand er omheen als voor weefsels zonder gehaakte rand. Maar dat ben ik ook aan het voorbereiden. Ja, natuurlijk is er informatie op het internet daarover, maar, net als bij de gehaakte randen, probeer ik een manier uit te denken hoe je dat het best kan doen. Het net een beetje anders doen. Of op zijn minst uit te denken hoe ik dat jullie het best kan laten zien en uitleggen!

Misschien ook nog wat andere experimenten doen met mijn weefraam. Andere manieren om er op te weven. Dat zit ook in mijn hoofd. Maar, ik denk dat ik eerst wat video’s ga maken over het weven op een Zoom Loom. Ik ben daar vorig jaar ook mee bezig geweest, en ik heb allerlei voorbeelden gemaakt, dus dat wil ik ook graag doen. 

Tja, eigenlijk heb ik nog veel meer ideeën. Video’s over ‘gewoon’ weven op mijn hevelriet getouw (rigid heddle loom), weven op mijn 8-schachts getouw (8-shaft loom), kaartweven (card weaving), weven op een inkle loom (eigenlijk geen idee wat daar de Nederlandse term voor is), haken, breien, mijn frivolité weer eens oppakken, meer knoopvideo’s. Er is zoveel dat ik nog met jullie zou willen delen, maar ik moet keuzes maken en prioriteren. Maar het is wel goed om veel plannen te hebben.

Maar nu, tromgeroffel, de video over werken met dunner garen

Ik had nog een video op de plank liggen die ik al een tijdje geleden had gemaakt. En die wilde ik echt eerst publiceren! En die gaat over het werken met fijner, of dunner garen. Zoals je weet van mijn eerdere instructievideo’s, heb ik gewerkt met garen dat eigenlijk te dun was voor mijn weefraam. Maar het was alleen voor demonstratie doeleinden, dus dat was wel oké. Maar, wat als je nu een prachtig garen hebt, dat je echt echt ECHT wilt gebruiken op je weefraam, maar wat een veel te open structuur produceert. Wel, er is een oplossing daarvoor! Want je kan het gebruiken! En daar gaat deze video over. Ik heb de video in 2 delen opgesplitst, want hij was nogal lang, dus heb even geduld tot deel 2 wordt gepubliceerd. Die gaat over hoe je een gehaakte rand hier omheen kunt haken, want daarvoor moet je een trucje uithalen. Maar natuurlijk kan je het ook gewoon van het weefraam afhalen zonder gehaakte rand. Dat is ook goed.

Ik hoop dat je deze video weer leuk vindt! Geef hem een duimpje omhoog als je wilt, laat een commentaar achter, en abonneer je op mijn kanaal om berichten te ontvangen over mijn nieuwe video’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *